Albert Luthuli, președintele Congresului Național African, ahiepiscopul Emeritus Desmond Tutu, ultimul președinte al Africii de Sud, FW de Klerk și legendarul Nelson Mandela, sunt cei patru care au câștigat Premiul Nobel pentru pace și ale căror statui sunt înălțate împreună în Piața V&A Waterfront din orașul Cape Town, Africa de Sud.

Nobel Square1

Grupul statuar este creat de către Claudette Schreuders și formează sculptura Peace and Democracy. Statuile din bronz în mărime naturală, aliniate pe un rând, sunt vizitate de către cei ce trec prin oraș. Aceștia sunt caracterele centrale ale Pieței Nobel, fiind cei care au adus schimbarea în viața de zi cu zi a oamenilor din Africa de Sud.

Nkosi Albert Luthuli, președintele Congresului Național African, în anul 1952, a fost primul african care a câștigat premiul Nobel pentru pace. Dar premiul l-a luat în anul 1961, când i s-a permis să participe la ceremonia de decernare din Oslo. Luthuli a fost arestat, interzis și închis datorită atitudinii sale împotriva Apartheidului. Sub picioarele sale este o inscripție cu vorbele sale: ,,ceea ce este important este că putem construi o Africă de Sud omogenă, nu pe bază de culoare, ci pe baza valorii umane”.

Arhiepiscopul Emeritus Desmond Tutu a fost premiat în anul 1984, este una dintre personalitățile cele mai iubite. Cunoscut opozant al regimului de Apartheid, a devenit un simbol al reconcilierii naționale. El încă militează pentru săraci și opresați. Pe statuia sa este scris ,,un om este om prin alți oameni”.

Președintele FW de Klerk a fost ultimul președinte al regimului de Apartheid. În anul 1990, el a condus vântul schimbării prin eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare, permițând Congresului Național African să funcționeze, lucrând la noua constituție cu Mandela. Inscripția sa este ,,constituția noastră nouă este un simbol al reconcilierii, al dreptății și al sfârșitului secolelor de conflicte”. După 27 de ani de închisoare, Nelson Mandela a devenit primul președinte ales democratic. Împreună cu FW de Klerk a primit premiul în 1993, iar după un an a devenit președintele țării pe care a iubit-o atât de mult. Inscripția sa suna astfel: ,,niciodată, niciodată și niciodată nu se va mai experimenta opresiunea pe acest pământ”. Sculptorul care a fost ales să creeze figurile istorice a fost o artistă din Cape Town, Claudette Schreuders.

Citește și:  Orasul Goteborg: Obiective turistice Suedia - Goteborg

Nobel Square11

Piața Nobel este un loc de comemorare și reflecție asupra trecutului și un tribut pentru cei care au făcut pași pe drumul curat al țării care a renunțat la opresiune. Grupul acesta este cu fața spre sculptura Peace and Democracy, dedicată contribuției femeilor și a copiilor în menținerea păcii din țară, aceasta marcând punctul central al pieței. Ideea s-a născut din discuția dintre premierul zonei Western Cape, Ebrahim Rasool și premierul anterior, Marthinus van Schalkwyk. Zece artiști au fost rugați să facă propuneri, urmând să fie aleși doar 2 dintre ei. Noria Mambasa, o artistă faimoasă locală a fost aleasă să facă sculptura Peace and Democracy, iar Claudette Schreuders, o artistă cu expoziții internaționale, a executat cele 4 sculpturi din grup.

Statuia Noriei Mabasa, situată pe o bază de 50 de cm, este o combinație de mitologie și narativ, conține numeroase figuri dintre care Nelson Mandela și FW De Klerk cu mâinile care mimează un salut și invită privitorii la a participa la celebrarea libertății, toleranței rasiale și a reconcilierii. Nobel Square este localizat în Victoria & Albert Waterfront din orașul Cape Town.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.