Este un oraș nou, întemeiat în anul 2009 prin unificarea mai multor localități. Acest lucru nu înseamnă că orașului Kouvola îi lipsesc atracțiile turistice, ci dimpotrivă, orașul dispune de numeroase obiective cu valoare istorică, reprezentând un amestec fermecător de mediu urban și rural, de peisaje naturale și instituții culturale, de clădiri postmoderniste și case foarte vechi.

Kouvola1

Kouvola se află în sudul Finlandei, în apropierea graniței cu Rusia. Pe suprafața sa există 450 de lacuri naturale, iar turiștii au la dispoziție cazare în cele 7500 de cabane de vară. Este traversat de râul Kymi, ceea ce contribuie la completarea unor peisaje naturale încântătoare.

În centrul orașului Kouvola se ajunge foarte ușor, pe jos. Între obiectivele turistice aflate aici distanțele sunt foarte mici, iar principalul bulevard al orașului, Manski, este o zonă exclusiv pietonală.

Sunt multe locuri de vizitat în orașul Kouvola.

Fabrica de măcinat Verla este unul dintre cele mai renumite, aflându-se înscris în patrimoniul UNESCO. Este vorba despre un obiectiv turistic de secol XIX cum puține mai există în lume. S-a conservat în stare excelentă și reprezintă un exemplu de așezare rurală industrială, în care activități vechi de când lumea (morăritul) și unele destul de noi (industria celulozei) au contribuit în egală măsură la ridicarea nivelului de trai și la dezvoltarea localității, fără a se exclude reciproc. Industrializarea așezării nu a afectat în niciun fel activitatea morii, care a funcționat în aceleași condiții tradiționale până în 1960, când a fost transformată în muzeu, pentru a evoca moștenirea finlandeză. O surpriză neașteptată este o pictură murală, pe unul dintre pereții morii Verla, care înfățișează elani și oameni și despre care se spune că datează de acum 6000 de ani.

Kouvola11

Un cartier considerat obiectiv turistic al orașului Kouvola este zona de garnizoană Kasarminmaki și reprezintă un loc construit de ruși în perioada anilor 1909 – 1912. Clădirile au un aspect auster, astfel că zona este cu totul diferită de restul orașului, atmosfera fiind una sobră și rece. Casele sunt înalte și îmbrăcate în tencuială de culoare roșie. Garnizoana Kasarminmaki a fost destinată uzului militar, aici fiind detașați soldați ruși însărcinați cu apărarea șinei de cale ferată ce leagă orașul Helsinki de Sankt Petersburg. În total, sunt 30 de construcții, printre care se numără și o biserică ortodoxă de secol XX, Biserica Sfintei Cruci.

O zonă ceva mai veselă, reprezentativă pentru atmosfera turistică a orașului Kouvola, o reprezintă cartierul muzeal Kaunisnurmi, format din niște fermecătoare căsuțe de lemn, cu valoare istorică și culturală, în interiorul cărora se află ateliere de creație, muzee de istorie locală și magazine de suvenire. Este un loc încântător, cu un aer rural, tihnit, ce îi invită pe turiști la o incursiune în trecutul Finlandei. Cele mai multe dintre aceste clădiri au fost înălțate de-a lungul secolului XX și adăpostesc muzee cu domenii de cercetare variate: Muzeul Radioului, Muzeul Farmaciei, Muzeul Personalului Căilor Ferate, Muzeul de Artă Locală.

Citește și:  Substation 13: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

O clădire renumită în cadrul zonei Kaunisnurmi este casa Kouvola, construită în două etape și constând într-o sală destinată evenimentelor muzicale (chiar și spectacolelor de operă) și într-un muzeu de istorie și de artă locală.

Kouvola111

În orașul Kouvola, oamenii au reușit să speculeze la maximum spațiile verzi, astfel că turiștii au la dispoziție numeroase destinații de amuzament, amenajate în aer liber.

Cel mai faimos parc este Parcul Național Repovesi, o rezervație naturală forestieră, exploatată inițial în scopuri comerciale, apoi transformată în plantație de pini și mesteceni. Turiștii au ocazia să admire exemplare de urși și căprioare în habitatul lor natural, dar și numeroase specii de păsări. Rezervația Repovesi este traversată de un râu și e înconjurată de mai multe lacuri, astfel că se constituie într-o zonă naturală reprezentativă pentru fauna și flora Finlandei.

Tykkimaki se numără printre cele mai mari atracții turistice ale orașului Kouvola, fiind un parc de distracții pentru toate vârstele. Înăuntru se află o grădină zoologică cu animale sociabile, dar și piscină publică cu tobogane mari de apă, locuri de joacă, carusele și trenulețe electrice. Zona este împânzită de restaurante și cafenele și pentru că se bucură de un succes nebun, oferă turiștilor și mai multe variante de cazare, la cabane sau în corturi.

În ceea ce privește shoppingul, turiștii au la dispoziție numeroase centre comerciale, mai mici și mai mari. Suvenirele și lucrurile cele mai deosebite se regăsesc în magazinele concentrate pe bulevardul principal Manski, dar și în cadrul Muzeului Kaunisnurmi, unde atelierele de creație pun la dispoziția turiștilor obiecte dintre cele mai interesante și originale. Există și câteva malluri în orașul Kouvola, cele mai mari fiind centrele Veturi și Valtari.

Kouvola1111

Bucătăria orașului Kouvola este complexă și oferă turiștilor multe variante: mâncare tradițională, meniuri exotice și fast – food. Restaurantele și localurile sunt numeroase și au prețuri acceptabile. Se recomandă și o vizită în cele două crame ale orașului Kouvola, Mustila și Verla, faimoase datorită soiurilor locale de vin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.