Se află în partea nordică a Irakului, dar într-o zonă strategică, acolo unde se întâlnesc trei granițe: Turcia, Siria și Irak. Orașul Dahuk face parte din regiunea irakiană Kurdistan. Numele Dahuk provine de la faptul că de-a lungul secolelor locuitorii plăteau drept taxe doi pumni de cereale. În prezent, orașul este populat în mare majoritate de kurzi, dar etniile armene, arabe și siriene trăiesc în bună pace și înțelegere unii cu alții.

Dahuk1

Orașul Dahuk a fost întemeiat cu circa 3000 de ani în urmă, sub forma unei așezări asiriene, denumite Naarda. Începând cu secolul al XIII-lea a căpătat prestigiu sub aspect comercial și politic devenind parte a principatului kurd Badinan. În secolul al XIX-lea, principatul a fost desființat, iar orașul și-a continuat mai departe drumul în istorie pe cont propriu.

Din punct de vedere turistic, orașul Dahuk din Irak are o înfățișare plăcută, veselă, căci majoritatea construcțiilor private sunt zugrăvite cu tencuială colorată, uneori în nuanțe pastelate: roz, verde, albastru deschis, galben sau crem. Dincolo de obiectivele arheologice și istorice ale orașului, există numeroase posibilități de distracție moderne, sub forma parcurilor, centrelor comerciale sau bazelor de agrement sportiv.

Dahuk11

Orice tur arheologic al orașului Dahuk începe din nordul localității, acolo unde se găsește peștera Charsteen, în stânca Muntelui Alb. La interiorul ei au fost descoperite mai multe obiecte de ceramică extrem de vechi, datând dinaintea erei noastre. Turiștii vor putea vedea cu ochii lor câteva sculpturi realizate în piatra peșterii, sculpturi ce reprezintă cinci simboluri religioase de demult, interpretate în sensul zeităților locale aflate între Soare și Lună. Partea cea mai fascinantă a peșterii Charsteen o reprezintă cei patru piloni de piatră construiți la interior sub forma coloanelor unui altar.

În apropierea peșterii se află un sit arheologic de asemenea foarte vechi și care conține urmele civilizației asiriene de pe suprafața actualului oraș Dahuk. Au rezistat trecerii timpului ruinele unor palate regale folosite drept reședințe de vară ale regelui asirian Sennacherib. Ruinele datează din secolul al VII-lea înainte de Hristos.

Turul arheologic presupune și vizitarea fortăreței Amadiyah, aflată pe o colină din apropierea peșterii Charsteen. Tot ce a mai rămas din fortăreață sunt ruine ale vechiului zid de apărare, cu poarta centrală a orașului pe care intrau toți negustorii veniți din localitățile învecinate. Interesant este că aceste ruine păstrează sculptate în piatră simboluri întâlnite și pe ruinele fostului oraș Babilon. Se crede că zidul ar fi fost construit cu aproximativ 4000 de ani în urmă, pe timpul regelui Naram Sin.

Citește și:  Monumentul Che Guevara din Santa Clara: Obiective turistice Cuba - Santa Clara

Dahuk111

Un alt obiectiv arheologic faimos al orașului Dahuk este școala Antică Qobahan, înființată în prima jumătate a secolului al XVI-lea și care a funcționat până în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Se întinde pe o suprafață de 400 metri pătrați și are o înfățișare sobră, cu valoare istorică. Școala Qobahan poate fi vizitată în valea Amadiya. Biblioteca sa este faimoasă în lume, datorită celor 2000 de manuscrise culese de-a lungul a cinci sute de ani.

În zonă poate fi admirat și podul antic Pira Delal, al cărui nume se traduce prin „podul de piatră”. După modul de construire, pare să dateze din perioada Imperiului Roman. Este clădit peste râul Tigru și reprezintă un monument foarte important în cultura kurzilor. Pe seama lui circulă o legendă sângeroasă: se spune că la finalul lucrărilor, constructorului i-au fost tăiate mâinile, pentru a nu mai putea clădi ceva la fel de frumos în alte părți. Astfel că podul a rămas unic.

Din punct de vedere religios, cel mai important lăcaș se află chiar în centrul orașului Dahuk și poartă denumirea de moscheea Haj Ahmad. Sub aspectul dimensiunilor, este cea mai mare din oraș. Totuși, cel mai vechi lăcaș religios este moscheea aflată chiar în centrul bazarului, o construcție realizată în culori pastelate, de verde și crem și cu minarete foarte înalte din vârful cărora musulmanii sunt chemați zilnic la rugăciune.

Dahuk1111

Merită vizitată și biserica creștină a armenilor din orașul Dahuk. Biserica se cheamă Sf Ith Llaha și este înălțată pe o colină, sub forma unui lăcaș cu dom în vârful căruia strălucește crucea. Biserica datează tocmai din secolul al VI-lea al erei noastre, dar a trecut prin mai multe etape de renovare, astfel că se bucură de o înfățișare destul de actuală.

Cascadele orașului Dahuk se numără printre atracțiile așa – zise naturale, cele mai căutate, deși la origine sunt cascade artificiale, realizate de mâna omului. Cascadele curg cu iureș pe stânca muntelui, dar debitul de apă este oprit pe durata nopții. În afară de acest detaliu, absolut nimic nu trădează faptul că nu sunt naturale.

Dahuk11111

Cumpărăturile se fac în bazarul orașului Dahuk, cel mai vesel și colorat loc comercial. De aici se pot cumpăra suvenire, textile lucrate manual, foarte multe semințe și cereale, fructe specifice locului. Principalul parc de distracții este Mazi Dream City, care îi așteaptă pe turiști cu restaurante, jocuri și spații verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.