Situat pe coasta de vest a Suediei, în regiunea cunoscută drept Kattegat, orașul Goteborg este al doilea mare oraș al Suediei și, totodată, al 15-lea mare oraș al țărilor nordice. Acesta se desfășoară pe o suprafață totală de 447.76 de kilometri pătrați și, conform recensământului din anul 2013, are o populație de 533.260 de locuitori.

Gotenburg1

Istoria orașului începe în anul 1621, când regele Gustavus Adolphus, din motive economice, a ordonat să fie construit un port ce avea acces la strâmtoarea Kattegat. Nu a necesitat foarte mult timp ca orașul să devină unul dintre cele mai importante centre comerciale și porturi ale Scandinaviei.

Numele orașului provine de la locuitorii acestei regiuni, numiți goți. De asemenea, numele râului pe care orașul a fost amplasat se numește Gota. Numele orașului este regăsit și în analele englezești sub forma de Gothenburg, în cele franțuzești sub forma Gothembourg, iar în cele suedeze sub numele de Goteborg.

Fiindcă orașul Goteborg se află în emisfera nordică, acesta prezintă un climat oceanic, caracterizat prin temperaturi destul de reci, dar mult mai scăzute decât în celelalte țări nordice. Verile sunt plăcute, cu temperaturi ce oscilează în jurul valorii de 20 de grade Celsius, iar iernile sunt reci, cu temperaturi ce scad frecvent până la -5 grade Celsius.

Gotenburg11

Peisajul urban oferit de orașul Goteborg este de-a dreptul fascinant. De la case construite în secolul al XVII-lea, până la clădiri reprezentative stilului romanic, toate acestea prezintă aerul și infleunța nordică. Cele mai remarcabile construcții ale orașului Goteborg sunt Gothenburg Central Station, Goteborg Opera, Skanskaskrapan și Goteborg Synagogoue. Gothenburg Central Station este situată în centrul orașului, în imediata apropiere a centrului comercial Nordstan și a Pieței Drottningtorget.

Citește și:  Academia Politiei Regale Calare a Canadei: Obiective turistice Canada - Ottawa

Goteborg Opera a fost concepută de către arhitectul Jan Izikowitz în anul 1994 și este una dintre cele mai impresionante structuri din întreaga Suedie. Skanskaskrapan este un zgârie – nori conceput de arhitectul Ralph Erskine și construit în anul 1980 de către Skanska.

Cei ce vizitează orașul Goteborg trebuie să știe că acesta este recunoscut pentru concertele simfonice. De altfel, Goteborg este locul de naștere al compozitorului Kurt Atterberg. Totodată, trebuie menționat faptul că scenele indie și death metal sunt extrem de apreciate de locuitorii orașului.

Gotenburg111

În ceea ce privește educația, în Goteborg se regăsesc două dintre cele mai mari universități din Scandinavia: Universitatea din Goteborg și Universitatea Chalmers. Universitatea din Goteborg are un efectiv de 25.000 de studenți și este cea mai apreciată universitate din Suedia, iar Universitatea Chalmers este situată în Johannenberg și este una dintre cele mai distinse universități din Europa.

Goteborg dispune de două aeroporturi: Goteborg Landvetter Airport și Goteborg City Airport. Goteborg Landvetter Airport este situat la aproximativ 20 de kilometri în partea de est a orașului și este cel mai mare aeroport din partea de sud – est a Suediei.

Gotenburg1111

Acesta este utilizat de 4.9 milioane de pasageri anual și efectuează peste 40 de curse diferite. Aeroportul Goteborg City Airport este situat la aproximativ 10 kilometri în partea de nord – vest a orașului. Este situat pe locul 7 în topul celor mai mari aeroporturi din Suedia și este cunoscut și sub denumirea de Save Flygplats. Acesta efectutează peste 23 de curse diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.