Situat în sud-vestul insulei Sri Lanka, la o distanță de 119 kilometri de Colombo, orașul Galle este cel de-al patrulea mare oraș al insulei, imediat după capitală, Kandy și Jaffna. Totodată, orașul Galle este reședința administrativă a regiunii sudice și este cunoscut și sub numele de Gimhathiththa.
Istoria orașului Galle începe încă din Antichitate, când acesta era un port cunoscut, de unde plecau ambarcațiuni încărcate cu mirodenii, fildeș și alte obiecte de valoare. Mai târziu, odată cu sosirea coloniștilor europeni, Galle a constituit o importantă sursă de materie primă. Astfel, orașul Galle a fost exploatat succesiv de către coloniștii portughezi, olandezi și englezi în goana lor după aur, mirodenii și alte bogății. Orașul Galle a fost fortificat în anul 1663 de către coloniștii olandezi, acesta desfășurându-se pe o suprafață de 36 de hectare.
Datorită dimensiunii destul de reduse, acesta desfășurându-se pe o suprafață totală de 16.52 kilometri pătrați, orașul Galle nu este un loc unde turiștii pot vizita foarte multe lucruri. Cu toate acestea, frumusețea acestuia rămâne, cu siguranță, în mintea fiecărui turist.
Pentru a descoperi frumusețea orașului Galle, este recomandat ca turiștii să străbată pe jos toate străduțele acestuia. Astfel, vor descoperi liniștea ce se ascunde între zidurile solide, arhitectura deosebită, muzeele, bisericile și piețele ce pulsează în fiecare zi la amiază. Pentru a intra în contact cu istoria, obiceiurile și cultura autohtonă, turiștii pot vizita muzeele ce adăpostesc artefacte ce au trecut proba timplului. Printre obiectivele turistice oferite de orașul Galle se numără: Portul și Muzeul Maritim, Catedrala St. Mary, templul zeiței Shiva și Muzeul de Artă, Cultură și Folclor.
După ce turiștii au intrat în contact cu briza răcoritoare și s-au delectat ascultând cântecul mării ce se strecoară spumegând printre stânci, lovind zidurile fortului, aceștia se pot bucura de o panoramă spectaculoasă, de pe zidurile masive, asupra întregului fort. Tot aici, păzind de sute de ani zidurile, stă nestingherit vechiul far. Acesta este martorul viu, sub lumina căruia orașul prinde viață în fiecare zi.
Imediat după Galle Fort Hotel, ademeniți de parfumul florilor, turiștii vor ajunge în zona de sud a orașului Galle. Surprinzător sau nu, aceasta este locuită în pondere de 90% de musulmani. Tot în această zonă, se află și Marea Moschee, ce prezintă un stil arhitectural gotic. De asemenea, turiștii pot vizita locul unde locuitorii și, în mod special tinerii, intră în contact cu tainele Coranului.
În prezent, Galle este considerat cel mai remarcabil exemplu de oraș, ce a fost consolidat inițial de către coloniștii portughezi, iar ulterior de către cei olandezi. De altfel, această amprentă a trecutului este imprimată în clădirile ce alătură stilului arhitectural colonial motivele tradiționale asiatice. Fortul Galle face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este considerat cea mai mare fortăreață construită de europeni în Asia.
Fără doar și poate, Galle este un oraș încărcat de energie, spiritualitate și istorie. Aici, turiștii se pot bucura din plin de plajele însorite, de vederea panoramică oferită de zidurile fortului, de animalele sălbatice, de sporturile acvatice, de tradiții, de cultură și de oameni.