Face parte din provincia Munster și se află pe malurile râului Shannon, în partea sudică a Irlandei. Orașul Limerick a fost declarat în anul 2014 capitala culturală a Irlandei. A fost întemeiat la începutul secolului IX, de către vikingi. Centrul vechi este reprezentat de Insula Regelui, iar orașul este împărțit în partea engleză și partea irlandeză, cea din urmă fiind amenajată sub forma unei enorme table de șah.

Limerick1

Orașul Limerick din Irlanda reprezintă o destinație turistică deosebită, unde istoria și arhitectura tradițională se întâlnesc cu spiritul modern al secolului XX. Obiectivele turistice reprezentative țin de istoria orașului.

Catedrala Fecioarei Maria se înscrie pe lista celor mai vechi edificii ale orașului. Datează din anul 1170 și a păstrat în stare intactă nava și culoarele, dar și zidurile exterioare cu intrarea de pe latura de vest. Stilul arhitectural este cel romanic; turnul s-a adăugat în secolul XIV. Din anul 1500, catedrala a dispus și de strane din stejar închis la culoare, pentru coriștii bisericii. În secolul XVI a fost transformată în grajd pentru animalele parlamentarilor. Până și altarul original, sculptat dintr-o singură placă de gresie, a fost smuls și scos din catedrală. Din fericire, altarul s-a păstrat în stare perfectă și în secolul XX a fost reașezat la locul său inițial. Catedrala Sfânta Maria din Limerick este și azi în funcțiune. Până și vechile candelabre funcționează, deși sunt aprinse doar la ocazii speciale.

Limerick11

Orașul Limerick dispune și de o catedrală construită ceva mai recent, catedrala Sfântul Ioan, de secol XIX. Este folosită în mod curent, la interior ținându-se slujbele obișnuite. Catedrala dispune de cel mai înalt turn în spirală din Irlanda, măsurând 94 de metri înălțime. Este o catedrală romano catolică, singura din Limerick.

Palatul Regelui John a fost construit chiar pe Insula Regelui din Limerick, în vecinătatea râului Shannon. Castelul s-a ridicat începând cu anul 1200, sub forma unei cetăți fortificate, amenajate chiar pe locul în care anterior (secolul X) existase o construcție vikingă. Se numără printre cele mai bine păstrate castele regale ale Europei, având zidurile aproape intacte, și păstrând în stare excelentă turnurile de apărare și chiar și reședința regală. Interioarele sunt deschise vizitelor turiștilor, cu atât mai mult cu cât sunt amenajate cu colecții de arme și unelte foarte vechi, din perioada medievală. Urmele construcției rămase de la vikingi au fost excavate și amenajate sub forma unui mic sit arheologic în cadrul castelului.

Citește și:  Castelul Dover: Obiective turistice Anglia - Dover

În vecinătatea castelului, se află și Palatul Episcopal, construit însă în secolul XVIII, la capătul legendarului pod al insulei, podul Thomond, peste râul Shannon. Palatul a fost înălțat în stil clasic, reprezentând reședința episcopului protestant. În prezent, la interior se află sediul Consiliului orașului Limerick, dar clădirea poate fi vizitată de către turiști în regim de muzeu.

Limerick111

Viața culturală a orașului Limerick se învârte în jurul muzeelor și galeriilor de artă. Cele mai cunoscute și apreciate de către turiști sunt:

– Muzeul Hunt, un adevărat muzeu al comorilor, căci la interiorul său se află colecții fascinante cu artefacte ce datează inclusiv din epoca de bronz, dar și obiecte de artă sau relicve religioase. Cele peste 2000 de exponate au fost colecționate de soții Hunt, care le-au adunat de pe tot întinsul Irlandei, apoi le-au donat primăriei orașului Limerick. Printre piesele senzaționale se numără o monedă de argint despre care se spune că s-ar fi numărat printre cele 30 cu care a fost vândut Iisus, o sculptură a lui Da Vinci, o cruce de bronz de secol IX și mai multe picturi semnate de Renoir și Degas;

– Muzeul Limerick ale cărei colecții reflectă istoria orașului Limerick din cele mai vechi timpuri până la începutul secolului XX. Deține zeci de mii de exponate, care pot fi admirate de către turiști sub forma unor expoziții temporare, în sistem rotativ. Foarte apreciate sunt colecțiile istorice compuse din vechile arme de luptă ale regilor Angliei.

Limerick1111

Galeria de Artă a orașului Limerick se găsește în apropierea parcului public, într-un cartier unde s-a păstrat arhitectura în stil georgian. Aici pot fi admirate colecții de pictură cu unele tablouri a căror vârstă atinge 300 de ani, dar și obiecte de artă faimoase ce au atras oprobriul public prin îndrăzneala mesajului artistic exprimat.

Spațiile verzi ale orașului Limerick nu sunt numeroase, în schimb sunt destul de cunoscute printre turiști. Este vorba despre Parcul Poporului și Parcul Thomond, amenajate în egală măsură cu piste sportive, dar și cu alei romantice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.