Reprezintă un oraș industrial, fondat în 1959, dar cu un ritm de dezvoltare uluitor. Orașul Haldia se află în Bengalul de Vest și principalul său obiectiv îl reprezintă portul ce a luat naștere special pentru a înlocui portul din Calcutta, incapabil a mai primi nave de dimensiuni foarte mari.

Haldia1

Deși pare un oraș extrem de nou și modern, Haldia dispune de o vastă moștenire culturală și religioasă. Este situat la confluența râurilor Haldi și Hoogly, în districtul Purba Medinipur.

Regiunea sa cea mai cunoscută este portul, unde numeroase companii multinaționale și-au stabilit sediul oficial. Atmosfera este de oraș cosmopolit, foarte modern și contemporan, mai ales că în mare parte populația este formată din muncitorii portului și angajații companiilor internaționale.

Ceea ce nu înseamnă că orașul Haldia din India nu dispune și de numeroase obiective turistice. Este un loc ideal pentru vizitatorii care doresc să cunoască spiritul indian, sub forma manifestărilor religioase, în primul rând, a festivalurilor și sărbătorilor tradiționale, a evenimentelor culturale și artistice.

Principalele atracții turistice ale orașului Haldia din India sunt reprezentate de latura religioasă, sub forma numeroaselor și spectaculoaselor temple:

Haldia11

– templul Bargabhima, din cartierul Tamluk. Este vorba de un templu construit cu foarte multă vreme în urmă, circa 500 de ani înainte de Christos și despre care se spune că ar fi fost sculptat prin pronie divină tocmai de către zeul Viswakarma. Înăuntru se găsește o foarte veche icoană, reprezentând-o pe zeița Tara, una dintre înfățișările luate de zeița Kali. În perioada medievală, templul a avut nevoie de numeroase restaurări, astfel că poartă și amprenta unor secole ceva mai recente. Datorită reconstrucției sale din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, templul Bargabhima are și o puternică latură budistă, pe lângă cea hinduistă.

– templul Gopaljew a fost construit în secolul al XVIII-lea de către regina Janaki Devi în onoarea zeului Krishna, a cărui sculptură de la interior se numără printre principalele atracții ale lăcașului. Templul are alăturat două mici capele, poziționate de o parte și de alta a intrării.

– templul Natshal, al mișcării religioase Ramkrishna, construit în 1927 de către Swami Premananda, discipolul celui care a dat naștere acestei mișcări. Templul este o construcție maiestuoasă, îmbrăcată în culoarea șofranului, ridicat în locul în care s-au găsit, de-a lungul timpului, numeroase artefacte provenind de dinaintea civilizației Harappan.

– templul Muktidham, înălțat în anul 1984 în onoarea zeiței Kali. Construcția este impresionantă, fiind îmbrăcată integral în marmură de culoare albă, strălucitoare. Este înconjurat de superbe grădini exotice, cu plante, flori și pomi fructiferi ce dau aspectul unei grădini a Raiului.

Citește și:  Clădirile Union: Obiective turistice Africa de Sud - Pretoria

Haldia111

Orașul Haldia din India dispune și de numeroase obiective turistice cu iz istoric, nu doar religios. Unul dintre simbolurile orașului este reprezentat de reședința regală de la Tamluk, așezată la marginea orașului Haldia din India. Complexul de construcții are o vârstă impresionantă, de circa 2500 de ani, specialiștii afirmând că a fost realizat în timpul dinastiei Mayuradha. În secolul al XX-lea, acest loc a găzduit numeroase evenimente legate de lupta Indiei pentru independență. Însuși Mahatma Gandhi a călcat în acest loc plin de istorie, susținând lupta pentru libertate a indienilor.

Reședința Mahishadal se numără și ea printre atracțiile turistice ale orașului Haldia din India, datorită celor două palate somptuoase, aflate pe suprafața sa. Primul palat a fost construit începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, de către un indian foarte bogat și puternic. Timp de mai multă vreme, palatul a reprezentat reședința familiei sale, dar ulterior a fost abandonat. În prezent se găsește în circuitul turistic, dar nu găzduiește niciun muzeu; poate fi vizitat la cerere. Cel de-a doilea palat a fost construit în prima jumătate a secolului al XX-lea și aici trăiesc moștenitorii familiei întemeietorului proprietății. La parterul clădirii a fost amenajat un micuț muzeu ce deține colecții de picturi și animale împăiate. Expozițiile pot fi vizitate la cerere.

Portul Haldia reprezintă un foarte mare centru comercial al Indiei, locul în care acostează cele mai multe și mai mari nave ce poposesc pe teritoriul indian. În jurul portului, comerțul s-a dezvoltat cu rapiditate, transformând acest loc într-unul extrem de aglomerat și gălăgios. Se găsesc numeroase magazine destinate turiștilor pasionați de shopping, în orașul indian Haldia.

Haldia1111

Smriti Soudha este locul unde istoria și cultura modernă a Indiei își dau mâna. Este vorba despre o clădire contemporană, construită în anul 1986, cu patru etaje, de-a lungul cărora pot fi admirate colecții de fotografii, documente, gravuri din timpul luptei pentru independență și o bibliotecă cu o colecție de cărți foarte rare.

Statuia lui Matangini reprezintă simbolul suprem al orașului Haldia din India. Este vorba de o sculptură dedicată memoriei eroinei din timpul luptei pentru independența Indiei, Matangini Hazra. În anul 1942, alături de alți militanți pentru libertate, femeia a mărșăluit cu steagul național spre închisoarea Tamluk; ofițerii britanici au deschis focul asupra mulțimii, iar femeia s-a numărat printre cei împușcați mortal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.