Reprezintă cel mai mare oraș și capitala statului Gabon, din vestul Africii Centrale. Până în anul 1960, Gabon se constituia într-o colonie franceză, orașul Libreville, care în traducere înseamnă „oraș liber”, fiind întemeiat de către guvernul francez în anul 1843, sub forma unei localități comerciale reprezentative pentru negoțul cu sclavi. Aceștia erau ținuți în localitate, în așteptarea vaselor pe care erau apoi îmbarcați cu cruzime, sub forma mărfurilor de schimb. De numele orașului Libreville se leagă și bătălia pentru independența Gabonului, dată în anul 1940.

Libreville1

Orașul Libreville are astăzi înfățișarea unei loc în care influența franceză încă se face resimțită, printre clădiri și construcții moderne, ce caută parcă să șteargă trecutul istoric al țării de colonie franceză. Nivelul de trai este destul de ridicat, astfel că un sejur petrecut în Libreville poate părea turiștilor destul de costisitor.

Geografic, orașul Libreville se găsește în nord-vestul statului și este amplasat pe țărmul Oceanului Atlantic. Este traversat de râul Komo, în drumul acestuia spre gura de vărsare în ocean.

Printre atracțiile principale ale orașului Libreville din Gabon se împletesc religia, construcțiile moderne, vestigii din perioada colonială și spații verzi, amenajate cu multă imaginație și iubire de natură.

Unul dintre simbolurile supreme ale orașului Libreville este reprezentat de Biserica Saint Michel din cartierul Nkemba. Biserica a fost inaugurată în anul 1977 și este o capodoperă arhitecturală, datorită celor 32 de coloane de lemn, extrem de înalte, aflate la intrarea în catedrală. Columnele de lemn sunt sculptate fiecare cu câte-o secvență biblică din Vechiul și Noul Testament. Se spune că artistul care a executat lucrările în lemn, gabonezul Zephyrin Lindogno, ar fi fost orb din naștere. Biserica aparține credincioșilor catolici, dar atrage turiști de toate credințele, datorită arhitecturii sale unice.

Libreville11

Cele mai frumoase construcții ale orașului Libreville din Gabon sunt de fapt cele mai noi și au roluri oficiale. Este vorba despre Palatul Prezidențial, clădirea Ministerului Mineritului, birourile Ministerului Pădurii și Mediului Înconjurător. Toate au fost înălțate după anul 1960 și se bucură de un design modern, contemporan, cu influențe locale, africane, sub aspectul culorilor vii și formelor neașteptate. Deși se numără printre construcțiile simbolice ale orașului și sunt reprezentative la nivel internațional, niciuna dintre aceste clădiri nu poate fi vizitată la interior de către turiști. Aceștia trebuie să se mulțumească cu câteva fotografii de la exterior.

Muzeul Artelor Tradiționale este locul ideal în care turiștii pot pătrunde în universul autentic gabonez. Muzeul expune colecții de artă și cultură tribală, cele mai spectaculoase dovedindu-se colecțiile de măști africane.

Citește și:  Muzeul Lucas Meijer: Obiective turistice Africa de Sud - Vryheid

Un loc plin de viață și cultură al orașului Libreville din Gabon este Centrul Cultural Francez, unde au loc cele mai numeroase spectacole de muzică, expoziții de artă, conferințe și manifestări culturale. În cadrul aceleiași clădiri se află un cinematograf și mai multe săli de jocuri, astfel că Centrul Cultural Francez atrage oameni dintre cei mai diferiți, în căutarea unor distracții variate.

Cele mai numeroase dintre clădirile oficiale ale orașului Libreville se află pe bulevardul Triomphal, cel mai cunoscut și elegant bulevard al localității. Aici sunt concentrate construcții foarte elegante și moderne, hoteluri de lux, restaurante exclusiviste, magazine de firmă.

Libreville111

Un alt bulevard cu renume turistic, și probabil cel mai îndrăgit, este cel aflat pe țărmul Oceanului Atlantic, împânzit de mici părculețe verzi cu băncuțe romantice și magazine de suvenire. Cel mai impresionant aspect al acestui bulevard este reprezentat de câteva sculpturi gaboneze enorme, ce par să stea de pază de-a lungul întregului țărm. Unele dintre aceste sculpturi ating înălțimea de 6 metri.

Dragostea pentru natură a gabonezilor reiese din grija cu care sunt amenajate cele mai multe dintre spațiile verzi ale orașului Libreville. Sibang Arboretum este o rezervație naturală, sub forma unei păduri tropicale conservate și transformate în parc public. Aici se află câteva dintre speciile de arbori reprezentativi pentru flora Gabonului. Pot fi descoperite mii de specii de arbori locali, parcul fiind amenajat pentru tururi de vizitare în compania ghidului. Are aspectul unui sanctuar verde.

Pentru plajă, turiștii trebuie să se deplaseze cu vaporașul. Cea mai faimoasă plajă a orașului Libreville se numește Pointe Denis și este recomandată turiștilor pasionați de sporturi de apă.

Orașul Libreville din Gabon este o destinație potrivită pentru turiștii ce iubesc cumpărăturile (de reținut că este vorba despre un oraș foarte scump, cu magazine și produse de calitate, dar având prețuri destul de mari). Cel mai cunoscut supermarket se numește Mbolo și reprezintă un centru comercial foarte modern, amenajat la standarde internaționale. Atmosfera autentic gaboneză poate fi experimentată în piața Mont Bouet sau Marche Artisanal și în cartierul Nombakele unde se vând suvenire, produse realizate manual, obiecte de artă, instrumente muzicale tribale și numeroase alte produse cu specific african, într-o atmosferă zgomotoasă, dar veselă, cu multă târguială.

Libreville1111

Viața de noapte se desfășoară cu precădere în barurile și cluburile deschise de-a lungul străzilor din cartierul Louis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.