Lahti este un oraș situat în sudul Finlandei și recunoscut ca centru industrial. Cu o populație de 100.000 de locuitori, acest oraș este considerat al șaptelea cel mai populat al țării, dar în ultima vreme se confruntă cu unele probleme economice pe fondul cărora șomajul a crescut alarmant de mult.

Lahti1

În prezent, autoritățile orașului Lahti caută să speculeze la maximum calitățile turistice ale localității, cu atât mai mult cu cât dispune de un mic port cochet, străjuit de-o promenadă de-a lungul căreia s-au deschis numeroase cafenele de fițe, taverne pescărești, restaurante cu specific și baruri de noapte.

Lahti este situat chiar pe malul lacului Vesijarvi, iar numele orașului în traducere înseamnă „orașul din golf”.

Prima atestare documentară a localității datează din secolul al XV-lea, dar istoria glorioasă a orașului Lahti începe odată cu secolul al XIX-lea prin construirea unei șine de cale ferată foarte lungi, de aproape 350 de kilometri, între Finlanda și Rusia. Pe acest fond, Lahti devine un important centru comercial și a doua stație de cale ferată ca importanță a țării.

În 1877, orașul este ars din temelii, în urma unui accident. Totuși, localnicii nu se pierd cu firea, ci decid să reconstruiască totul de la zero și sub cu totul alte auspicii. S-au întocmit planurile actualului centru istoric, cu bulevarde elegante și mari, străjuite de locuințe intime, din lemn. Cele mai multe dintre aceste construcții pot fi admirate astăzi de către turiști, fiind în stare foarte bună.

Lahti11

Începând cu anul 1905, au fost înălțate principalele sedii instituționale actuale, un spital și primăria. Locuințele au început să fie ridicate din cărămidă în loc de lemn.

Un punct de atracție turistică deja renumit îl reprezintă Sibelius Hall. A fost construit în anul 2000, cu eforturi financiare considerabile, sub forma unei clădiri de lemn foarte moderne – cea mai mare clădire de lemn din ultima sută de ani, din Finlanda. Dispune de patru corpuri:
– fosta fabrică de covoare de la 1905 care a fost restaurată și lărgită, îndeplinind de-a lungul timpului mai multe funcții: de fabrică de sticlă, fabrică de lemn, fabrică de faină și fabrică de covoare
– corpul principal, folosit pentru concerte și evenimente muzicale
– centrul de conferințe, unde se organizează numeroase congrese din diverse domenii de activitate
– galeria Forest, de la ferestrele căreia se poate admira lacul Vesijarvi.

Orașul Lahti se mândrește cu o filarmonică de renume internațional, având sediul în cadrul Sibelius Hall și oferind spectacole memorabile inclusiv pentru turiști. Filarmonica interpretează și muzică clasică și muzică populară și merită ascultată de cei care vor să pătrundă în spiritul orașului.

Citește și:  Situl Sutton Hoo: Obiective turistice Anglia - Woodbridge

Lahti111

Spațiile verzi par să domine în Lahti. Sunt o sumedenie de parcuri publice care îndeamnă la activități în aer liber. Cele mai multe au fost amenajate cu amfiteatre pentru concerte, spații de joacă pentru copii, sisteme de tobogane de apă, piscine și terenuri de sport.

Există o mică grădină zoologică unde intrarea este gratuită, iar turiștii se pot bucura de vederea animalelor. Se cheamă Yli Marola Farm Animal Yard.

Cine adoră plimbările inedite trebuie să încerce să cumpere bilete la ruta trenului Puksu. Este un trenuleț de vacanță care își poartă clienții prin cele mai interesante locuri ale orașului, plimbându-i prin centru, de-a lungul unui parc de distracții privat, de-a lungul portului și de-a lungul pieței centrale a orașului Lahti.

Parcul Kisapuisto este destinat turiștilor care adoră sportul. Aici se pot desfășura o serie de activități sportive, în cadrul terenurilor special amenajate pentru tenis, baschet, volei, fotbal.

Lahti1111

Cel mai faimos parc se cheamă Wood Architecture Park și se află în zona portului din Lahti. Constă în construcții realizate din lemn de către un grup de arhitecți răsplătiți cu trofeul pentru Spiritul Naturii. Au fost deja terminate patru construcții de lemn, fermecătoare: Changing Hut, Piano Pavilion, Illuminated Canopy și Wooden Spiral.

Din punct de vedere religios, orașul Lahti are cu ce se mândri: cel puțin cu biserica medievală Greystone din Hollola, o construcție grandioasă de secol XV, reprezentativă pentru arhitectura medievală. Înăuntru pot fi admirate sculpturi în lemn de secol XIV, conservate într-o stare perfectă. Este cea mai mare a treia catedrală din Finlanda, închinată Fecioarei Maria.

Muzeul Național din Lahti este găzduit într-o clădire istorică de mare importanță. Mult timp, a fost cea mai mare construcție a orașului. Expozițiile tratează istoria provinciei Lahti, dar și trecutul european, din timpuri medievale până în secolul al XIX-lea.

Lahti11111

În ceea ce privește mâncarea, turiștii trebuie să știe că în Lahti se găsește pe toate drumurile un fel de mâncare care i-a cucerit deja și pe români: chebap. O serie de taverne și restaurante s-au specializat în acest fel culinar: Ararat, Aspendos Kebab, Ahtialan Kebab, pizzeria Kebab Antonio. În rest, predomină bucătăria mexicană (Santa Fe), spaniolă (El Toro) și italienească (Italiano, Ravintola Mamma Maria, Taivaanranta). Cel mai grozav restaurant cu specific finlandez este Roux, cu specialități locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.