Observatory Museum se află în oraşul Grahamstown din provincia sud-africană Eastern Cape şi este parte a Muzeului Albany, al doilea cel mai vechi muzeu din Africa de Sud. Pe lângă Observatory Museum, Muzeul Albany mai cuprinde Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Fortul Selwyn, închisoarea militară Old Provost şi Arcul Drostdy.

Observatory Museum1

Observatory Museum a fost fondat la data de 2 februarie 1982 şi se află pe strada Bathurst. Clădirea care în prezent găzduieşte muzeul a fost cumpărată în anul 1859 de către Henry Carter Galpin – arhitect, ceasornicar şi inginer, pasionat de optică şi astronomie. În următorii ani, acesta a realizat câteva modificări semnificative în arhitectura clădirii: faţada a fost decorată cu motive elegante, edificiul a fost extins cu un subsol şi trei etaje, iar pe acoperiş a amenajat un observator astronomic, de la care provine numele clădirii, precum şi o cameră obscură, care a fost, pentru mulţi ani, singura din emisfera sudică.

Casa a devenit celebră deoarece aici a avut loc identificarea primului diamant descoperit în Africa de Sud, denumit Eureka. Diamantul a fost găsit în anul 1867, în apropierea oraşului Hopetown, de către Erasmus Jacobs, fiul de 15 ani al unui fermier care avea o proprietate în zonă. Piatra a fost trimisă prin poştă la Grahamstown, unde mineralogul William Guybon Atherstone a confirmat că este vorba de un diamant. Datorită acestei legături, clădirea a fost achiziţionată şi restaurată de compania De Beers Consolidated Mines Limited în anii 1980, fiind transformată în muzeu, cu scopul de comemora începuturile industriei diamantelor în Africa de Sud. Edificiul a fost declarat ulterior monument naţional, iar Observatory Museum a fost integrat în Muzeul Albany ca parte din Secţia de Istorie.

Citește și:  Orasul Haldia: Obiective turistice India - Haldia

Observatory Museum111

În cadrul Observatory Museum pot fi admirate mai multe expoziţii, dintre care una reconstituie identificarea diamantului şi prezintă informaţii despre Dr. William G. Atherstone şi despre celelalte cinci persoane implicate în descoperirea pietrei preţioase. De asemenea, este expusă o replică în mărime naturală a diamantului.

Muzeul cuprinde şi o cameră obscură, denumită de victorieni „Oglinda magică a vieţii”, Observatorul, Sala Meridian şi un ceas – o miniatură a celui construit în anul 1883 pentru noua Curte Regală de Justiţie din Londra. Aflat în Sala de Desen, pendulul este împodobit cu o pictură executată de către artistul Frederick Timpson I’Ons. Muzeul expune şi o colecţie de telescoape vechi. De pe acoperişul clădirii, vizitatorii au parte de o panoramă frumoasă asupra oraşului.

Observatory Museum11

Interiorul muzeului este realizat în stil victorian, fiind decorat cu piese de mobilier vechi; majoritatea au aparţinut familiei Galpin, care a locuit pentru multă vreme în această casă. În restul camerelor sunt expuse obiecte originale din epoca victoriană, reconstituind viaţa de zi cu zi din acea perioadă, precum şi manechine de mărime naturală purtând îmbrăcăminte specifică.

Observatory Museum este deschis de luni până vineri, între orele 9.00 şi 16.30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.