Durres este, în același timp, cel mai vechi, cel mai important oraș din punct de vedere economic și al doilea ca mărime din Albania. Este situat pe coasta centrală a țării, motiv pentru care a căpătat statutul de oraș port. Durres reprezintă o legătură importantă cu Europa de Vest datorită acestui port și proximității porturilor italienești, cel mai cunoscut fiind Bari.

Durres1

Istoria acestui oraș începe în anul 312 după Hristos, atunci când a fost descoperit de către regele Iliriei. La scurt timp după aceea, a fost cucerită de romani, care i-au dat numele de Dyrrichium. Sub dominația romanilor, orașul a prosperat, însă mai târziu, a fost zguduit de un cutremur puternic, care a dărâmat zidurile de apărare. Astăzi, încă se mai pot vedea ruinele acestora, spre atracția turiștilor.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul Durres a fost anexat Italiei, suferind distrugeri masive din cauza bombardamentelor lansate de germani. Însă datorită regimului comunist, orașul a fost reconstruit, iar la începutul secolului al XX-lea, a fost revitalizat și i s-a dat o notă modernă.

Durres11

Orașul albanian, având o climă mediteraneană, reprezintă o atracție turistică populară mulțumită plajelor, estimându-se că aproximativ 800,000 de turiști vizitează Durres în fiecare an. Pentru a o face o destinție și mai atractivă, în anul 2012, autoritățile au instalat sisteme sanitare cu scopul de a elimina poluarea.

Printre atracțiile turistice populare ale orașului Durres se numără Muzeul Arheologic, Muzeul de Istorie și casa memorială Aleksander Moisiu. Amfiteatrul este unul dintre cele mai faimoase obiective pe care le poți vizita în orașul albanian, fiind unul dintre monumentele din antichitate care au supraviețuit de-a lungul timpului. Este, în același timp, cel mai mare amfiteatru al Peninsulei Balcanice, găzduind aproximatic 20,000 de spectatori. Belle de Durres este cel mai colorat mozaic din țară, fiind descoperit sub una dintre locuințele orașului. Acesta reprezintă figura unei femei, compusă din pietre naturale și înconjurată de flori colorate. Vila regelui Zog este o clădire cu ziduri roz, situată pe partea de vest a orașului, în vârful unui deal. Dacă în trecut aceasta era locuința unui rege, astăzi găzduiește delegațiile străine și așteaptă să fie vizitată de către turiști.

Citește și:  Muzeul Toy & Miniature: Obiective turistice Africa de Sud - Stellenbosch

Durres111

Fathi Djami a fost construită în 1502 ca un omagiu adus sultaului Mehmet, pe locul unei foste biserici bizantine. A fost distrusă de un cutremur în anul 1979 și reconstruită ulterior, iar astăzi este în codiții excelente și gata să primească turiștii. Fortăreața orașului a fost, la rândul ei, distrusă de războaie și cutremure, însă rămășițele ei încă se pot vedea. Băile termale Romane au fost descoperite în anul 1962. Acestea sunt dotate cu sisteme de încălzire și o piscină de aproximativ 7 metri lungime.

În Durres, există numeroase hoteluri, restaurante, baruri, cluburi și alte locuri necesare turiștilor. Meniurile sunt bazate pe carne de pește, fiind un oraș marin, însă bucatele tradiționale albaniene sunt gătite în multe localuri, astfel că există diversitate culinară. Pentru a ajunge în orașul Durres, puteți lua aproape orice mijloc de transport, în afară de tren, deoarece nu există căi ferate. Pe timpul verii, orașul albanian găzduiește Festivalul Internațional de Film Durres, un eveniment important pentru localnici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.