Oraşul Baku este amplasat în partea de est a statului Azerbaidjan a cărui capitală și este. Acesta ocupă sudul peninsulei Abşeron, cu deschidere la Marea Caspică. Baku este cunoscut şi ca „Oraşul Vânturilor”, datorită faptului că în această regiune vânturile bat cu putere indiferent de anotimp.

Oraşul Vechi (Ichari Shahar)
Oraşul Vechi (Ichari Shahar)

Din punct de vedere administrativ, oraşul este împărţit în 11 districte. În decembrie 2000, Oraşul Vechi (Ichari Shahar), situat pe malul Mării Caspice a devenit prima așezare din Azerbaidjan inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oraşul modern se întinde până la Golful Baku.

Oraşul vechi este înconjurat de ziduri fortificate, iar în interiorul său se găsesc o serie de obiective turistice importante. Acesta este străbătut de o reţea de străduţe înguste şi întortocheate, cu clădiri tradiţionale cu acoperişurile plate sau bombate şi ferestrele mici.

Palatul Shirvanshah
Palatul Shirvanshah

Palatul Shirvanshah reprezintă una din principalele atracţii ale oraşului Baku, fiind un complex cu o arhitectură impresionantă ce datează din secolele al XV-lea – al XVI-lea. Palatul cuprinde 26 de camere fără ferestre, pentru a păstra intimitatea celor care locuiau în interiorul acestora sau care se aflau la diferite evenimente şi recepţii. Din ansamblul Shirvanshah se remarcă mormintele subterane, porţile mausoleului şi băile ingenioase, săpate în pământ pentru a asigura o temperatură plăcută, indiferent de anotimp.

Giz Galasi
Giz Galasi

Turnul Maiden (Giz Galasi) făcea parte din zidul cetăţii care mărgineşte oraşul vechi şi are o formă cilindrică. Datează din secolul al XII-lea, iar arhitectura sa indică influenţe arabe, persane şi otomane. Grosimea pereţilor turnului variază de la 5 metri, la bază la 3-4 metri, în partea superioară. Cu un diametru de bază de 16,5 metri şi o înălţime de aproape 30 de metri, Turnul Maiden oferă o privelişte frumoasă asupra împrejurimilor.

Citește și:  Palatul Regal din Amsterdam: Obiective turistice Olanda - Amsterdam
Piaţa Fântânii
Piaţa Fântânii

Piaţa Fântânii reprezintă un loc popular de întâlnire pentru localnici şi un spaţiu ideal pentru recreere. Aceasta se află în centrul zonei comerciale a oraşului, care include hoteluri, restaurante şi magazine, unde pasionaţii de cumpărături pot găsi oferte tentante.

Casa Guvernului
Casa Guvernului

Casa Guvernului a fost construită în perioada 1936 – 1952 şi iniţial a purtat denumirea de Palatul Sovietic din Baku. Este amplasată în centrul oraşului, iar în prezent aici se află sediile mai multor companii şi instituţii.

Situat pe un deal din sudul oraşului, Memorialul Martirilor (Shehidler Khiyabani) a fost ridicat pentru a comemora eroii din diferite conflicte armate, din Primul Război Mondial, dar şi din războiul Nagorno-Karabakh (1988 – 1994). Se estimează că aici sunt înmormântate circa 15.000 de persoane.

Memorialul Martirilor (Shehidler Khiyabani)
Memorialul Martirilor (Shehidler Khiyabani)

Multe dintre clădirile impunătoare ale oraşului au fost construite la începutul secolului al XX-lea, cu elemente arhitecturale tipic europene combinate într-un stil eclectic. Datorită aspectului său original, Baku mai este denumit şi „Parisul Estului”. În anii 2000, au început să fie ridicate şi clădiri moderne, de sticlă, precum şi zgârie-nori uriaşi cu o arhitectură inedită. Printre cele mai renumite construcţii moderne din Baku se numără Turnul Azerbaidjan, Turnul SOCAR, Centrul Cultural Heydar Aliyev, Baku Crystal Hall, Baku White City etc.

În Baku se află şi o serie de muzee ce expun colecţii bogate de artă şi obiecte arheologice, cum ar fi Muzeul de Artă Modernă Baku şi Muzeul de Istorie. În anul 2009, oraşul Baku a fost desemnat Capitală a Culturii Islamice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.