Belmopan este capitala statului Belize, o țară localizată în America Centrală, cu ieșire la Marea Caraibelor și cu o populație de doar 15.000 locuitori. Orașul Belmopan este situat la est de râul Belize, la 82 km spre vest față de fosta capitală Belize City. După ce uraganul Hattie în 1961 a distrus 75% din orașul fostă capitală Belize City, guvernul s-a mutat la Belmopan în 1970.

Belize a fost o colonie britanică cunoscută ca Hondurasul Britanic. Belmopan este situat la 35 km de San Ignacio și la 91 km de coasta Caraibelor, fiind considerat un oraș grădină, pe malul râului Belize, cu o suprafață de 32,78 km². Etimologic numele orașului provine din unirea numelui celui mai lung curs de apă– râul Belize, cu Mopan unul dintre afluenții acestuia. Costurile inițiale ale construiri noului oraș au fost estimate la 40 milioane USD. În 1964, premierul de atunci, George Cadle Price a condus o delegație în Anglia care să facă rost de fonduri pentru a finanța construirea orașului nou. Instituțiile guvernamentale au fost mutate în Belmopan în 1970, iar noua clădire a Parlamentului a fost construită în stilul unui templu precolumbian mayaș. Chiar așezarea clădirilor în noua capitală a fost concepută pentru a reaminti structura unui templu precolumbian mayaş.

Orașul propriu-zis este împărțit în două regiuni: cea nordică, între Golful Haulover şi estul zonei Fortului George şi regiunea sudică, ce se întinde în suburbiile orașului şi în zona portului. Noul oraș a fost conceput în așa fel ca centrul să fie înconjurat de zone rezidențiale. Din păcate, locuitorii nu s-au mutat aici așa cum a fost prevăzut. Astfel, mulți angajați fac naveta zilnic de la orașele învecinate spre Belmopan, orașul fiind slab populat în momentul de față.

Belize este o monarhie constituționala şi o democrație parlamentară care o recunosc pe Regina Elisabeta a II-a ca suverană. Pe mare Hondurasul este cel mai apropiat vecin de Belize, la 75 km distanta peste Golful Honduras. Râul Belize trece chiar prin centrul ţării. Nordul este format din câmpii mlăștinoase, puternic împădurite. În sud se află lanțul muntos, de altitudine mică, Maya. Cel mai înalt vârf din Belize este Vărful Doyle’s Delight, de 1,124 m. Coasta caraibiană este mărginită de un recif de corali şi de aproape 450 de insulițe numite de localnici cayes, formând pe aproximativ 322 km Bariera de corali Belize, cea mai lungă din emisfera vestică şi cea de-a doua din lume, ca lungime, după Marea Barieră de Corali.

Belize este un mixaj de culturi: creolă, mayaşă, mestizo, est-indiană, chineză, garifuna, mennoite și europeană. Ca atracții culturale sunt descoperirile arheologice a miilor de temple mayaşe. Aceștia aveau cel mai avansat calendar, o rețea de drumuri ce acoperea întreaga zonă, păstrând legăturile și permițând dezvoltarea comerțului intre orașe. Numele locurilor și ale templelor mayașe care se folosesc astăzi sunt date de către exploratori, misionari sau arheologi, cele originale fiind distruse de către coloniști la venirea lor în zonă.

Citește și:  Orasul Bournemouth: Obiective turistice Anglia - Bournemouth

Belize este singura tară din America Centrală unde engleza este limbă oficială.

Aici există singura rezervație de jaguari din lume, precum şi multe alte zone naturale protejate.

Amestecul cultural, peisajul marin unic, biodiversitatea pământului şi eforturile de conservare a acestor date naturale au făcut rapid din Belize un punct turistic important, atrăgând numeroși călători dornici să descopere frumusețea eco-turismului. În Belize se oferă oportunități pentru scufundări, snorkeling, observarea vieţii din sălbăticie, drumeții, explorări speologice. Peșterile şi Reciful de Corali sunt locația ideală pentru entuziaștii sporturilor nautice, pentru oceanografi sau pasionați de adâncuri.

Câteva dintre cele mai notabile manifestări din capitala Belize sunt prezentările Societății Corale Belmopan, Festivalul de Artă pentru copii școlari şi Ziua Naționala a Activităților.

Muzeul de Arheologie Belize adăpostește artefacte maiașe cu o vechime de peste 3000 de ani. Pe ţărmul Mării Caraibelor se află Parcul Regal, o mică suburbie în nordul şi vestul Străzii Freetown, West Landivar, casa a două dintre cele trei campusuri aparținând Universității Belize şi Cartierul Rezidențial al Universității Belize.

Piața Independence marchează centru orașului cu clădirile guvernamentale, grupate într-o zonă în care se circulă pe jos, alături de Universitatea Belize, de ambasade, spitalul și campusul universitar.

Parcul Guanacaste, de 50 de ha adăpostește soiuri de orhidee, locuri de observare a păsărilor, bănci, fluturi exotici, se poate înota în pârâul Roaring sau se poate vedea un ficus gigantic, considerat de multi ca cel mai mare din lume. Peșterile Muntelui Maya (St. Herman’s cave) și Parcul Național oferă spațiu pentru înot, picnic și cățărare, la fel ca și Parcul Mountain Pine Ridger sau Grădina zoologică. Dintre obiectivele turistice ce merită vizitate, în centrul orașului: Parcul Albert, Terminalul Maritim şi Muzeul Maritim Belize, Insula Păsărilor, Centrul Comercial, Templul Hindu, Casa Culturii, Catedrala St. John, Cimitirul Yarbrough.

Fortul George este probabil cea mai colonială regiune din oraș şi adăpostește Parcul Memorial, Mormântul Baron Bliss şi Muzeul Belize, Parcul Memorial,

Satul turistic, Farul Fortului George. În regiunea sudică, Lacul Independenței, Collet şi Port Loyola sunt locuite de populația săracă a orașului.

Pe partea estică a Bulevardului Central American se află Mesopotamia, Piaţa Reginei şi Albert, cartierul străzilor rezidențiale Albert şi Regent.

Diviziunile orașului Belize sunt unite prin trei poduri: Swing Bridge, Belchina Bascule Bridge şi Belcan Bridge. Numeroase alte poduri mai mici conectează străzile individuale.

Evenimente în oraşul Belize care se desfășoară anual sunt: Festivalul Garifuna Settlement Day (pe 19 noiembrie), Carnavalul oraşului Belize (în septembrie), Festivalul Baron Bliss Day (pe 9 martie).

Tot aici se poate vizita clădirea Adunării Naționale și Departamentul de Antropologie, Galeria de Artă Artbox sau se pot face plimbări în zona cunoscută sub numele Heris Nature Walk and Trails, se poate vizita un adăpost sanctuar pentru un tip de maimuțe pe cale de dispariție la Black Howler Monkeys sau se pot observa babuinii la Community Baboon Sanctuary.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.