Orasul Lumbini din Nepal este unul din cele mai sfinte locuri ale unei religii extraordinare, intrucat aici s-a nascut Gautama Buddha in anul 623 i.Hr., considerat a fi apostolul pacii si luminii din Asia. Ramasitele sale constituie dovezi importante in legatura cu natura centrelor budiste de pelerinaj, dintr-o perioada foarte timpurie. Lumbini se situeaza in zona sud-vestica a campiilor subtropicale, numite Terai, din Nepal.

Lumini1

Lumbini din Nepal evoca milioanelor de credinciosi budisti din toata lumea un fel de sentiment sfant, precum Ierusalimul face acelasi lucru pentru crestini si Mecca o face pentru musulmani. Lumbini este locul unde s-a nascut Buddha, cunoscut initial sub numele de printul Tathagata. Acesta este un loc ce ar trebui vizitat si venerat de o persoana devotata religiei budiste, aici fiind locul unde o persoana poate constientiza natura efemera a lumii.

Situl si imprejurimile sale dispun de un decor natural bogat, ce consta in animale domesticite si un mediu favorabil agriculturii. Din punct de vedere istoric, regiunea este un imens cufar de bogatii ce constau in antichitati si ruine, ce dateaza din era precrestina. Lumbini din Nepal, descris ca o gradina frumoasa in timpul lui Buddha, inca isi pastreaza farmecul si frumusetea legendara. Locul de nastere al lui Gautama Buddha este unul din cele patru locuri sacre ale budismului. In Parinibbana Sutta se spune ca insusi Buddha a identificat cele 4 viitoare locuri de pelerinaj, si anume: locul unde s-a nascut, locul unde si-a dobandit Iluminarea, locul unde a tinut primul discurs si locul unde a murit. Toate cele 4 evenimente s-au petrecut afara, in natura, sub arbori. Nu exista nici-o semnificatie aparte a acestui detaliu, insa probabil explica de ce budistii au respectat mereu mediul inconjurator si legea naturii.

Lumini11

Lumbini este situat la poalele Muntilor Himalaya din Nepal. In vremea lui Buddha, Lumbini din Nepal era o gradina frumoasa, in care se gaseau numerosi arbori de smochin. Gradina impreuna cu imprejurimile sale erau detinute atat de dinastia Shakya cat si de celelalte clanuri. Regele Suddhodana, tatal lui Gautama Buddha, apartinea dinastiei Shakya si castei razboinice Kshatriya.

Maya Devi, sotia regelui Suddhodana, a dat nastere pruncului Buddha in timp ce se ducea sa-si viziteze parintii in Devadaha, sub un arbore de smochin in luna mai a anului 623 i.Hr. Frumusetea regiunii Lumbini este descrisa in literatura sanscrita si Pali. Se spune ca Maya Devi a fost vrajita de grandoarea naturala pe care a vazut-o la Lumbini, si ca in timp ce statea si admira privelistea, a simtit durerile nasterii si prinzand in mana o ramura a smochinului sub care se asezase, a dat nastere unui copil, viitorul Buddha.

Citește și:  Orasul Bath: Obiective turistice Anglia - Bath

Lumini111

In anul 249 d.Hr., cand Imparatul indian Ashoka a vizitat Lumbini din Nepal, acesta era un sat infloritor. Ashoka a construit aici patru relicvarii sub forma de movile si un stalp de piatra, in varful careia se afla un cap de cal sculptat. Pe acest stalp de piatra se afla o inscriptie, care in traducere aproximativa spune urmatoarele: “Regele Piyadasi (Ashoka), iubit de devasi, in cel de-al 20-lea an de incoronare, el insusi a facut o vizita regala, Buddha Sakyamuni fiind nascut aici; o balustrade de piatra a fost construita si un stalp din piatra a fost inaltat pentru Bhagavan care s-a nascut aici, taxele in satul Lumbini au fost reduse, avand dreptul numai la a opta parte.”Mai apoi, Lumbini din Nepal a fost neglijat timp de multe secole.

Lumbini din Nepal a fost un loc de pelerinaj pana in secolul al 15-lea, iar istoria sa timpurie este bine documentata de calatorii chinezi, Fa Hsien (in secolul 4) si Hsuan Tsang ( in secolul 7), care au descris templele, relicvariile si celelalte cladiri pe care le-au vizitat aici. In secolul al 14-lea, regele Ripu Malla si-a inregistrat pelerinajul sub forma unei inscriptii adaugate pe stalpul lui Ashoka. Motivul pentru care Lumbini a incetat sa mai atraga pelerini dupa secolul al 15-lea, ramane un mister.

Lumini1111

Singurul cult local s-a centrat pe venerarea imaginii din secolele 3-4 a lui Maya Devi, drept zeita-mama hindusa. Templele budiste au fost abandonate, pan ace au fost redescoperite in secolul 19. In anul 1895, Feuhrer, un arheolog german faimos, a descoperit maretul stalp in timp ce privirea lui ratacea la poalele dealurilor Churia. Explorarile si excavarile ulterioare au dezvaluit existenta unui templu din caramida si a unei sculpturi din gresie in cadrul acelui templu, care infatiseaza scene de la nasterea lui Buddha.

Cercetatorii subliniaza faptul ca templul lui Maya Devi a fost construit pe bazele a cel putin unui alt templu mai vechi, si ca acest templu a fost cel mai probabil construit peste un relicvariu al lui Ashoka. La sud de templu lui Maya Devi se afla o faimoasa piscina, cunoscuta sub numele de Puskarni. Se crede ca Maya Devi s-a scaldat in aceasta piscine inainte de a naste. Langa stalpul construit de Ashoka se afla un rau care curge pe directia sud-est, si care este numit de localnici Ol. In anul 1996, niste sapaturi arheologice au scos la iveala ‘o piatra fara cusur”, plasata acolo de catre Ashoka in anul 249 i.Hr., pentru a marca locul exact al nasterii lui Buddha. Daca este autentificata, aceasta va face ca Lumbini sa fie si mai vizibila pe harta pelerinajelor religioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.