Orașul Liege sau în neerlandeză Luik, în germană Lüttich și în valonă Lidje este un oraș francofon din regiunea Valonia din Belgia, capitala provinciei cu același nume, situat pe cursul fluviului Meuse și cel mai important centru economic din Valonia. Liege este un oraș istoric, locul de naștere al împăratului Carol I și al scriitorului Georges Simenon. Liege poate fi considerat capitala culturală a Valoniei, iar Namur capitala sa oficială.

Liege a fost unul dintre cele mai importante centre siderurgice din Europa datorită lui John Cockerill care a pus bazele unui complex industrial, cel mai mare complex siderurgic din lume. Încă din Evul Mediu, Liège a fost un important centru de producție de arme. În prezent si-a păstrat această industrie în zonă. Este cunoscut și pentru producția sa de bere și ciocolată.

Prince Bishop
Prince Bishop

Una dintre cele mai faimoase atracții ale orașul Liege este Palatul Prince Bishop construit în secolul al X-lea, fațadele actuale au fost construite de către prințul episcop Erard din Marck în anul 1526. Clădirea este compusă din două curți. Casele din clădirea numită Palace conțin atât clădirile guvernului provincial cât și ale instanței de judecată. Prima curte este deschisă în fiecare zi. Palatul în sine poate fi vizitat numai cu o cerere scrisă și aprobată de administrație. Curtea este înconjurată de galerii cu arcade ridicate și 60 de coloane curbate. În prezent, clădirea este ocupată de serviciile administrative ale provinciei și de multe săli de tribunal.

Piața centrală
Piața centrală

Piața centrală a orașului este înconjurată de cafenele și restaurante. Aici turiștii pot vedea Fântâna Tradition (din anul 1719) și primăria. Monumentul principal este Perron, inițial o emblemă a jurisdicției episcopale, Perron a devenit un simbol al libertății comunale.

Muzeul Ansembourg
Muzeul Ansembourg

Muzeul Ansembourg este un frumos conac privat datând din secolul al XVIII-lea și este situat pe o stradă în orașul vechi. În interiorul acestui muzeu, există un decor complex format din plafoane ornate cu stuc, pereții acoperiți cu piele de Malines, tapiserii Audenarde, piese de mobilier de cabinet, stil Liège. Opt biserici romano-catolice sau catedrale au fost construite în Evul Mediu, dintre ele doar șapte au mai rămas. Catedrala Sf. Lambert a fost demolată în 1794, dar ruinele sale pot fi văzute la Archéoforum. Biserica Sfântul Bartolomeu a fost fondată în afara zidurilor orașului, în secolul al XI-lea și cristelnița sa este una dintre comorile istorice cele mai importante din Belgia. Catedrala Saint Paul, construită în secolul al X-lea, are un naos decorat superb din secolul al XVI-lea .

Muzeul Grand Curtis
Muzeul Grand Curtis

Liege găzduiește o serie de muzee și galerii de artă. Muzeul Grand Curtis, construit în secolul al XVI-lea. prezintă un grup de colecții excepționale de arheologie, arta decorativă și religioasă (inclusiv arta mosan), sticlă ( cea mai de top din lume), suveniruri napoleoniene. Muzeul de arme expune 1.000 de arme, atât de epocă cât și moderne din întreaga lume. Muzeul de Artă Valon prezintă o gamă largă de obiecte, obiecte de zi cu zi din secolul al XVI-lea și obiecte contemporane. Muzeul Aquarium are 46 de bazine cu 2.500 de animale, reprezentând 250 de specii de ocean, mare, lac și râu, pești din întreaga lume și aproape 20.000 animale împăiate de pe toate continentele.

Citește și:  Orasul Caracas: Obiective turistice Venezuela - Caracas

Muzeul de Artă Modernă și Contemporană ocupă o clădire Ludovic al XVI-lea construită în 1905 cu o colecție de picturi și sculpturi ale pictorilor francezi Gauguin, Monet, Signac, Derain și Picasso.

Muzeul Walloon Life
Muzeul Walloon Life

Muzeul Walloon Life este dedicat artelor populare și folclorului din regiunea valonă. Acesta este găzduit într-o fostă mănăstire a franciscanilor și include un teatru de păpuși și camere dedicate vieții tradiționale. Vizitatorii află mai multe despre modul de viață de atunci, prin reconstituiri ale încăperilor și ale atelierelor de lucru. Casa Metalurgiei este un muzeu ce ocupă ateliere vaste din secolul al XIX-lea, printre care o sobă cu cărbune din secolul al XVII-lea și două makas (ciocane hidraulice enorme) din secolul al XVIII-lea, instrumente tradiționale folosite în diferite industrii, o colecție de mașini, modele și motoare. Zona St-Lambert este locul istoric unde a fost înființat orașul Liege. săpăturile arheologice efectuate aici au descoperit rămășițele Catedralei St-Lambert.

Grand Curtius este un grup de muzee care ocupă un complex de clădiri datând din secolul al XVI-lea și al XVIII-lea, dintre care cea mai emblematică este Curtius Palace, fiind un bun exemplu al stilului renascentist mosan. Aici se expun colecții galo-romane, departamentul de arheologie adăpostind Evangeliarul de Notger (din fildeș, datând din jurul anului 1000, decorat cu emailuri și cupru). Zona Rue Hors-Château are o serie de alei înguste, ce datează din secolul al XI-lea. Aceasta a fost demult situată în afara zidurilor cetății fortificate, numele său însemnând în afara castelului. Monumentul din piatră albastră de la intrare este construit de către artiștii Anne și Patrick Poirier.

Treptele Montagne de Bueren
Treptele Montagne de Bueren

Treptele Montagne de Bueren sunt o scară lungă de 374 de trepte construite în anul 1881. Piața La Batte este cea mai mare și cea mai veche piața din Belgia, ce se întinde pe o milă, cu tarabe pline, oferind fructe, brânzeturi, haine, flori și produse din industria locală. Piața de Crăciun al orașului Liège a devenit una dintre cele mai faimoase Piețe de Crăciun din Belgia, cu mai mult de 2 milioane de vizitatori pe an, de la sfârșitul lunii noiembrie până în ultima zi a lunii decembrie. Vinâve d’Ile este piața situată în inima districtului comercial pietonal cu același nume. Strada Féronstrée ce datează din Evul Mediu este un reper pentru cumpărături pentru multele magazine care sunt acolo.

Parcul de la Boverie
Parcul de la Boverie

Parcul de la Boverie este înconjurat de râul Meuse și de un canal, acesta găzduiește clădirea Palais des Congrès, a cărui fațadă se reflectă în râu și un turn modern de 52 m. În clădirea stil Ludovic al XVI-lea, situată în inima parcului, se află Muzeul de Artă Modernă și Contemporană.

Turiștii mai pot vizita Muzeul Aquarium, Muzeul Liege de Transport, Muzeul Impasse des Ursulines și Muzeul Tchantchès. Printre alte atracții mai importante se număra Biserica St. Barthélemy, Biserica St James, Gara Liège-Guillemins, atelierele de prelucrare a cristalului Val Saint Lambert și situl preistoric din suburbia Ramioul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.