Manaus este un oraș în Brazilia, capitala statului federal Amazonas. Numele său înseamna mama tuturor zeilor, fiind numit în anul1669, la întemeiere, San Hose do Rio Negro. Este amplasat pe malul estic al râului Rio Negro, la 11 km depărtare de punctul de vărsare în Amazon. Acesta este un punct comun de la care turiștii încep să viziteze jungla amazoniana.

Manaus1

Punctul de întâlnire al râurilor este un fenomen natural cauzat de diferența de temperatură și de viteză a apelor care se unesc, cele maro închis ale râului Rio Negro și apa tulbure a lui Solimões Rio care se alătura Amazonului. Pe o distanța de 6 kilometri, apele celor doua râuri curg alături fără a se amesteca. În perioada 1870-1910, orașul a devenit cunoscut pentru exportul de cauciuc natural, în prezent, Manaus este un centru turistic, de unde se pot întreprinde călătorii în jungla din bazinul Amazonului.

La recensământul din 2010, Manaus a avut populația de 2,106,322 de locuitori. Orășelele din apropiere, Careiro da Várzea, Iranduba, Itacoatiara, Novo Airão, Presidente Figueiredo și Rio Preto da Eva, au fost integrate în oraș în anul 2007. Manaus este sub împărțit în 6 zone (Zona Leste, Zona Norte, Zona Oeste, Zona Centro-Oeste, Zona Sul și Zona Centro-Sul) și 14 districte cu 222 de cartiere, centrul fiind amplasat în partea de sud a orașului liber. Tot timpul anului este cald (26- 40 °C), cu o umiditate mare a aerului (minimum 95%). În anotimpul ploios din decembrie până în mai plouă aproape zilnic. Manaus este un centru important în ecoturism și una dintre atracțiile cele mai faimoase este plaja Ponta Negra, la 13 km distanță de oraș. Bayou Tarumã, Tarumãzinho și Cachoeira das Almas, în apropierea orașului sunt zone publice în care vizitatorii pot înota liber.

Manaus11

Zona Pădurilor ține de Institutul Național de Cercetare în Amazonia și este un complex de grădini botanice, bogate în specii de plante și grădini zoologice, care cuprind unele animale amenințate cu dispariția. Manaus este un oraș cosmopolit. Este foarte aproape de pădurea tropicala a Amazonului, atrage un număr mare de turiști. Acestora li se oferă excursii cu barca pentru a vedea râurile afluenți ai Amazonului sau pentru plimbări lungi în pădurea tropicala. Teatro Amazonas, construit în anul 1896, este un important monument al orașului. Piața Adolpho Lisboa, înființată în anul 1882, este cea mai veche piață a orașului, locul unde se vând fructe, legume și în special pește. Alte site-uri interesante sunt Palatul Rio Negro și Palatul de Justiție, în apropiere de Teatru Amazonas.

Manaus are mai multe parcuri, cu zone mari de pădure neatinse, asa cum este Bosque de Ciencia și Parque (cea mai mare pădure urbana din lume).
Pentru a ajunge la plajele ecologice și parcurile din afara orașului este necesar să se folosească bărci. Plajele sunt formate atunci când nivelul apei râului începe sa scadă din august până în noiembrie. În decembrie, apa începe sa crească din nou. Plaja Tupe este la aproximativ 34 km de la Manaus, aceasta este frecventată de amatorii de înot din timpul sărbătorilor și este accesibila doar cu barca. Când apele din Rio Negro se retrag, plaja poate ajunge la o lățime de 80 de metri. Plaja Moon este situata pe partea stânga a Rio Negro, la 23 km de la Manaus. Aceasta este accesibilă doar cu barca. Plaja este ca o formă de semilună. Universitatea Federala din Amazonas, a  fost fondata în 17 ianuarie 1909 și este cea mai veche universitate din Brazilia.

Citește și:  Croc City Crocodile & Reptile Park: Obiective turistice Africa de Sud - Johannesburg

Manaus111

Evenimente culturale se desfășoară pe tot parcursul anului, sub formă de festivaluri de film, de teatru și de jazz. Manaus Boi are loc pe 24 octombrie și celebrează cultura statelor nordice din Brazilia și folosesc muzica numită boi bumba.

Cascada Paricatub se afla pe partea dreapta a lui Rio Negro și cel mai bun timp pentru vizite este din august până în februarie. Cascada iubirii situată în Bayou Guedes este caracterizată prin apa rece și cristalină, fiind accesibilă doar cu barca, drumul trecând mai întâi prin pădurea tropicală. Cascada Leone este situată la 34 km între Manaus și Itacoatiara, este un loc unde se poate înota pentru că apa este limpede și foarte rece. Arhipelagul Anavilhanas este la aproximativ 100 km nord de Manaus, în apropiere de orașul Novo Airão. Anavilhanas este cel mai mare arhipelag de insule fluviale din lume. Exista aproximativ 400 de insule mici, acoperite cu vegetație, care formează un labirint natural.

Parcul Național Park of Jau care se află pe câmpia joasă a Amazonului de vest, creat în 1980, adăpostește palmieri din soiuri rare. Grădina Botanica Adolpho Ducke, este o rezervă ecologică care se extinde pe o distanță de peste 100 km², este cea mai mare din lume.

Manaus111

Parcul Ecologic City Park Mindu a fost creat în anul 1992 ca o zona de interes ecologic, acoperă o suprafața de 330.000 m² de pădure utilizată pentru activități științifice, educationale, culturale și de turism, fiind unul dintre ultimele habitate pentru sauim-de-coleira, o specie de maimuța pe cale de dispariție. Pădurea se afla în cadrul Institutului Național de Cercetare în Amazon. Principalele atracții ale locului sunt terenurile unde trăiesc vidrele, cuiburile de albine, pepinierele de aligatori și grădina botanică.

Grădina zoologică este gestionată de către armata braziliana și conține aproximativ 300 de specii diferite de animale din pădurea tropicala cum ar fi maimuțe, pisici sălbatice, vidrele, aligatori, șerpi, macaw, tapiri, broaște țestoase. Ca obiective clasice în oraș pentru vizitatori sunt: Opera House construită în anii înfloririi orașului, Piața Mercado Municipal, Muzeul de Științe Naturale care fost construit de către un entomolog japonez, Palatul Rio Negro construit de fermierii germani.

Se organizează excursii în jungla amazoniană din Manau unde se poate explora bazinul râului Rio Negro, Rio Tupana, lacul Mamori, zona Jurara, lacul Juma și zona protejată înconjurătoare. Firme specializate oferă ture cu bărcile pentru plimbări, pescuit, cățărat în copaci pentru a observa viața junglei, inclusiv vizite în satele izolate din junglă.

Manaus11111

Festivalele și carnavalurile orașului se țin pe un mare stadion, Sambódromo care va fi gazda Cupei Mondiale din anul 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.