Universul feeric norvegian, alimentat de peisaje și, fără doar și poate, și de poveștile despre troli și zâne împarte teritoriul Norvegiei între antic și modern. Norvegia este un tărâm cu cascade, râuri rapide, munți și ghețari maiestuoși, lacuri cristaline și fiorduri liniștite. În nord, coasta este punctată cu case vopsite în culori vii, ce contrastează cu sobrietatea fiordurilor și a munților. Soarele de la miez de noapte este faimos pretudindeni – orașul Tromso se află deasupra Cercului Arctic unde, iarna soarele nu răsare niciodată, iar vara nu apune.

panorama Kiev

Primii locuitori ai Norvegiei au venit acum 10.000 de ani, în timpul Erei Glaciare. Aceste comunități de vânători și culegători primitivi au urmat ghețarii, care se retrăgeau spre nord și turmele migratoare de reni. Cel mai mare impact asupra istoriei l-a avut epoca vikingilor, care se pare ca a început în anul 790. De-a lungul secolului urmator, vikingii au efectuat mai multe raiduri în Europa, întemeind și așezări. Liderul viking Harald cel Blond a unificat Norvegia în anul 900, iar regele Olav a adoptat religia insulelor cucerite, convertind populatia un secol mai tarziu la creștinism.

Oslo
Oslo

Fiecare dintre cele patru mari orașe norvegiene au un farmec aparte – Oslo este capitala și centrul financiar, Bergen este fostul port hanseatic și poartă spre ținutul fiordurilor, Stavanger este un punct central al industriei petroliere, iar Trondheim este un vechi centru al creștinismului și recent, al cercetărilor tehnice. În zonele sălbatice dintre marile centre urbane se afla cel mai mare ghețar din Europa, ghețarul Jostedalsbreen pe care se pot urca turiștii.

În Oslo, Palatul Regal este deschis vizitatorilor de la începutul lunii iunie până la jumătatea lunii august. La o distanță scurtă de centrul orașului se află și castelul Akershus unde trecutul militar al orașului poate fi explorat. De asemenea, turiștii se pot bucura de colecția de muzee, Muzeul Thor Heyerdahl Kontiki, Muzeul Munch și Muzeul Bărcii Vikinge.

Citește și:  Afandou - Grecia: Orașe de vizitat

Plimbările printre magaziile de lemn din Bruggen sau vizitarea centrului istoric al orașului Bergen sunt ambele decizii inspirate. Turiștii mai pot merge cu telecabina sau funicularul până pe vârful munților ce înconjoară fostul port hanseatic Bergen. În apropiere se află o piață de pește ce poate fi achiziționat la un preț bun.

Pentru pasionații literaturii, Skien este locul în care s-a născut Ibsen, iar casa în care a copilărit este împresurată de exponate ce oferă o incursiune în viața sa, alături de o expoziție multimedia.

Catedrala Nidaros
Catedrala Nidaros

Turiștii pot face un salt în trecut vizitând orașul Trondheim, fost oraș capitală al Norvegiei, pot intra în catedrala Nidaros sau Muzeul Ringve, muzeu ce deține o colecție de instrumente muzicale istorice.

Biserica Urnes
Biserica Urnes

Norvegia dispune de 28 de biserici medievale din scânduri, împrăștiate în regiunea de sud a țării. Cea mai veche este biserica Urnes, datând din anul 1130.

orasul Roros
orasul Roros

Roros este un oraș montan mic, dar pitoresc aflat lângă granița cu Suedia și care, din secolul al XVII – lea până in anii 1980 a fost o așezare minieră. Centrul istoric mertiă descoperit, precum și vechea biserică de lemn și Muzeul Mineritului.

Cascada Voringfossen
Cascada Voringfossen

Cascada Voringfossen este cea mai cunoscuta din Norvegia și este situată aproape de drumul principal dintre Oslo și Bergen. Așadar, această priveliște nu trebuie ignorată. Altă cascadă, Mardalsfossen, are cea mai înaltă cădere de apă din nordul Europei, de aproape 300 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.