Orașul Liberec se situează în partea istorică al țării, la o distanță de 91 de kilometri de către capitală țării. Orașul din punctul de vedere al geografiei, se situează în valea câmpiei Zitavsky, pe o suprafață de 106 kilometri pătrați. Orașul este granițat de muntele Jizera, iar cel mai înalt punct al orașului este Jested, înălțimea vârfului fiind de 1.012 de metri. Liberec este traversat de fluviul Neisse Lusatiana, cunoscut sub denumirea locală, în cehă, Luzicka Nisa. În Liberec curg și cei doi afluenți al acestuia și anume Harcov și Nisa Negru. Orășelul este populat de 105.000 locuitori, astfel densitatea este de 1.010 locuitori pe un metru pătrat. În oraș regăsim de asemenea și mai multe lacuri și iazuri.

Liberec1

Inițial, suprafața orașului era de numai 6,2 kilometri, în anul 1939. Acesta însă a început să se extindă, din anul 1939, când i s-au alăturat 11 sate. După 15 ani, suprafața orașului se întindea mai mult, deoarece între anii 1954 și 1986 s-au alăturat la oraș, încă 23 de sate. Între timp, de la numai 6,2 kilometri pătrați a ajuns la 106,1 kilometri pătrați. Suprafața orașului într-un procentaj de 40 % este acoperit cu terenuri agricole, dintre care circa 50 % sunt pășuni. În afară de terenuri agricole, o suprafața întinsă este acoperită cu pădure, care oferă locuitorilor un aer mult mai curat, plin de oxigen.

Datorită situației geografice, cantitatea de precipitație este înaltă, fapt ce se datorează munților. În decursul unui an, cade în jur de 800 de mm de precipitație. Cantitatea de precipitație cea mai înaltă cade în luna august, acesta fiind de 90 de mm. Acesta are o influența mare și asupra temperaturilor, temperatură medie anuală fiind de 7,2 grade Celsius. În lunile de iulie sunt măsurate cele mai înalte temperaturi, acestea fiind de 16 grade Celsius, iar cele mai scăzute sunt măsurată în luna ianuarie, valoarea fiind în jur de -2 grade celsius.

Liberec în trecut era locuit de către nemți, în cea mai mare parte, astfel în atestările documentare apare sub denumirea de Reichenberg. Numele de Liberec a fost oferit oficial orașului, în anul 1945, după ce, nemții au fost alungați din Cehia. Până atunci însă, numele orașului se schimbă destul de frecvent. În anul 1352 în documente apare sub denumirea de Reychinberch, iar din anul 1790 a fost folosit numele de Liber. În anul 1834, numele orașului a fost în limbă germană Reichenberg, acesta fiind tradusă în limbă cehă, sub denumirea de Liberek.

Primaria Liberec
Primaria Liberec

Liberec, capital regiunii cu acelaşi nume, este un oraş cu o populaţie de 97.400 de locuitori. Liberec este un oraş cu o deosebită importanţă istorică,fiind locuit de emigranţii germane şi flamanzi. Până la expulzarea acestora, după cel de-al Doilea Război Mondial, Liberec a cunoscut o industrie textilă înfloritoare. Turiştii pot vizita aici Casele Wallenstein, ce s-au construit în perioada 1678-1681., castelul Liberec, un palat renanscentist din anii 1583-1587. Principalul obiectiv turistic din oraş este Primăria, care a fost ridicată între anii 1888 şi 1893.

Grădina Zoologică şi Grădina Botanică din oraş sunt cele mai vechi structure de acest fel din Cehia. Grădin Zoologică din Liberec a fost deschisă în 1919 şi conţine o mare varietate de animale, circa 143 de specii, inclusive mamifere mari. Grădin Botanică din oraş cuprinde nouă sere deschise publicului(cu o suprafaţă totală de 3.000 de metri pătraţi şi 13 teme de expoziţie). Pentru a ajuns la Liberec, trebuie să ajungeţi la Aeroportul din Praga, iar din capital Cehiei există autobuze care duc spre oraş.

Citește și:  Spitalul Lambarene: Obiective turistice Gabon - Lambarene

În cadrul orașului Liberec, puteți vizita zeci de monumente istorice, clădiri, sculpturi, grădini și galerii, însă alături de acestea puteți vizita de asemenea și Piața Dr. E. Benes. Piața a fost fondată în anul 1893 și a primit denumirea, după cel cel mai important președinte interbelic al orașului și anume Dr. E. Benes. Piața se situează în față primăriei și este amenajată în stil renascentist.

Liberec11

Suprafața pieței este destul de mare pentru ca în fiecare an să fie organizate aici diferite festivaluri, petreceri și expoziții. În fiecare an în piață este organizat și Festivalul Nisa, care este o continuare a festivalului original. La festival puteți achiziționa lucrările realizate de către artizanii locali, muzicieni și păpușari. În Piață Dr. E. Benes regăsiți de asemenea în fiecare sâmbătă diferite organizații, cu programe speciale de cultură, care atrage atât locuitorii orașului, cât și turiștii aflați în oraș.

Edvard Benes (1884 -1948 ) a fost cel de-al doilea președinte al Cehslovacia și unul dintre cei mai importanți și renumiți primari ai perioadei interbelice. Benes însă era renumit și din cauza faptului că pe timpul ”domniei” a deportat mai multe persoane care erau etnici maghiare și nemți spunând că aceștia complotează cu naziști și își trădează țara. Pe timpul celui De-al Doilea Război Mondial, acesta a deportat circa 75.000 de persoane, mai ales în Ungaria. În decursul războiului însă, în jur de 600 de maghiari au fost acuzați de comiterea crimei.

La sfârșitul anilor ’30, primarul lucra ca și agent secret, sub conducerea lui Peter Zubov. Pe baza zvonurilor, Benes a planificat uciderea regelui iugoslav, deoarece avea intenția de a porni o revoltă împotriva nemților. În momentul în care capitală Cehiei a fost ocupată de către nemți, Benes a fost scos din țara de către NKVD și dus de urgență în Londra, însă de aici în scurt timp, el a plecat în Moscova.

Liberec111

Liberec este renumit datorită diversității de obiective turistice pe care le puteți vizita dacă vă aflați în oraș. Teatrul F. X. Salda: acesta poate fi găsit în apropierea primăriei și a fost construit în anul 1883. Numele de F. X. Salda a primit după dramaturgul avangardist cu aceleași nume. Salda s-a născut în 22 decembrie 1867, în Liberec și a murit în capitala țării, în data de 4 aprilie 1937. Din oraș, teatrul este unul dintre cele mai importante locuri culturale.

Biserica Sfântul Anton cel Mare: reprezintă una dintre cele mai fermecătoare biserici din întreaga țară. Acesta este deosebită în primul rând datorită turnului înalt de 70 de metri, datorită căruia poate fi observată și de la distanțe mai mari. Interiorul bisericii este decorat cu sculpturile sfinților țării, care sunt așezate în jurul altarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.