Brasília/Brasil este capitala federală a Braziliei și sediul guvernului din districtul federal al regiunii de centru-vest. Numărul mare de locuitori, 3,717,728 îl face al cincilea cel mai mare oraș din Brazilia. Ca zonă metropolitană, Brasil se clasează pe locul șase. Brasília este cel mai mare oraș din lume care nu a existat la începutul secolului al XX-lea, fiind singurul oraș-capitală construit în întregime în secolul al XX-lea și trecut în patrimoniul UNESCO datorită arhitecturii sale. Orașul a fost planificat și dezvoltat în anul 1956 de urbanistul Lúcio Costa și arhitectul Oscar Niemeyer, împreună cu peisagistul Roberto Burle Marx. La 22 aprilie 1960, a devenit în mod oficial capitala națională a Braziliei. Privit de sus, partea principală a orașului seamănă cu un avion sau cu un fluture.

Brasília1

Brasília are un statut unic în Brazilia, deoarece este o diviziune administrativă și nu un municipiu ca aproape toate orașele din Brazilia. Deși ideea stabilirii capitalei în interiorul țării a fost propusă încă din anul 1789, construcția orașului a început abia după 167 de ani, în anul 1956, fiind inaugurat în calitate de capitală la de către președintele Juscelino Kubitschek. Brasil este un oraș turistic de mare anvergură, cu multe hoteluri și destinații turistice de calitate. Petrecerile tradiționale încep în iunie cu Festivalul Festas Juninas care celebrează sfinții catolici Sf. Anthony din Padua, Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Petru. În septembrie ziua Independenței se celebrează pe Espanada Ministries.

Lucrări artistice ale unor artiști celebri sunt expuse în oraș: Bruno Giorgi și Alfredo Ceschiatti (sculpturi), Athos Bulcão(desene geometrice din gresie) Marianne Peretti, Alfredo Volpi, Di Cavalcanti, Dyllan Taxman, Victor Brecheret and Burle Marx (peisagistică), lucrări integrate în arhitectura orașului, acestea făcând parte din el. Monumentul Eixo sau Monumental Axis care se află pe Esplanada Ministries, este o arie în care se expune artă, în aer liber, din oraș. Palatul Palácio da Alvorada a fost proiectat de arhitectul Oscar Niemeyer în stilul modern brazilian. Acesta este locuința și rezidența președintelui Braziliei, inaugurată în anul 1958. Clădirea are 7000 m² pe trei etaje, are un bazin olimpic, o cameră de muzică, o bibliotecă, o capelă și un helioport.

Clădirea Congresului Național este localizată în mijlocul Monumentului Eixo, pe strada principală a orașului, în față având un mare spațiu larg și piscine. Clădirea este înconjurată de altele la fel de celebre: Praça dos Três Poderes, Palácio do Planalto și Tribunalul Suprem Federal.

Palatul do Planalto
Palatul do Planalto

Palatul do Planalto este locul oficial unde președintele Braziliei lucrează, situat în Praça dos Três Poderes. Tot aici consilierii, vice președintele și șeful statului își au birourile. Ministerele sunt situate pe Esplanada dos Ministérios. Arhitectul palatului guvernamental a fost tot Oscar Niemeyer. Palatul are 4 etaje și o suprafață de 36.000 m² împreună cu alte patru clădiri adiacente. Clădirile care formează Complexo Cultural da República sunt Biblioteca Națională (cu cele 300.000 cărți adăpostite pe 14.000 m²) și Muzeul Național desfășurat pe 14.500 m² și conținând de la mumii egiptene la meteoriți și insecte, situate lângă Catedrala Brazilia, putând fi vizitate împreună.

Lacul artificial Paranoá
Lacul artificial Paranoá

Lacul artificial Paranoá este construit pentru a păstra apă în zonă, pe pânza lacului iubitorii de sport pot practica surful sau pot naviga. Podul Juscelino Kubitschek cunoscut ca și Podul President JK Bridge sau JK Bridge, traversează Lacul Paranoá, fiind numit după numele unui fost președinte al Braziliei, arhitectul fiind premiat cu medalia Gustav Lindenthal, în anul 2003. Podul are 60 de arcuri de oțel asimetrice care se intersectează în diagonală cu o lungime de 1,200 m, completat în 2002, fiind dotat cu bandă pentru bicicliști, skaters și pietoni.

Citește și:  Marele Buddha din Leshan: Obiective turistice China - Sichuan
Praça dos Três Poderes
Praça dos Três Poderes

Piața Praça dos Três Poderes sau Piața celor Trei Puteri, a cărui nume derivă din cele trei simboluri care simbolizează cele trei mari puteri: cea executivă, reprezentată de Palácio do Planalto (cu oficiul prezidențial), legislativă (reprezentată de Congresul Național) și juridică (reprezentată de Curtea Supremă), fiind proiectat de Lúcio Costa și Oscar Niemeyer. Axa este aliniată astfel încât pe 21 aprilie soarele răsare exact dintre cele două turnuri care simbolizează congresul. Tot aici este o statuie abstractă de bronz care reprezintă lucrătorii care au construit orașul și statuia oarbă care reprezintă justiția. Steagul care flutură în piață este cel mai mare din lume.

Catedrala din Brasilia
Catedrala din Brasilia

Palatul Itamaraty în care funcționează Ministerul de Afaceri Externe se poate vizita. Turnul de televiziune este situat în mijlocul axei monumentale, de unde turiștii pot privi panorama orașului. La baza turnului este o piață pentru mâncare și artizanat. Catedrala din Brazilia este expresia arhitecturală a lui Niemeyer, o formă de hiperboloid cu tavan de sticlă care simbolizează deschiderea spre rai, cu 70 m diametru, deschisă în 1970, formată din 16 coloane de beton identice cu secțiune hiperbolică și greutate de 90 de tone, reprezentând două mâini care imploră cerul.

Sanctuarul și Biserica Dom Bosco
Sanctuarul și Biserica Dom Bosco

Sanctuarul și Biserica Dom Bosco este o biserică modernă din beton și vitralii albastre, superbe și un candelabru de cristal în mijloc, patronul acestei biserici fiind un sfânt a cărui profeții făcute în secolul al XIX-lea aminteau de lacul Paranoá și de dezvoltarea Braziliei. Acest sfânt este patronul țării. Memorialul Juscelino Kubitschek este în partea vestică a axei, fiind dedicat vieții unui fost președinte al țării. Cei interesați de apă pot înota la Centrul Olimpic de la Universitatea din oraș sau în parcul ecologic de lângă Ermida. Parcul Central, mai mare decât parcul newyorkez este preferat de cei dornici de plimbări, care merg cu bicicleta, fac jogging, skating, karting sau fac grătare duminica. Parcul Național Brasilia și Olhos D’Água au în afară de verdeață și piscine pentru înot, iazuri, izvoare, teren de joacă și două săli interioare de gimnastică.

Centrul Cultural Banco do Brasil
Centrul Cultural Banco do Brasil

Centrul Cultural Banco do Brasil oferă spații pentru expoziții și evenimente culturale, expune pictori ruși, rulează documentare, organizează festivale, concerte muzicale și filme. La fel galeriile Espaço Cultural Contemporâneo, Espaço Cultural Renato Russo și CAIXA Cultural sunt alte spații unde artiștii expun artă. Muzeul Monetar prezintă tot ceea ce ține de monede rare de hârtie, medalii, mașini de tipărit. Teatrul National Claudio Santoro este teatrul principal al orașului Brasil și deține 3 săli pentru spectacole diverse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.