Oraşul Durban din vestul Africii de Sud este cunoscut turiştilor mai degrabă sub numele de oraşul Surf, graţie plajelor spectaculoase, ideale pentru acest gen de distracţie estivală.

Durban1

Oraşul Durban se află în provincia KwaZulu Natal, fiind cea mai mare aşezare urbană a acesteia. În acelaşi timp, Durban este şi cel mai cunoscut port al Africii la Oceanul Indian. Aici, trăiesc circa 500.000 de oameni, pe o suprafaţă de aproximativ 226 kilometri pătraţi. Populaţia este formată din mai multe rase umane: africani de culoare, indieni, asiatici şi caucazieni.

Zona actualului oraş Durban a fost locuită pentru prima oară cu o mie de ani înainte de Hristos. Băştinaşii au fost însă hărţuiţi şi exterminaţi de triburile Bantu care au cucerit teritoriul. În 1497, Vasco Da Gama debarcă în actualul port Durban, pe care îl confundă însă cu o lagună formată la gura unui râu de munte, aşa că îi pune numele de Rio de Natal. Ulterior, alţi exploratori europeni realizează că este totuşi vorba despre un port în toată regula şi îi modifică denumirea în portul Natal.

În 1824, un grup de 25 de britanici conduşi de un locotenent pe nume Farewell sosesc din Colonia Capului şi pun bazele unui aşezământ chiar pe malul nordic al golfului Natal. Se împrietenesc cu triburile Zulu care locuiau în această regiune, salvându-le de la moarte pe regele Shaka. Ca semn de mulţumire, triburile Zulu oferă locotenentului Farewell un teritoriu de 30 de mile de-a lungul coastei oceanului, întins pe sute de mile în interiorul regiunii de uscat. Zece ani mai târziu, pe acest teritoriu se construieşte oraşul D’Urban, botezat după numele guvernatorului Coloniei Capului, Benjamin D’Urban.

Din clipa în care Durban a devenit colonie britanică, foarte mulţi europeni au venit din întreaga Europă şi s-au stabilit în acest oraş. Au pus bazele unor ferme foarte mari, care nu puteau însă prospera în lipsa forţei de muncă. Triburile Zulu nu s-au lăsat sub nicio formă convinse să se angajeze pe plantaţiile europenilor, aşa că aceştia din urmă s-au văzut obligaţi să îşi aducă muncitori din India şi Asia. Ca rezultat, oraşul Durban beneficiază de atunci de cea mai numeroasă comunitate de asiatici de pe întreg continentul african.

Durban1

În prezent, oraşul Durban este cel mai important port al Africii de Sud. Din punct de vedere turistic, deţine o falie de plajă fantastică, botezată The Golden Mile, amenajată în 1970 special pentru a întâmpina şi impresiona turiştii din toate colţurile lumii. The Golden Mile face legătura între apă şi oraş, oferind vizitatorilor plaje superbe destinate, în special, iubitorilor de surf, dar şi celor care vor să alerge la răsăritul soarelui, bicicliştilor şi persoanelor însoţite de animalele lor de companie.

Pentru bronzat şi bălăcit în apa caldă a oceanului au fost amenajate plaje private, destul de numeroase, separate între ele în mod artificial, cu piloni înfipţi în nisip.

Aceste plaje poartă nume exotice şi fiecare se adresează unui public aparte.

Plaja Addington este destinată în special surfiştilor şi dispune de peluze cu mobilier de grădină şi facilităţi publice.

Plaja Dairy este printre cele mai populare plaje din Durban. Este preferată pentru jogging şi plimbările cu bicicleta.

Plaja Nordului este una dintre cele mai aglomerate şi active plaje din Durban. Aici, au loc numeroase târguri de suvenire sau festivaluri culinare.

Citește și:  Real Fabricas de Tabaco Partagas: Obiective turistice Cuba - Havana

Durban111

Plaja Thekwini este destinată familiilor, fiind prevăzută cu numeroase spaţii verzi, locuri pentru picnic, piscine şi locuri de joacă pentru cei mici.

În spatele plajelor a fost construit un bulevard care se întinde din sud, de la gura portului, până în nord, în apropierea suburbiei de lux Umhlanga.

Niciun turist nu poate spune că a vizitat oraşul Durban, dacă nu a văzut cu ochii lui celebrul stadion Moses Mabhida, construit pentru a găzdui câteva dintre meciurile de fotbal ale Campionatului Mondial din 2010. Stadionul este folosit atât pentru meciuri de fotbal, cât şi pentru campionatul de crichet şi ca scenă a unor concerte internaţionale.

Tot în Durban, există şi un parc de distracţie numit uShaka Marine World, unde cei mici se pot juca în piscine special amenajate pe criterii de vârstă şi pot petrece ore în şir admirând un acvariu enorm cu delfini, lei de mare, pinguini şi foarte mulţi peşti. Evident, parcul acvatic dispune de numeroase restaurante unde se servesc meniuri tradiţional africane şi meniuri pe bază de peşte. Bucătăria tipică oraşului Durban reprezintă un amestec savuros de mâncare indiană, mâncare specifică populaţiei Zulu, dar şi mâncare occidentală, de genul fructelor de mare ori meniurilor cu foarte multe lactate. Restaurantele cu specific împânzesc întregul bulevard din spatele Golden Mile, oferind turiştilor numeroase experienţe culinare. Nu lipsesc cafenelele, terasele, cofetăriile, cele mai populare fiind cele dispuse de-a lungul străzii ce face legătura între şoseaua Florida şi şoseaua Helen Joseph.

Durban1111

Acelaşi amestec cultural indian, zulu şi european caracterizează întreaga arhitectură a oraşului Durban. Istoria pândeşte la colţ de stradă. Aici este locul în care Mahatma Gandhi şi-a început cariera politică ce a culminat cu lupta pentru independenţa Indiei. Se pot vizita numeroase muzee şi monumente naţionale, dar şi galerii de artă. Evenimentele culturale se ţin lanţ, astfel că turiştii au ocazia de a participa la numeroase festivaluri sau sărbători pline de farmec local.

Viaţa de noapte este punctată de spectacole de dans inspirate de istoria imigranţilor indieni şi a războinicilor africani ori de show-uri excepţionale în care artiştii păşesc pe cioburi de sticlă şi pe cărbuni încinşi.

Promenada este flancată de un complex de cazinouri cunoscute sub numele de complexul Suncoast. Aici, turiştii îşi pot juca norocul pe bani, pot lua masa în restaurante cu specific, pot vedea filme la cinema, pot savura diverse cocteiluri locale în cadrul barurilor de noapte fără a-şi face probleme legate de parcarea maşinii. Complexul este prevăzut cu o parcare privată păzită.

Foarte mulţi turişti adoră să facă shopping în oraşul Durban şi nu întâmplător. Mall-urile care au făcut acest oraş celebru se află situate la marginile localităţii, nu în centru, evitându-se astfel aglomeraţia nesuferită. Este vorba de trei mall-uri enorme, care satisfac tot soiul de preferinţe în materie de cumpărături: mall-ul Gateway din suburbia de lux Umhlanga, mall-ul Pavilion din cartierul Westville şi mall-ul Galeria din suburbia Amanzimtoti.

Durban11111

Pe scurt, oraşul Durban merită cel puţin o vizită, pentru a surprinde spiritul pur al Africii de Sud – o combinaţie minunată de istorie şi tradiţie locală împletite cu numeroase facilităţi de ordin modern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.