Nepal se împarte între traseele extraordinare pentru alpinism și templele cultelor antice budiste și hindse, se împarte între sacru și profan, între anotimpuri reci și calde. Cu un peisaj magnific, mărginit de cele mai înalte vârfuri din lume, Nepal se bucură de misterele junglei greu de descifrat pentru neinițiați.

Peisaj Nepal

Istoria Nepalului începe odată cu poporul Kiratis, care a sosit în secolul al VII – lea sau al VIII – lea î.Hr, din est. În afară de îndeletnicirea la păstorit se cunosc foarte puține despre acest popor. În aceeași perioadă budismul a fost introdus în Nepal, o religie creată de Siddhartha Gautama, Buddha și prințul regatului Kapilavastu de lângă Lumbini. Până în anul 200 Î.Hr budismul a intrat în declin. Licchavii au invadat din nordul Indiei și l-au detronat pe ultimul rege Kirati, reintroducând hinduismul și sistemul castelor, începând o perioadă de aur a artei și arhitecturii nepaleze. Cei 12 ani de democrație nepaleză au suferit o mare piedică în anul 2002, când regele Gyanendra a dizolvat guvernul. Același lucru s-a întâmplat și în anul 2005, După zile întregi de demonstrații în masă, regele a reinstaurat democrația, în aprilie 2006.

Pentru cei care își doresc să treabă Nepalul pe harta destinațiilor turistice proprii, trebuie să știe că, din februarie până în aprilie sezonul secetos se sfârșește, vremea este caldă și multe din frumoasele flori ale Nepalului înfloresc, însă praful poate reduce vizibilitatea și plăcerea de a călători. În decembrie și ianuarie, cerul este limpede, însă poate fi mai frig.

Lunile mai și iunie sunt în general prea fierbinți și pline de praf, iar musonul din mijlocul lunii iunie până în septembrie învăluie munții în nori și transformă traseele în noroaie.

Citește și:  Aguascalientes - Mexic: Orașe de vizitat
Kathmandu
Kathmandu

Cu sau fără vreme însorită, sau alte condiții propice pentru vizite, turiștii sunt așteptați să admire magia capitalei Kathmandu care este și centrul comercial, cultural și de afaceri al regatului. În Piața Durbar se află complexul de temple și altare, vechiul Palat Regal și statuia lui Hanuman, Zeul Maimuță.

Siddha Gufa
Siddha Gufa

Siddha Gufa este cea mai mare peșteră din țară, cu formațiuni calcaroase spectaculoase, aflată lângă Bandipur. În Bandipur se află și templul Thani Mai cu o arhitectură impresionantă. În Bhaktapur – Orașul Templelor – se pot vedea picturile neobișnuite înfățișând animale în Galeria Națională de Artă din Palatul Malla. Alte muzee sunt Muzeul Natțional al Lucrărilor în Lemn și Muzeul Bronzului.

Patan
Patan

În Patan, obiectivele turistice antice precum: Piata Patan Durbar, Krishna Mandir, Baile Regale, Templul Kumbheshwor și Templul de Aur pot fi vizitate. În Piața Durbar din Kathmandu, în Chabahil, în Chobar și lângă Bhaktapur se pot vizita cele patru temple Ganesh din vale, fiecare dintre ele fiind o capodoperă a arhitecturii nepaleze.

Pashputinath
Pashputinath

În orașul Pashputinath se pot vedea sfinții hindusi care fac pelerinaje spre ape sfinte urcând treptele ce duc spre acestea.

Pentru turișii care ajung în primăvară în Nepal, pot asista la festivalurile colorate nepaleze. La festivalul Holi, toată lumea este pictată cu vopsea. În piața Durbar se ridica o umbrela uriașă apoi i se da foc. Toamna, Jatra – teatrul muzical – o celebrează pe zeița Kumari Devi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.