Brno, cel de-al doilea oraș ca mărime din Cehia și capitala Moraviei, deține cele mai multe universități din țara și o mare comunitate studențească care menține spiritul tânăr al zonei.

Brno1

Brno este situat în sud-estul țării, la confluența râurilor Svitava și Svratka. Orașul este cel mai important loc din punct de vedere politic și cultural al regiunii Moravia de Sud (populația este de 1,3 milioane de persoane ). În același timp, reprezintă și centrul provinciei Moravia, una dintre regiunile istorice ale Coroanei Cehe. Este situat la o răspântie a unor vechi drumuri comerciale care au unit civilizațiile din nordul și sudul Europei vreme de veacuri. Mulțumită situării sale, între Înălțimile Boemio-Moravice și câmpiile Moraviei de sud, Brno are parte de o climă moderată și plăcută.

Brno a fost numit oraș în 1243 de Vlaclav I al Boemiei, dar zona a fost locuită din secolul V. Începând cu secolul XI, castelul dinastiei conducătoare, Premyslovci, se află în Brno, fiind reședința prinților. În secolul XIV, Brno a fost unul dintre centrele adunărilor regionale morave. În timpul Războaielor Hussite, orașul a rămas credincios regelui Sigismund, hussiții având două încercări eșuate de a cuceri orașul.

În timpul războiului de treizeci de ani, între 1643 și 1645, Brno a fost singurul oraș care s-a apărat cu succes de atacurile suedeze, permițându-i Imperiului Austriac să își reorganizeze armatele și să -i respingă pe suedezi. În 1742, prusacii au avut o încercare eșuată să cucerească orașul.

Brno1

În timpul revoluției industriale, orașul a fost unul dintre centrele industriale cele mai importante din Moravia, ceea ce a dus la crearea unor suburbii în afara zidurilor orașului. În timpul primei republici Cehoslovace (1918-1938), în Brno s-a înființat universitatea Masaryk.

Orașul a suferit distrugeri importante în al Doilea Război Mondial, mulți cehi fiind executați de naziști. După război, toți locuitorii germani (aproximativ 40.000), Brünner-Deutsche, au fost forțați să meargă spre granița cu Austria, mulți murind pe drum (Brünner Todesmarsch, Marșul morții din Brünn). Comuniștii au venit la putere în 1948, era comunistă fiind sfârșită în 1989, cu Revoluția de Catifea.

Citește și:  Gradina Botanică Națională din Windhoek: Obiective turistice Africa de Sud - Windhoek

Cea mai veche clădire din oraș este fostul sediul al administrației locale, care a avut rolul de a găzdui autoritățile de mai bine de cinci secole, până în anul 1935. Turnul edificiului este decorat cu simbolurile orașului: dragonul și roata. Din observatorul turnului se pot vedea turlele ascuțite ale Catedralei Sf. Petru și Pavel și castelul Spilberk.

Brno1111

Lângă primărie se află Fântâna Parnas, construită între 1690-1695 din bolovani masivi, iar cele 3 statui care o decorează simbolizează cele trei imperii antice: imperiul babilonian,imperiul persic și imperiul grecesc.

Trăsătura dominantă a pieței Libertății este coloana barocă ce comemoreaza epidemia de ciumă, datând din 1679.

Festivaluri

Brno111

Brunensis Ignis este un concurs internațional de focuri de artificii organizat de companii străine și de Republica Cehă, care din 1998 în fiecare an are loc la Brno, la sfârșitul lunii mai și iunie. Focurile de artificii sunt sincronizate cu muzica, care este difuzat pe posturile locale de radio. Întotdeauna există o competiție acerbă în ceea ce privește focuri de artificii, unele dintre ele ajung să dureze și 20 de minute. La fiecare eveniment participă cât 100.000 de spectatori. Cei prezenți la festival se pot bucura, chiar și în condiții meteorologice nefavorabile, de focuri de artificii individuale sau de cele în circuite. Recordul de specatori a fost de 200.000 de persoane.

În ceea ce privește organizarea expozițiilor, Brno Exhibition Centre este cel mai important complex de expoziție din Cehia, și este situat la aproximativ doi kilometri la sud-vest. de centrul orașului Brno. Aici se organizează pe tot parcursul anului târguri comerciale, expoziții, spectacole, concerte și numeroase alte evenimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.