Nava-amiral a lui Henric al VIII-lea a stat in Canalul Manecii timp de 437 de ani, in cele din urma, fiind recuperata din apele tulburi ale acestei stramtori dintre sudul Angliei si nordul Frantei. Denumirea acestei nave-amiral este Mary Rose, devenita cunoscuta intregii lume odata ce s-a scufundat in anul 1545, dar si recuperarii sale, poate la fel de dramatica si insotita de evenimente nefericite, in anul 1982.

Nava-amiral Mary Rose1

Chiar si asa, prima oara, nava apare mentionata in documentele anilor 1511, cand vehiculul era considerat, la acele vremuri, o adevarat inovatie, un pas inainte pentru castigarea razboaielor pe mare, si nu degeaba, mai ales ca nava-amiral a lui Henric al VIII-lea era capabila sa execute o bordee, adica toate tunurile ce se aflau pe o parte puteau fi descarcate in acelasi timp; de altminteri, Mary Rose a fost prima nava ce a putut sa execute o bordee. Intentiile marete ale lui Henric al VIII-lea s-au vazut imediat dupa ce s-a urcat pe tron, in anul 1509, acesta cerand contruirea imediata a doua nave mari de razboi.

Astfel, in santierul din Portsmouth, avea sa fie conceputa nava-amiral Mary Rose, denumire ce provine de la numele surorii lui Henric al VIII-lea, Mary, precum si de la simbolul dinastiei Tudor, trandafirul. Cu circa 500 de tone, nava facea parte din preferintele regelui, ba chiar, se spune ca acest urias vas era preferatul lui Henric. Nu intamplator, prin urmare, vasul era nava-amiral a flotei engleze. Maiestria constructorilor a facut ca nava Mary Rose sa duca lupte grele, multe castigate, timp de treizeci si cinci de ani.

Nava-amiral Mary Rose11

Cele mai notabile victorii sunt cele obtinute in defavoarea corabiilor de razboi frantuzesti. Numai ca, in anul 1545, tot francezii aveau sa le doboare simbolul victoriilor englezilor, sau cel putin asa parea, astfel ca, pe cand o flota franceza invadatoare se apropia de portul Portsmouth, nava Mary Rose, care se afla, unde altundeva decat in fruntea navelor englezesti, s-a scufundat. Toata aceasta nefericita intamplare pentru englezi a fost privita, de pe tarm, de regele Henric al VIII-lea, caruia nu i-a venit sa creada, nici in ruptul capului, ca „monstrul” de pe apa s-a scufundat. Dar francezii nu au avut nimic de-a face cu scufundarea navei-amiral Mary Rose, ci problema a fost de o cu totul alta natura.

Citește și:  Cimitirul Avalon: Obiective turistice Africa de Sud - Soweto

Sirul de deschizaturi de tun, ce se aflau pe o latura a vasului, nu fusesera astupate, asa cum de fapt trebuia, dupa ce se trasese, iar cand nava s-a aplecat pe o parte, sub o rafala de vant extrem de puternica si, mai ales, brusca, apa a intrat cu forta, inunand mai intai partea inferioara, apele tulburi ale Canalului Manecii tragand la fund vasul si, odata cu el, mandria englezilor. Atunci, au murit sute de oameni, doar patruzeci dintre cei patru sute de oameni, care faceau parte din echipaj, reusind sa se salveze.

Nava-amiral Mary Rose111

Acest eveniment, consemnat in istorie ca atare, a suscitat interesul multor oameni, drept pentru care, in anul 1965, s-au inceput procedurile de recuperare a navei Mary Rose, acest moment fiind marcat, de fapt, de inceputul studierii de catre scafandri. Si abia in anul 1979 avea sa ia nastere Fondul Mary Rose, ce urma sa pregateasca ridicarea la suprafata a navei, nu inainte insa de a cerceta amanuntit starea vasului. Dupa 437 de ani, nava-amiral Mary Rose a fost ridicata la suprafata, fiind neaparat nevoie ca vasul sa fie pozitionat pe un cadru de lemn, inainte insa, a fost ridicat cu o macara speciala si asezat pe o barja ce a transportat nava la uscat. In prezent, la mica distanta de locul in care a fost construita, se afla nava-amiral Mary Rose, intr-un loc uscat, tocmai prielnic pentru a rezista in fata eroziunii timpului si nu numai, lemnul fiind tratat cu substante chimice pentru a rezista.

Nava-amiral Mary Rose1111

Mai mult decat atat, vizitatorii, care vin sa vada nava-amiral Mary Rose, mai pot admira, in cadrul muzeului din apropiere, si alte obiecte gasite in acest vas. Aceste artefacte, de o importanta deosebita, arata aproape intocmai stilul de viata din epoca lui Henric al VIII-lea. Si nu incape indoiala: o parte din istoria Angliei a zacut, timp de 437 de ani, pe fundul Canalului Manecii si cand, in sfarsit, a fost recuperata, s-a dovedit ca este posibil oricand ca intamplarile stiute sa nu fie tocmai conforme cu trecutul istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.