Se află în partea de sud a provinciei Pieria și reprezintă o destinație turistică de vis, care împlinește mai multe dorințe deodată. Fiind întemeiat la poalele Muntelui Olimp și pe țărmul Mării Egee în același timp, orașul Litochoro din Grecia este extrem de apreciat de către cei care nu vor să renunțe în vacanță nici la plajă, dar nici la drumețiile montane. Vecinătatea Muntelui Olimp, un loc sacru, conform mitologiei grecilor, asigură o atmosferă de legendă, care contribuie la un sejur ce îmbină aventura cu relaxarea.

Litochoro1

Orașul Litochoro a fost pentru prima oară menționat într-un document al secolului al XV-lea al erei noastre, prin prisma vizitei pe care Sfântul Dionysius a făcut-o în acest loc. Populația era formată în marea ei majoritate din marinari.

În prezent, localitatea reflectă stilul arhitectural macedonean și este înțesată cu edificii religioase, monumente, restaurante și taverne, toate acestea constituindu-se într-un orășel plin de viață și de veselie. Există numeroase obiective turistice, ce vizează arii de interes dintre cele mai variate.

Principalele biserici ale orașului Litochoro din Grecia sunt două la număr. Biserica Agios Nikolais se află chiar în centrul orașului și uimește prin frumusețea detaliilor decorative. Este construită pe un plan dreptunghiular, având o intrare principală cu boltă. Biserica este îmbrăcată în plăcuțe de granit argintiu, iar poarta și ferestrele laterale, umbrite de arcade semicirculare, uimesc prin maniera artistică în care a fost modelat fierul forjat. Predomină formele geometrice, realizate în nuanțe de vișiniu și roșu. Curtea bisericii Agios Nikolais este amenajată sub forma unui adevărat parc, marcat de prezența palmierilor bătrâni.

Litochoro11

Cea de-a doua biserică faimoasă a orașului Litochoro din Grecia este Agios Dimitrios, care se găsește în partea de nord a localității. Dincolo de cele două biserici, orașul dispune de numeroase capele pe cât de micuțe pe atât de încântătoare și de mai multe mănăstiri. În același registru se înscrie și cimitirul orașului Litochoro, considerat una dintre marile atracții turistice ale zonei. Se cheamă Cimitirul Athanasios și este unul dintre cele mai tradiționale cimitire grecești, prevăzut cu o mică capelă cochetă și cu turn de clopotniță ridicat într-o combinație de culori de roșu și alb.

Mănăstirea Agios Dionysius este un loc în care istoria și religia își dau mâna în mod fericit. Este vorba despre o veche mănăstire ridicată de către Sfântul Dionysius, care a trăit precum un pustnic într-o peșteră din vecinătate. Mănăstirea a fost distrusă de mai multe ori de-a lungul timpului, iar la începutul secolului XXI a intrat într-o amplă etapă de restaurare. Ruinele sale originale, de secol XVI, au aspectul unei construcții fortificate, ceea ce contribuie la farmecul locului. Mănăstirea a fost construită la marginea orașului, chiar la poalele Muntelui Olimp. Interiorul este sculptat în lemn, inclusiv candelabrul. Iconostasul cuprinde doar două icoane, ale Fecioarei cu Pruncul și Iisus Christos. Turiștii pot vizita și peștera în care s-a nevoit sfântul Dionysius. În apropiere a fost deschis la finalul secolului XX și Muzeul Bizantin, unde pot fi admirate relicve religioase și manuscrise prețioase.

Citește și:  Madrassa Ali ben Youssef: Obiective turistice Maroc - Marrakech

Litochoro111

Centrul orașului Litochoro din Grecia este fermecător. Străduțele sunt extrem de înguste, pietruite și își fac loc printre clădirile private, cele mai multe fiind destul de vechi, cu o arhitectură tradițională, cu acoperișuri colorate și înălțimi reduse, de maxim două etaje. Cele mai multe păstrează vechile uși din lemn și ferestrele tradiționale, cu formă arcuită.

Parcul principal al orașului Litochoro din Grecia se numește Katounia și este marcat de prezența unui monument comemorativ înălțat în onoarea eroilor militari ai Greciei. Parcul se găsește chiar la intrarea în oraș.

Există cel puțin alte două mari atracții naturale în acest loc:
Myloi, un soi de grădină sălbatică în care se pot admira câteva dintre vechile mori ale locuitorilor, construite într-un peisaj natural idilic, într-o pădure de platani;
pădurea de pini Ai Ylanis, în mijlocul căreia se află și principala bisericuță folosită de localnici pentru nunți și botezuri.

Litochoro1111

Orașul Litochoro dispune de două mici localități estivale, amenajate pe coasta golfului Thermaic. Este vorba de Plaka și Gritsa, aflate una în continuarea alteia și care au fost amenajate sub forma plajelor cu nisip auriu, străjuite de numeroase taverne și terase unde se pot servi specialități culinare din partea locului. Gritsa joacă și rolul de port al orașului, dar dispune de ceva mai puține amenajări turistice decât Plaka.

Un obiectiv turistic deosebit al orașului Litochoro din Grecia îl reprezintă Cada lui Zeus, aflată pe Muntele Olimp. Este vorba despre o cascadă cu apă ce cade vijelios de pe munte, formând un loc cu apă destul de impresionant sub aspect vizual. Se găsește în canionul lui Zeus, iar accesul se face pe jos, cu piciorul. Traseul este foarte bine semnalizat și pornește chiar din centrul orașului Litochoro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.