Se află în regiunea de nord a Germaniei și se numără printre orașele care păstrează încă, la nivel arhitectural, amprenta medievală. Orașul Lubeck a fost întemeiat în secolul al XII-lea și sute de ani la rând a jucat un rol major în istoria europeană, fiind capitală a Ligii Hanseatice.

Lubeck1

Din punct de vedere geografic, orașul Lubeck se află pe malurile râului Trave și reprezintă cel mai important port al Mării Baltice. Încă din secolul al XIII-lea s-a dezvoltat puternic sub aspect comercial.

În prezent, orașul Lubeck este o minunată destinație turistică, datorită numeroaselor monumente istorice și culturale și mai ales datorită centrului său vechi, conservat în mod excepțional. Pentru că atmosfera medievală s-a păstrat în chip autentic, centrul vechi a fost trecut integral pe lista patrimoniului UNESCO.

Posibilitățile de petrecere a timpului în Lubeck, Germania, sunt nenumărate.

Centrul istoric al orașului este punctul culminant al oricărei călătorii în Lubeck și se bucură de o poziționare ideală. Se află pe o insuliță, înconjurată de apele râului Trave. Aici, clădirile de secolul al XIII-lea continuă să fie locuite, iar străzile pavate în spirit medieval sunt înțesate de magazine, cafenele și restaurante. Atmosfera este pe cât de veche, pe atât de vie. Din punctul de vedere al arhitecturii, există mai multe stiluri de design.

Lubeck11

Bisericile se numără printre obiectivele cele mai interesante ale orașului Lubeck din Germania. Principala biserică a orașului și, în același timp, cea mai mare este Biserica Fecioarei Maria, construită la începutul secolului al XIII-lea. A fost clădită de-a lungul a aproape o sută de ani și se prezintă în cel mai pur gotic stil cu putință. Faima ei se datorează și faptului că are cea mai înaltă boltă din lume, circa 38 de metri înălțime. Cele două turnuri ale fațadei principale măsoară puțin peste 124 de metri fiecare.

Interiorul se prezintă sub forma unei adevărate comori religioase, datorită sculpturilor, frescelor, criptelor și altor obiecte de cult aparținând secolelor al XII-lea – al XVI-lea. La construirea și dotarea bisericii au contribuit foarte mulți dintre localnici, care s-au asigurat că stranele, altarul, icoanele și orga sunt de cea mai bună calitate. Cristelnița este din bronz și datează din prima jumătate a secolului al XIV-lea; galeria este îmbrăcată în gresie și pictată cu scene din timpul Patimilor lui Iisus; stranele datează din anul 1518; criptele au fost construite din bronz la începutul secolului al XVI-lea; statuile înfățișându-i pe cei mai importanți sfinți sunt fie din lemn, fie din piatră și aparțin toate secolelor al XV-lea și al XVI-lea.

Citește și:  Ferma Charleston: Obiective turistice Anglia - Lewes

Orașul Lubeck este plin de biserici și capele ce pot fi vizitate de turiștii aflați în căutarea mângâierii divine: biserica Sfântul Petru, (cu un turn din vârful căruia turiștii pot cuprinde cu ochii panorama întregului oraș), biserica Inimii lui Iisus, biserica Sfântului Iacob.

Lubeck111

Clădirea Primăriei se află în centrul vechi și datează din secolul al XII-lea; de-a lungul timpului, a trecut prin câteva etape de renovare, astfel că arhitectura prezintă o împletitură de mai multe stiluri. Clădirea funcționează în continuare, adăpostind birourile administrative ale orașului și respectându-și astfel funcția originală.

Un obiectiv care simbolizează importanța culturală a orașului Lubeck din Germania este Casa Memorială Thomas Mann. Este vorba despre casa în care s-a născut celebrul laureat al premiului Nobel pentru Literatură. După moartea scriitorului, familia lui a donat casa primăriei, iar după o perioadă de timp, construcția a fost transformată în muzeu dedicat vieții și operei marelui Thoman Mann. Cea mai interesantă este biblioteca, amenajată cu enorm de multe volume ce i-au aparținut autorului, dar și cu numeroase colecții personale de scrisori și manuscrise proprii.

În orașul Lubeck există mai multe muzee, dar majoritatea sunt amenajate sub forma unor centre culturale, în construcții de dimensiuni reduse, dar cu o atmosferă prietenoasă, deschisă publicului. Turiștii au la dispoziție chiar și un muzeu dedicat teatrului de păpuși. Cele mai cunoscute muzee sunt: Muzeul St. Anne, (dedicat stilului de viață local din secolul al XII-lea până în secolul al XVIII-lea), Muzeul Behnhaus și Muzeul Holstentor (amenajat la interiorul unei construcții medievale – poarta cu două turnuri a orașului).

Lubeck1111

Din punctul de vedere al suvenirelor, orașul Lubeck este patria marțipanului. Se spune că acest desert ar fi fost inventat pe timpul unui asediu, când localnicii nu mai aveau la dispoziție decât migdale și zahăr. Un alt suvenir renumit este vinul Rotspone, care se făcea din struguri în Franța, se aducea în butoaie de lemn în Lubeck și aici era procesat și îmbuteliat, apoi lăsat să capete aromă specială.

Bulevardul Huxstrasse este cel mai faimos bulevard din Lubeck, în ce privește cumpărăturile. Aici sunt concentrate cele mai multe magazine de suvenire, dar și magazine cu alimente sau îmbrăcăminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.