Se află în partea de est a Etiopiei și reprezintă un oraș nou a cărei dezvoltare se datorează în special turismului. Orașul Awassa se află pe ruta ce leagă marile destinații turistice ale regiunii, astfel că poate deveni el însuși o destinație și nu doar un punct de legătură. În acest sens, s-au construit numeroase hoteluri, două resorturi hoteliere exclusiviste, foarte multe restaurante și localuri, dar și spații comerciale. Totuși, cele mai îndrăgite obiective turistice ale orașului Awassa rămân cele naturale. Numeroasele piețe locale au darul de a atrage foarte mulți vizitatori datorită mărfurilor cu specific local și datorită atmosferei pitorești.

Awassa1

Istoria acestui oraș este extrem de recentă. Până în prima jumătate a secolului XX, regiunea nu era populată; aici își duceau viața mai multe grupuri de păstori nomazi. În 1949, guvernatorul provinciei Sidama a decis transformarea acestui spațiu într-o adevărată atracție turistică, în special prin prisma peisajului și reliefului. Începând cu 1951, s-au realizat planuri de întemeiere a unui nou oraș, iar pământul a fost împărțit pe parcele și dat oamenilor în regim de proprietate privată, dar cu scopul construirii de clădiri moderne. Orașul și-a luat numele de la lacul Hawassa care, în traducere, înseamnă „mare”. Jungla a fost defrișată prin ordin regal, iar pe suprafața ei au fost înființate ferme moderne. În acest scop, au fost aduși soldați din toate colțurile Etiopiei. Fiecare dintre aceștia a dat proprietății sale numele locului din care a venit.

Orașul Awassa este construit pe malurile lacului Hawassa și se bucură de vecinătatea muntelui Alamura, situat în partea de sud a localității. Parcurile și spațiile verzi sunt principala mândrie a locuitorilor Awassei.

Un timp, orașul a jucat rolul capitalei provinciei Sidama din Etiopia, însă în prezent Awassa este capitala statului Popoarele, Naționalitățile și Națiunile din Sud. Pe suprafața orașului trăiesc în bună înțelegere foarte multe comunități etnice. Awassa este și un cunoscut centru universitar, având un număr de 10.000 de studenți anual.

Lacul Hawassa este unul dintre cele mai mici aflate pe valea Rift, însă se bucură de faima unei adevărate atracții turistice. Pe malurile sale au fost construite recent câteva hoteluri luxoase, de 5 stele, unde clienții se bucură nu doar de servicii hoteliere la standarde înalte, dar și de o panoramă de vis asupra lacului. Apoi lacului Hawassa i s-a dus faima de lac apărut cu foarte mult timp în urmă, într-un crater vulcanic. Foarte multe specii de animale asigură fauna lacului. Aici trăiesc specii de pești exotici, foarte multe păsări de apă, dar și un număr mare de hipopotami. Turiștii vin să surprindă spectacolul colorat și gălăgios al păsărilor, dar și spectacolul oamenilor. Cu ceva timp în urmă, valea Rift a fost inundată și mai multe dintre construcțiile aflate pe malul lacului au fost distruse de ape. Ruinele lor se constituie în adevărate obiective turistice. Sunt și mulți localnici care vin să își spele hainele în apa digului lacului, iar atitudinea lor veselă și deschisă contribuie la o atmosferă pitorească în jurul lacului Hawassa. Pe țărmul său vestic pot fi admirați pelicani, berze, pescăruși, dând adevărate lupte pentru prinderea peștilor din apă.

Citește și:  NG Moederkerk: Obiective turistice Africa de Sud - Kroonstad

Orașul Awassa dispune și de un izvor inclus pe lista patrimoniului național. Se cheamă Burqito și se află în partea de est a localității. Este un izvor cu apă termală despre care se spune că are proprietăți vindecătoare. Din acest motiv, foarte mulți localnici obișnuiesc să facă baie pe suprafața lui.

Centrul orașului Awassa se află în apropierea țărmului estic al lacului Hawassa. Nu dispune de clădiri istorice, ci de numeroase construcții realizate în scop comercial și turistic – hoteluri, restaurante și magazine.

Awassa111

Piața Meskel este piața centrală a orașului și locul în care se desfășoară cele mai importante evenimente locale – târguri comerciale, manifestări culturale, aniversări politice și chiar ritualuri religioase.

Orașul Awassa este faimos pentru piețele sale de pește. Principala piață de pește se află pe țărmul lacului Hawassa și se desfășoară în fiecare dimineață, imediat ce bărcile de lemn ale pescarilor acostează. Se vând pești de mai multe feluri; atmosfera este încântătoare, cu tarabe pline de pește proaspăt adus de pe mare. Se vând și preparate locale din pește – ciorbe și mâncăruri gătite sub ochii turiștilor. Prezența pelicanilor, a bărcilor, oamenilor ocupați și a plaselor de pești trase pe mal se constituie într-un adevărat spectacol social.

Awassa1111

În anumite zile ale săptămânii se țin piețele de produse artizanale, undeva în centrul orașului Awassa. Tarabele sunt destul de puține, astfel că oamenii își vând pe jos, pe pături și plastice marfa realizată manual: obiecte de ceramică, coșuri împletite, suvenire realizate în forme unicat, textile, lumânări aromate, parfumuri, încălțări tradiționale. În general, la tarabe se vând fructe și legume, mirodenii și cafea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.