Situat în partea de sud a Africii, în centrul Regatului Swaziland, Lobamba este reședința regelui și a reginei și, totodată, capitala administrativă a regatului. Orașul se află la altitudinea de 694 de metri deasupra nivelului mării, iar conform recensământului din anul 2006 are o populație totală de 11.000 de locuitori. De asemenea, Lobamba este situat în partea de est a văii Ezulwini și se desfășoară pe o suprafață totală de 18 kilometri pătrați.

Lobamba1

Inițial, numele de Lobamba era purtat de două orașe, unul dintre acestea fiind întemeiat în 1750 și purtând numele de Vechiul Lobamba. Însă, orașul în discuție a prins contur odată cu Războaiele Burilor, mai exact în 1903, când guvernul britanic a preluat controlul asupra regiunii Swaziland. Ulterior, în anul 1921, Sobhuza al II-lea a devenit regele Swazilandului, însă sub atenta supraveghere a coroanei britanice. La aproximativ 50 de ani de la acest eveniment, regiunea Swaziland își capătă independența față de coroana britanică.

Pe data de 26 iulie 2005, Regele Mswati al III-lea a semnat constituția oficială a regatului Swaziland. Embo State Palace este o clădire ce a fost construită de către englezi pentru a-i servi drept reședință lui Sobhuza al II-lea și familiei sale. De asemenea, Mswati al III-lea locuiește în Palatul Lozitha. Acesta este situat la aproximativ 10 kilometri de centrul orașului.

Siguranța cetățenilor este asigurată de către Royal Swaziland Police Service. Această instituție datează din anul 1907, când lordul Selborn a înființat-o. De asemenea, trebuie menționat și faptul că în Lobamba există o școală superioară: Lobamba National High School.

Citește și:  Campul de batalie de la Culloden: Obiective turistice Scotia - Culloden

Lobamba11

Orașul Lombaba dispune și de câteva obiective culturale. Printre acestea se numără: Muzeul Național din Swaziland, Parcul Memorial Sobhuza al II-lea, Sanctuarul Mlilwane și Stadionul Somhlolo.

Muzeul Național din Swaziland este situat în imediata apropiere a clădirii Parlamentului. Acesta a fost construit în anul 1972 de către International Council of Museum și a fost extins în 1986 și 1990. Acesta adăpostește o expoziție dedicată regelui Sobhuza al II-lea și tribului Swazi. De asemenea, aici se regăsesc nenumărate artefacte semnificative pentru cultura sud – africană.

Muzeul Somhlolo se află, asemenea Muzeului Național al Regatului Swaziland, în apropierea clădirii Parlamentului. Aici au loc antrenamentele echipei locale și, de asemenea, aici au loc evenimentele majore ce includ chiar și Umhlanga, dansul ritualic ce comemorează istoria regiunii, în lunile august și septembrie și a regelului, în lunile decembrie și ianuarie.

Parcul Memorial Sobhuza al II-lea, a fost inaugurat în memoria celebrului conducător, ce a adus independența regatului în anul 1968. Parcul adăpostește colecția de obiecte personale ale lui Sobhuza al II-lea și, totodată, mausoleul acestuia.

Lobamba111

În ceea ce privește infrastructura, orașul Lobamba, la fel ca majoritatea așezărilor din Swaziland, nu dispune de drumuri asfaltate.

Cu toate acestea, există o autostradă (MR3) care unește orașele mari ale țării. Swaziland prezintă și câteva centre aviatce de unde se efectuează zboruri către Mozambique. Cel mai apropiat aeroport este situat la 23 de kilometri de Lobamba și este numit The Matsapha Airport. Urmărtorul aeroport este cel din Mozambique, International Airport of Mozambique.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.