Orașul Dhaka este capitala și cel mai mare oraș din Bangladesh. Acesta este centrul cultural și economic al țării. Dhaka este un loc al contrastelor între vechi și nou, bogați și săraci, industrie și folclor. Având un trecut istoric bogat, partea veche a orașului, cunoscut sub numele de Old Dhaka sau Orașul Vechi, este gazda unei variate colecții ale patrimoniu arhitectural, pornind de la vestigiile Imperiului Mughal la clădirile coloniale britanice. Fiind centru al mișcării de independență din Bangladesh, Dhaka găzduiește, de asemenea, unele monumente și structurile administrative naționale. Există o serie de evenimente culturale anuale organizate în Dhaka, cum ar fi Pohela Falgun, Pohela Baishakh, Ekushe și Târgul de Carte ce adaugă un caracter unic al orașului.

fortul Lalbagh
fortul Lalbagh

Turiștii pot începe explorarea orașului Dhaka din cel mai bun loc care ar fi fortul Lalbagh, la marginea orașului vechi. Acest fort cu vedere spre râul Burigonga este un monument moghul impunător, dar încă incomplet. Început în anul 1678 de Printul Azam, al treilea fiu al ultimului mare împărat moghul Aurangazeb, construcția a fost preluată de fiul său Nawab Shaista Khan. Legenda spune că moartea fiicei sale preferate, cunoscută local ca Bibi Pari, a provocat o suspendare totală a construcției. Fortul este format din ziduri fortificate înalte cu bastioane octogonale. În interiorul zidurilor există o moschee, Mausoleul lui Bibi Pari și sala de audiență. Există un muzeu lângă fort, care mereu încânta vizitatorii.

ruinele Bara Katra
ruinele Bara Katra

Bazarul Chowk din orașul vechi este constituit din multe străzi labirint înguste și vechi, cu clădiri a căror partere sunt transformate în magazine, unde se poate găsi de vânzare orice produs imaginabil. Străzile sunt dominate de mulțimea pietonilor și supra aglomerate de ricșele și căruțele mereu în mișcare. Aproape de bazarul Chowk, turiștii pot vizita ruinele Bara Katra, un edificiu construit în anul 1644 de Mir Abul Qasem. Clădirea a fost un han foarte mare, dar în ziua de azi puțin se mai poate vedea din construcția originală, construită după modelul tradițional și împodobită cu caracteristici de stil moghul. Aproape de el este Chhota Katra, un alt han construit în anul 1663 de către Shaista Khan. O altă locație interesantă în vechiul Dhaka, este biserica armeană în Armanitola, construită în anul 1791 de către colonia armeană pe strada Sfânta Cruce. Grădina Botanică Baldah Gardens este situată în cartierul Wari. Aceasta este o grădină botanică construită sub patronajul Maharajahul din Baldah și printre alte exemplare extraordinare, deține unul dintre puținele exemplare de floare de crin din specia Amazon Lily.

Tara Masjid numită și Moscheea Stea
Tara Masjid numită și Moscheea Stea

Tara Masjid numită și Moscheea Stea este una dintre cele mai impresionante moschei din oraș care este adesea numit orașul moscheilor. Numele provine de la un mozaic strălucitor ce acoperă fațada. Inițial construită în secolul al XVIII-lea, mozaicul a fost un detaliu adăugat de către un om de afaceri zelos și pios. Moschea Mughal a fost construită în stil provincial moghul în secolul al XVII-lea de către Shaista Khan.

Moscheea Shaat Gombuj
Moscheea Shaat Gombuj

Moscheea Shaat Gombuj cu șapte cupole poate fi găsită în partea de nord-vest a orașului, la Jafarabad. Moscheea se afla pe malul râului și are o vedere către Burigonga. Ea are trei cupole peste sala de rugăciune și patru cupole de colț peste turnurile octogonale. Curzon Hall situată în zona Ramna, este un combinație frumoasă de arhitectură europeană și stilul moghul. Aceste clădiri omogene au fost construite în jurul anului 1905, după partiția Bengalului. Ea a fost inițial construită pentru a fi sediul primăriei, de către Lordul Curzon, de la care i s-a pus numele, dar acum a fost preluată de Universitatea Dhaka și este parte a Facultății de Științe. Pe partea opusă este clădirea Înalta Curte, construită în anul 1905 în stilul european neoclasic, fiind inițial concepută ca reședința a guvernatorului. În centrul comercial al capitalei este situat Stadionul Național, cu o capacitate de 60.000 de oameni.

Citește și:  Nisipurile de Aur: Obiective turistice Bulgaria - Nisipurile de aur
Baitul Muqarram
Baitul Muqarram

Chiar lângă stadion se află ,,Baitul Muqarram” sau Moscheea Națională construită printr-o reinterpretare stilistică a construcției Moscheii Kaabah cea Sfântă din Mecca. Gara Kamlapur este o altă atracție favorită a turiștilor, construită în stilul gotic de arhitectură. Dharmarajika este o mănăstire în funcțiune situată în apropiere de stația de tren Kamalapur. Complexul include o cameră de meditație în clădirea principală, un copac Bodhi și un loc pentru rugăciune. Lacul din mijlocul complexului este folosit de localnici pentru a face baie.

Jatiyo Shongshod
Jatiyo Shongshod

Recent, Muzeul Național a fost deschis în Shahbag și are o bogată colecție despre istoria Bangladesh-ului. În apropiere se află Shahid Minar, Memorialul Martirilor, comemorând moartea a 4 persoane în anul 1952, fapt ce a reprezentat începutul independenței Bangladeshului. Shahid Minar este o reprezentare stilistică a unei mame și a copiilor ei, reprezentând Bangla, mama și locuitorii, bengalii, copiii ei. Un alt set de atracții turistice din Dhaka sunt clădirile Jatiyo Shongshod sau Parlamentul național și complexul de la Sher-e-Bangla Nagar, imens, avănd proporții geometrice variate, fiind conceput de celebrul arhitect american Louis Kahn. O locație ideală pentru iubitorii de natură este lacul Hatir Jheel. Lacul se află între cartierele Gulshan, Moghbazar și Rampura. Există mai multe poduri și locuri de popas pe marginea lacului. Peisajul este fermecător și turiști pot savura bucate tradiționale vândute pe standuri stradale.

Gradina Botanică Baldha Garden
Gradina Botanică Baldha Garden

Un alt loc istoric memorabil în Dhaka este Gradina Botanică Baldha Garden deschisă publicului în anul 1909. Se pot admira o mulțime de arbori și de animale. Aceasta este un fel de grădină zoologică, precum și o grădină botanică, amestecate. Parcul Ramna atrage mulți vizitatori, acest loc a fost folosit pentru curse în timpul perioadei britanice. Parcul este mare, având o circumferință de aproximativ 2,5 km. Bogat în spații verzi și foarte îngrijit parcul este cunoscut ca fiind cel mai mare loc de întâlnire pentru anul nou local care are loc pe 14 aprilie, în fiecare an.

Sadarghat
Sadarghat

Turiștii mai pot vizita Sadarghat, portul vechi al orașului Dhaka, reședința Rose Garden, Muzeul Independenței sau Liberation War Museum, Muzeul de Științe, Institutul de Artizanat și Artă și cimitirul național al poeților locali. Tururi al orașului cu autobuze speciale sunt organizate de către centrul de informații turistice central, cu ghizi specializați, vorbitori cursivi de limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.