Este unul dintre cele mai cunoscute orașe ale Indiei, fostă capitală a coloniei India Britanică și în prezent, capitală a statului Bengalul de Vest. Reprezintă și capitala simbolică a culturii indiene. Portul de care dispune orașul Calcutta este cel mai vechi port comercial al Indiei.

Calcutta1

Ca destinație turistică, Calcutta reprezintă un oraș al contrastelor, al artelor, al sărăciei, al construcțiilor fenomenale și al copiilor care zbiară pe stradă de foame. Adăpostește o populație de aproape 5.000.000 de locuitori, iar aglomerația este cuvântul de ordine la orice oră din zi.

Frumusețea peisajelor naturale și a monumentelor ridicate în Calcutta au inspirat unele dintre cele mai frumoase creații artistice ale omenirii, în timp ce oamenii care trăiesc acolo au devenit imaginea universală a suferinței și a disperării sociale.

Calcutta este mai mult decât o destinație turistică, este o experiență în sine care merită trăită, indiferent de emoții și de prejudecăți.

Calcutta11

Orașul Calcutta este împărțit în opt districte:
– Esplanade, centrul orașului, cu rol administrativ, dar și turistic. Reprezintă un district rezidențial, creat pe timpul coloniei britanice.
– Maidan, principalul district verde. Cuprinde un enorm parc verde, înconjurat de câteva cartiere istorice.
– Calcutta de sud, districtul de lux.
– Suburbiile sudice, o serie de mici localități apărute precum ciupercile după ploaie în jurul districtului de lux.
– Calcutta de nord, o zonă istorică, cu multe construcții foarte vechi înghesuite pe străduțe înguste.
– Suburbiile nordice, zona industrială a orașului Calcutta.
– Howrah, o parte a zonei metropolitane a Calcuttei.

Orașul este un important centru religios, cel puțin așa reiese din numărul foarte mare al edificiilor religioase. Există biserici creștine, moschei, sinagogi și temple hinduse. Principalele biserici creștine sunt: Biserica Sfântul Ioan, construită în 1787 și prevăzută cu coloane de inspirație grecească, Biserica Armenească, cea mai veche biserică creștină din Calcutta, Catedrala Sfântul Pavel, cea mai mare catedrală din oraș.

Templele hinduse sunt pline de mister și de pace. Templul Kalighat a fost construit chiar pe locul în care au căzut părți din trupul măcelărit al soției zeului Shiva. Templul Belur Math a fost ridicat de către Shri Ramakhrishna, cel ce a reînviat spiritul hinduismului în secolul al XIX-lea. Templul Pareshnath Jain reprezintă o minune arhitecturală, construit din oglinzi, mozaic din sticlă și pietre colorate.

Calcutta111

Dimensiunea culturală a orașului Calcutta derivă din numeroasele sale muzee. Muzeul Indian se află într-un palat prevăzut cu o serie de coloane dispuse în fața unei pajiști verzi. Colecțiile sunt fascinante, alcătuite din sculpturi religioase în vârstă de o mie de ani, minerale, un faimos schelet de balenă, o mumie din Egipt, embrioni umani, o colecție de cercei și lanțuri scoase din burta unui crocodil și foarte multe alte artefacte cu totul neobișnuite.

Citește și:  Catedrala Monreale: Obiective turistice Italia - Palermo

Casa Tagore este un obiectiv cultural de cu totul altă natură. Reprezintă un muzeu memorial deschis în fosta locuință a poetului Rabindranath Tagore, iar colecțiile cele mai interesante sunt cele personale, adunate din călătoriile în Japonia.

Palatul de Marmură reprezintă un muzeu al opulenței și al eleganței arhitecturale. A fost construit în 1835 ca reședință de lux privată, iar înăuntru pot fi admirate sculpturi din epoca victoriană, cristale din Belgia, picturi de Rubens, candelabre de lumânări garnisite cu globuri argintii pentru jocuri de lumină, colecții de porțelan din China.

Calcutta1111

Clădirea Victoria Memorial, construită în memoria reginei britanice, reprezintă un palat neobișnuit, semănând, în același timp, cu palatele prezidențiale europene și cu celebrul Taj Mahal. Este prevăzut cu mai multe galerii superbe, majoritatea fiind încărcate de colecții de tablouri, statuete, documente și panouri ce evocă istoria colonială a Indiei.

Spațiile verzi sunt un lucru la care indienii se pricep de minune. Dovadă stau câteva dintre cele mai frumoase parcuri și grădini din Calcutta. Rezervația Sunderbans Tiger reprezintă una dintre cele mai mari și populate rezervații de tigrii din lume. Este dispusă pe suprafața unei delte construite din canale și păduri de arbuști. Aici locuiesc cele mai multe exemplare de tigri bengalezi regali (circa 300) care pot fi văzuți înotând în apă sau bucurându-se de umbra copacilor.

Grădinile Botanice ale Calcuttei au fost deschise în 1786 și au aspectul unui paradis natural. Pot fi admirate numeroase specii de cactuși, colecții de palmieri, crini uriași și cel mai mare bananier din lume.

Calcutta11111

Din punct de vedere culinar, orașul Calcutta reprezintă o provocare aparte. Există mai multe meniuri, în funcție de zonă, dar bucătăria Bengali este cea mai căutată și se concentrează în jurul peștelui, care se prepară fie în sos de curry, fie marinat în muștar. Principalul desert se cheamă Roshogolla și constă în chifteluțe de brânză înmuiate în sirop dulce.

Viața de noapte se desfășoară în barurile și cluburile de noapte foarte numeroase ale orașului Calcutta. Băuturile se află la discreție și într-o varietate aproape înspăimântătoare. Cele mai căutate sunt lichiorurile locale, datorită aromelor neobișnuite și a concentrației mare de alcool. Cele mai renumite baruri sunt Tantra, Shisha, Afraa, Venom, The Basement și Olypub.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.