Akrotiri este una dintre cele mai importante așezări preistorice din Marea Egee, Grecia. Primii locuitori ai așezării datează din neolitic. În Epoca Bronzului, așezarea s-a extins și a devenit un centru urban și un port important. Prosperitatea orașului este dovedită de sistemul de canalizare elaborat, clădirile sofisticate, cu mai multe etaje, picturile murale, obiectele de mobilier și vasele descoperite.

Akrotiri1

Orașul Akrotiri a apus odată cu marele cutremur și cu erupția unui vulcan din secolul XVII î.e.n. care l-a distrus. Akrotiri este și o bază militară suverană a Regatului Unit, situată în Cipru. Akrotiri este un sat minoic din Epoca Bronzului, de pe insula greacă Santorini. Acoperit de cenușa vulcanică în anul 1627 î.e.n., a fost descoperit și excavat de curând, fiind expus vizitatorilor. Fresce și multe obiecte de artă care au fost descoperite din anul 1976 sunt expuse aici.

Excavațiile au fost conduse de către geologul francez F. Fouqué începând cu anul 1867, după ce câțiva localnici au găsit obiecte vechi la o carieră. Mai târziu, un alt arheolog german a descoperit ruinele cetății Thera în Mesa Vouno. Apoi, alt arheolog, R. Zahn, a excavat în localitatea Potamos, lângă Akrotiri. Săpăturile moderne au dezvăluit valoarea și frumusețea locului și de aceea au început să se desfășoare sistematic sub conducerea profesorului grec Spiridon Marinatos. Aceste relicve arheologice sunt depuse la un muzeu, Muzeul Therei Preistorice, iar printre ele se află un obiect de aur, niciun schelet uman nefiind găsit, ceea ce presupune că locuitorii au fost evacuați înainte de catastrofă. Situl are o suprafață de 1,2 hectare și este unul dintre cel mai bine păstrate situri arheologice din Grecia.

Stratul de magmă care a acoperit locul a conservat picturile de pe pereți și multe alte dovezi ale vieții de acolo. Resturile de polen de la măslinii care înfloriseră în primăvară, păstrate în lavă, au arătat momentul cutremurului și faptul că fusese deja o perioadă de 1-2 săptămâni de cutremure premergătoare erupției lavei, iar acest lucru i-a făcut pe locuitori să înțeleagă și să plece din acel loc. Picturile maritime, cu diferite semnificații și desene ale îndeletnicirilor locuitorilor sunt perfect conservate. Ceea ce s-a descoperit reprezintă doar 10% din ceea ce încă rămâne nedezvăluit.

Akrotiri11

Lângă satul Akrotiri, la 12 km de Firá, s-au descoperit clădiri din secolul al XVI-lea, care arată cum un cutremur puternic a distrus totul înainte de erupția propriu-zisă. Excavațiile și conservarea au fost deosebit de grele, chiar cel care coordona lucrarea a murit aici, fiind îngropat în apropiere de locul pe care l-a descoperit. Situl este acoperit, ca să protejeze vizitatorii de căldura soarelui. În locul numit West House se pot observa multe fresce, care sunt depuse la muzeul de arheologie din Atena, pe acestea fiind reprezentate o expediție navală și o imagine cu tineri dezbrăcați cărând pești. Câteva vase pentru depozitarea produselor sunt expuse aici. Akrotiri din Grecia este cu 1600 de ani mai vechi decât Pompeiul italian. Așezarea se presupune că ar fi fost de circa 20 de hectare, cu un sistem de drenaj elaborat, case cu etaj cu pereții pictați în culori deosebite, mobilă și veselă, toate acestea arătând ce nivel de prosperitate și de dezvoltare avea această așezare.

Turnul La Ponta, din secolul al XIII-lea, este localizat între castelul venețian Akrotiri la 1 km de la situl arheologic. Turnul adăpostește o tsabouna, care este un instrument muzical grecesc din familia cimpoiului folosit în muzică împreună cu alte instrumente de suflat și fluiere. Ghizii oferă informații despre istoria turnului, a instrumentului grecesc și dau reprezentații live cu acestea. Pe terasa turnului se poate servi ceva și se poate admira priveliștea înconjurătoare.

Farul de pe insulă și mănăstirea Agia Triada (sau Holy Trinity) sunt alte două obiective turistice care ar putea fi pe lista unui vizitator. O altă mănăstire este Katholiko Monastery, care este apreciată de cei ce o vizitează, ghidul de acolo oferind informații despre istoria acestui lăcaș.

Plaja Albă și Plaja Roșie sunt unele dintre cele mai vestite locuri de pe insulă, des vizitate de cei ce vin aici, pentru soare și mare.

Muzeul Thirei Preistorice expune ceea ce s-a găsit în casele excavate și celelalte relicve arheologice de pe insulă. Muzeul Arheologic Thira datează din anul 1960, construit în locul vechiului muzeu care trebuia înlocuit, fiind dărâmat din cauza unui cutremur din anul 1956. Acesta expune sculpturi din epoca antică și cea romană, vase și figurine din lut din epoca elenă. Se pot face tururi ale insulei și degustări de vinuri locale din podgorii sau se pot combina toate atracțiile împreună într-o excursie de o zi care se încheie cu admirarea unui apus de soare la Oia.

Un alt loc pentru iubitorii de plaje însorite este plaja Seitan Limania care este aproape un loc secret, nu atât de ușor accesibil. După ce se coboară de la strada principală 200 de metri pe țărmul stâncos, se poate ajunge pe plajă. Aceasta este ferită de vânt, fiind înconjurată de munți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.