Belo Horizonte este capitala și cel mai mare oraș din statul brazilian Minas Gerais, situat în regiunea de sud-est a țării cu o populație de 2.375.440 (recensământul din 2010) locuitori în nucleul său urban, ceea ce face ca acesta să fie al șaselea cel mai populat oraș din Brazilia, după São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Brasil și Fortaleza. În regiunea metropolitană Belo Horizonte locuiesc 5.497.922 de oameni, aceasta fiind formată din mai mult de douăzeci de orașe, regiunea acesta se situează pe locul trei în clasamentul celor mai populate zone metropolitane după Sao Paulo și Rio de Janeiro. Regiunea a fost colonizată pentru prima dată în secolul al XVII-lea, dar orașul, așa cum este cunoscut astăzi, a fost proiectat și construit în anul 1890, cu scopul de a înlocui Ouro Preto din funcția de capitală a statului Minas Gerais. Orașul este construit pe mai multe dealuri și este complet înconjurat de munți.

Parque das Mangabeiras
Parque das Mangabeiras

Există mai multe parcuri mari în împrejurimi: Parque das Mangabeiras, situat la 6 km sud-est de centrul orașului, pe dealurile din Serra do Curral, are o vedere foarte bună către oraș. Acesta are o suprafață de 2,35 km². Parcul Mata do Jambeiro este o rezervație naturala ce se întinde pe 912 hectare, cu vegetație tipică pădurii Atlantice. Mai mult de o sută de specii de păsări locuiesc în rezervație, precum și zeci de specii de mamifere.

Muzeul de istorie naturală și Grădina Botanică prezintă pe langa exponatele uzuale, tezaurul folcloric creat de pictorul naiv Raimundo Machado în secolul al XX-lea. El expune lucrarea Nativity of Pipiripau care prezintă 586 figuri distribuite în 45 scene care povestesc viața și moartea lui Iisus într-un mod unic. Muzeul acoperă subiecte din antropologie, arheologie, istorie naturală, mineralogie, paleontologie și educatie ecologică, având un amfiteatru, un atelier de arte libere, o seră și o sală interactivă.

Belo Horizonte1

Parcul Mangabeiras este un loc pentru iubitorii naturii unde pădurile Atlanticului se pot admira. Piața Praça da Liberdade este mărginită de clădiri din secolul al XIX-lea, inclusiv clădiri guvernamentale și un edificiu curb al celebrului arhitect Niemeyer din anii 60. Parcul Municipal este o oază de verdeață cu parcuri în stil francez, cu mici lagune, unde poți închiria bărci sau hrăni rațele. Aici sunt și parcuri pentru copiii: Casa Maluca (Crazy House) și Casa dos Pneus.

Palatul Artelor, inaugurat în anul 1970 este cel mai mare complex cultural din Minas Gerais. Cuprinde 3 teatre, 3 galerii de artă, un cinema, o librărie, o cafenea și o expoziție de fotografii cu spațiu de expunere suplimentar. Clădirea este proiectată de către Oscar Niemeyer și găzduiește Centrul Meșteșugăresc Minas Gerais Handicraft Center. Muzeul Pampulha Art este localizat lângă laguna cu același nume, într-o clădire care a fost cândva un cazinou, proiectat de arhitectul Oscar Niemeyer, în stilul lui Le Corbusier, în anul 1940, ajutat de Roberto Burle Marx care a realizat peisajele și grădinile tropicale verzi. Aici sunt găzduite 3 sculpturi de autori celebri Ceschiatti, Zamoiski și José Pedrosa. Clădirile formează Pampulha Architectural Complex, un simbol al arhitecturii moderne braziliene.

Belo Horizonte11

Muzeul de Artă și meșteșuguri este situat într-o clădire din secolul al XIX-lea din Gara Centrală și prezintă profesiile dinainte de industrializarea țării. Pentru amatorii de priveliști de la înălțime, Alta Vila Tower, clădirea turn are la parter restaurant, de unde priveliștea munților din împrejurimi este încântătoare. Muzeul de Ciencias Naturais prezintă celor interesați moluște diverse, balene și animale din pădurile braziliene. Muzeul Histórico Abílio Barreto este dedicat istoriei orașului și a fost creat într-o fermă dezafectată atunci când orașul s-a mărit, Curral d’El Rey.

Citește și:  Matterhorn: Obiective turistice Elvetia - Matterhorn

Orașul dispune de un amestec de clădiri contemporane și clasice și găzduiește multe clădiri emblematice pentru arhitectura modernă braziliană, de exemplu Complexul Pampulha. În planificarea orașului, Aarão Reis și Francisco Bicalho au fost inspirați de planificarea urbană din Washington, DC. Băutura tradițională din regiunea Minas Gerais, numită cachaça este cunoscută pe plan internațional.

Orașul este gazda unui festival anual, numit Comida di Buteco festival sau Pub Foods unde 41 de baruri vor concura în a pregăti cel mai bun aperitiv cu ingredientul anului. În oraș mai au loc spectacole teatrale în timpul Festivalului Internațional de Teatru, Scenă și Stradă. La doi ani în oraș are loc Festivalul Internațional de Teatru care atrage trupe locale sau internaționale. Belo Horizonte s-a angajat în programe notabile de dezvoltare urbană și modernizare. Un centru pentru conservarea și protejarea animalelor este și grădina zoologică care are o arie de 1,4 milioane de m², fiind considerată a fi cea mai completă grădină de acest fel din America Latină, cu cele 900 de animale din 200 de specii și primul pavilion cu fluturi din America de Sud.

Parcul Ecologic Pampulha
Parcul Ecologic Pampulha

Parcul Ecologic Pampulha este administrat tot de grădina zoologică cu cele 12 ha de arii verzi. Cartierul Pampulha datează din anii 40, este un cartier nou și modern ca arhitectură, una dintre clădirile importante fiind Biserica São Francisco de Assis, o clădire non conformistă care are formă de hangar, neacceptată de arhiepiscopul zonei pentru a servi scopurilor religioase, de aceea doar 10 ani a fost biserică. Aici este un mic parc de distracții, Parque Guanabara. Complexul de clădiri care adăpostește și Clubul de Tenis Iate a fost proiecta ca și majoritatea clădirilor moderne din oraș, de Oscar Niemeyer.

Stadionul Mineirão
Stadionul Mineirão

Stadionul Mineirão sau Estádio Governador Magalhães Pinto deschis în 1965 în Belo Horizonte, este cel mai mare stadion de fotbal din statul Minas Gerais și al doilea stadion ca mărime din țară după Maracanã. Acesta a găzduit Cupa Confederațiilor FIFA 2013 și va fi una din arenele-gazdă la Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Stadionul va găzdui unele meciuri de la turneul de fotbal al Jocurilor Olimpice din 2016. Clădirea numită Marista Hall sau Chevrolet Hall este un centru expozițional renumit cu spații de toate felurile pentru diferitele evenimente în oraș. Orașul Belo Horizonte mai oferă turiștilor: Muzeul de Mineralogie, Muzeul Minier, Piața Libertății, Muzeul Parlamentului, splendidele clădiri de pe malul Lagunei Pampulha, Biserica Sf. Joseph din anul 1910, obeliscul din Piața 7 septembrie, Piața Mercado Central, Grădina Inhotim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.