Fortaleza este un oraș municipiu în Brazilia, reședința statului Ceará. Are o populație de 3,615,767 locuitori și are o suprafață de 313,14 km². Regiunea metropolitană din care face parte are aproximativ 4.415.455 locuitori. Istoria orașului Fortaleza începe în anul 1726, când așezarea de lângă fortul Schoonenborch, construit de olandezi şi preluat de portughezi, devine sat. Odată cu separarea provinciei Ceara de provincia Pernambuco, în anul 1799, Fortaleza este aleasă capitală a noului stat.

Orasul Fortaleza1

În secolul al XIX-lea, bazându-se pe industria bumbacului, orașul intră într-un proces de dezvoltare, mărindu-se și îmbogățindu-se. Îmbunătățirea căilor de navigație directe cu Europa au facilitat deschiderea, în anul 1812, a vămii Fortaleza. Un aspect istoric interesant în ceea ce privește Fortaleza şi statul Ceara este faptul că, în anul 1884 aici are loc emanciparea sclavilor africano-brazilieni, cu patru ani înainte ca sclavagismul să fie abolit în întreaga Brazilie. În secolul al XX-lea mai multe schimbări au făcut ca Fortaleza să devină centrul industrial al zonei, aceasta ducând la o creștere substanțiala a populației. Fortaleza e, după Recife, al doilea cel mai populat oraș din nord-estul Braziliei.

În ultimele decenii, principala sursă de venit a orașului provine din turism. Fortaleza este una dintre destinațiile importante ale turismului, a doua după Rio de Janeiro, cei 34 de kilometri de plaje sunt apreciate atât de localnici cât și de turiștii străini. Praia do Futuro (Plaja Viitorului) este faimoasă pentru nenumăratele barracas, mici restaurante deschise, amplasate direct pe nisip, ce servesc preparate specifice braziliene. Plaja Iracema este centrul vieții de noapte, aici găsindu-se baruri şi discoteci.

Orasul Fortaleza11

Pe bulevardul Beira Mar, ce se întinde de-a lungul coastei, se regăsesc mici târguri pentru meșteșugarii locali şi locații unde se poate exersa forro, un dans specific nord-estului Braziliei. Zona Mucuripe este locul de unde pescarii se avântă în ocean în bărcile lor de lemn cioplite manual. Alte atracții ale orașului sunt Centrul Artelor şi al Culturii Dragao do Mar, cât şi cel mai mare parc de distracții acvatic din Brazilia, Beach Park, întins pe o suprafața de 35.000 de kilometri pătrați.

Caracterizat de căldură sufletească şi de respect pentru natură, capitala statului Ceara, situat în nord-estul Braziliei, este una din locațiile alese pentru un festival de grandoarea Campionatului Mondial.

Fortalezza este al doilea oraș ca mărime din regiune după orașul Salvador și al patrulea oraș din Brazilia. Aici plajele sunt cele mai atractive, barurile, restaurantele și unele obiective turistice, cum sunt cele din Centrul orașului unde piața Mercado Central este un loc pentru cumpărături des vizitat de către turiști împreună cu Catedrala Praca Hose Alencar, Parcul Coco și Palacio da Luz, un castel în stil neoclasic din secolul al XIX-lea.

Orasul Fortaleza111

În anul 1649 olandezul explorator Matias Deck a construit Cetatea Schoonenbock pe malul râului Riacho Pajeu. În urma expulzării olandeze din 1654 cetatea-fort a fost ocupată de portughezi și redenumită Fortalezza Nostra Senhore da Assuncao. Clădirea a devenit ceea ce a fost în anul 1819, adică reședința unui regiment militar brazilian. Biserica Rosario din secolul al XVIII-lea este cea mai veche din oraș, care și-a păstrat porțile, altarul, picturile și lămpile, aici se spune că în zidurile sale sunt îngropați sclavii care au lucrat pe plantații. În Piața Praca Cristor Renentor se află o statuie a lui Hristos în vârful unei coloane de 35 de m. Museul Do Ceara din anul 1871 cu relicve istorice se poate vizita de cei interesați. Piața centrală a orașului Fortalezza, Piața do Ferreira este locul în care se găsesc magazine pentru turiști, fiind fondată din anul 1829, se numea cândva Feira Nova. În anul 1824 s-a hotărât schimbarea numelui în Piața Ferreira în memoria farmacistului Antonio Ferreira. O piața cu un trecut trist este Praco dos Martires unde se făceau execuții ale condamnaților în trecut.

Citește și:  Orasul Ani: Obiective turistice Turcia - Ani

Plajele urbane de pe țărm care în total formează 25 km, sunt căutate de turiști amatori de soare și apă cristalină. Acestea sunt: Praia do Futuro, Crocobeach, Atlandiz, Cumbuco, Canoa Quebrada și Cocobeach. Alte plaje cunoscute sunt în zona Iracema unde sunt baruri și cluburi de noapte.

În Praia Moro Branco și Praia das Fontes sunt alte locuri însorite preferate de iubitorii de plajă și soare, iar Praia do Meirelles este cunoscută pentru înot. Parcul Praia Portos das Dunas are cel mai mare parc acvatic din Brazilia. În Fortaleza s-a desfășurat prestigiosul concurs Miss Universe în anul 2014.

Orasul Fortaleza1111

Vizitatorii sunt atrași de catedrală, de fort, de piața populară, de centrele de cumpărături, de parcuri și de stadioanele pline de viață. Academia Cearense de Letras sau Academia Scrisorilor a fost prima instituție de gen din țară care datează din anul 1894. În zona Pedra da Risca do Meio State Marine Park, un parc acvatic natural protejat întins la 10 mile nautice de coastă unde se poate practica scuba diving. În orașul cosmopolit sunt tradiții amestecate din culturile siriano-libaneze și africane. De aceea festivalurile sunt unice si diverse: Quadrilhas Juninas care reunește grupuri de dansatori de forró, are loc în luna iunie și iulie. Festivalul Bumba-meu-boi or Boi-Ceará este festivalul cântecelor și a dansurilor cultelor religioase de origine portugheză. Festivalul Torém cu dansuri originale ale unui trib local, violeiros, cantadores și emboladores exprimă manifestări muzicale care exprimă criticismul social. Festivalul Maracatu este un festival de dans și muzică, iar Dança do Coco este un festival al afro-brazilienilor. Carnavalul Fortaleza aduce dansatori de samba și maracatu.

Teatrul Theatro José de Alencar, deschis în anul 1910 are o arhitectură eclectică art nouveau, cu 120 locuri la auditoriu și un Centru de Artă. Alte teatre din oraș sunt și Teatro Morro do Ouro cu o capacitate de 90 de locuri, iar Colegiul de Dans din Ceará este cunoscut de iubitorii dansului brazilian, atât de celebru.

Orasul Fortaleza11111

Sediul guvernului se află în clădirile construite din secolul al XVIII-lea de către sclavi, care momentan adăpostesc 15.000 de cărți și un centru de cercetare, Palácio da Luz. Stadionul Estádio Plácido Aderaldo Castelo, cunoscut și ca Castelão a fost inaugurat în anul 1973, are o capacitate de 67,037 persoane, facând parte din locațiile campionatului Mondial 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.