Pe cât de mic, pe atât de important, orașul Delemont din Elveția este capitala cantonului Jura și una dintre cele mai vechi localități ale țării. Pe teritoriul său se vorbește exclusiv limba franceză. Orașul Delemont a fost menționat pentru prima oară în secolul al VII-lea al erei noastre, dar pe întinsul lui s-au descoperit foarte multe vestigii din timpuri străvechi. S-a dovedit că pe suprafața actualului oraș Delemont, oamenii trăiau organizați în așezări întemeiate încă din perioada Epocii de Bronz. S-au găsit numeroase morminte din acele vremuri, în mai multe părți ale orașului. Tot aici, au fost găsite ruinele unei așezări romane, inclusiv un mausoleu imperial.

Delemont

Încă de la întemeierea sa, în jurul secolului al VII-lea, orașul Delemont a aparținut contelui de Alsacia. Șase sute de ani mai târziu, a fost vândut episcopului de Basel, care l-a declarat municipiu, statut din care a derivat și o oarecare autonomie, în numele căreia localitatea a început să înflorească.

În acele secole, au fost puse bazele actualului centru vechi al orașului Delemont, extrem de mic, constând din două bulevarde paralele, intersectate de trei străzi înguste. Orașul era înconjurat de ziduri de cetate, marcate de patru intrări monumentale: poarta Monsieur, poarta au Loup, poarta des Moulins și poarta de Bale. Două dintre ele au fost ulterior înlocuite în secolul al XVIII-lea. Peste tot, au fost așezate fântâni decorative, majoritatea sculptate în stil renascentist, de secol XVI.

De-a lungul secolului al XVIII-lea, cele mai importante clădiri ale orașului Delemont au fost restaurate: Palatul Episcopal, Biserica Saint Marcel, Primăria și reședința familiei Baldenstein.

Delemont

În prezent, turiștii sunt atrași în special de acest centru vechi, unde se află concentrată atât viața culturală, cât și cea istorică a orașului Delemont. Aici funcționează clădirea Parlamentului, Palatul Episcopal și Muzeul de Artă și Istorie Jurassic. Toate pot fi vizitate și admirate de către turiști.

Muzeul de Artă și Istorie Jurassic stârnește un interes aparte, pentru că printre colecțiile sale sunt expuse artefacte extrem de vechi, de pe vremea Imperiului Roman. Muzeul evocă istoria orașului Delemont din cele mai îndepărtate timpuri, analizând aspectele culturale, sociale și economice ale fiecărei perioade în parte. Printre piesele faimoase se numără: obiecte preistorice, unelte de pe vremea romanilor, artefacte descoperite în mormintele Merovingienilor din Bassecourt, obiecte medievale de artă religioasă, manuscrise foarte rare, documente bisericești, colecții de monede, medalii, piese de mobilier și alte obiecte de uz casnic din secolele al XVII-lea și al XIX-lea.

Citește și:  Save Our Seas Shark Centre: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Un obiectiv turistic renumit al orașului Delemont este traseul Auguste Quiquerez, dedicat memoriei omului de știință cu același nume. Reprezintă un traseu de 13 kilometri care pornește din Delemont, ajunge până în Soyhieres, apoi revine în Delemont.

Delemont11

Practic, poate fi considerat un muzeu în aer liber, un muzeu dedicat arheologiei și vegetației din zonă. Este alcătuit din numeroase panouri care explică locurile și vestigiile vizitate. În acest traseu sunt incluse și câteva dintre vechile castele ale orașului Delemont, printre care Castelul Vorbourg. Pe același traseu se găsește și Muzeul Aviatic, unde se află cea mai mare colecție de modele de aeronave din lume. O altă atracție a traseului Auguste Quiquerez constă într-o expoziție de sculpturi moderne, monumentale.

În orașul Delemont, ar mai fi de vizitat și vechea fabrică de cuțite, deschisă în 1893 și aflată încă în perfectă stare de funcționare. În prezent, aici sunt fabricate celebrele bricege din colecția Swiss Army.

Tours des Archives reprezintă un tur al zidurilor fortificate din secolul al XIII-lea, primele ziduri construite în jurul centrului vechi al orașului. Se află într-o stare destul de bună, deși numai o mică parte a pereților a supraviețuit până în zilele noastre.

 

Cel mai vechi edificiu religios al orașului Delemont este capela Notre Dame de Vorbourg, închinată Fecioarei Maria. A fost construită în anul 1049 și a devenit un faimos loc de pelerinaj. Este cel mai vechi lăcaș religios din munții cantonului Jura, iar istoria ei este învăluită în mister. A fost ridicată în cadrul Castelului Vorbourg, distrus în secolul al XIII-lea în urma unui cutremur devastator. Capela a supraviețuit însă în mod miraculos. Se spune că ar fi fost consacrată de Papa Leon al IX-lea.

O biserică foarte importantă în orașul Delemont este biserica catolică Saint Marcel, construită într-un stil arhitectural ce îmbină clasicul și barocul.

În partea de vest, se poate vizita și sinagoga orașului Delemont.

Delemont Rue23
Delemont Rue23

Cele mai multe dintre bisericile construite relativ recent dispun de vitralii foarte moderne și atât de numeroase încât turiștii pot avea impresia că este vorba despre un adevărat muzeu regional al picturii pe sticlă.

Viața de noapte este una activă, în ciuda dimensiunilor mici ale orașului Delemont. Principalele baruri, cluburi și restaurante sunt concentrate la intersecția străzilor Rue du 23 juin și rue de la Prefecture. Distracția atinge punctul culminant în două dintre cluburile orașului Delemont: Le Sas, situat în fața unui vechi castel medieval și Le Bus, unde se ascultă muzică house.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.