Se numără printre destinațiile favorite ale turiștilor consumatori de cultură și istorie. Orașul Metz are un trecut de cel puțin 3000 de ani de-a lungul cărora a aparținut când celților, când romanilor, când galilor, când nemților, suferind de la fiecare cucerire în parte tot soiul de influențe arhitecturale deosebite. A reprezentat capitala regatului Austrasia și locul de naștere al dinastiei Carolingiene. În prezent, Metz este capitala regiunii Lorena.

Metz1

Aspectul arhitectural al orașului își cucerește foarte ușor vizitatorii. Clădirile istorice sunt foarte vechi, provin de la civilizații diferite, au funcționalități dintre cele mai diverse și oferă o comparație clară a mai multor stiluri arhitecturale: gotic, renascentist, romano-germanic și baroc. Pe aceste criterii, cea mai mare suprafața a orașului Metz se află înscrisă în patrimoniul UNESCO.

Principalele obiective turistice se clasifică în vestigii romane, centrul istoric medieval, construcții clasice ale secolului al XVIII-lea, cartiere înălțate în stil german, muzee și galerii de artă moderne.

Elementele care dau unicitate orașului Metz sunt Piatra de Jaumont, o gresie de culoare galbenă, câteva colecții de artă spectaculoase și Centrul Pompidou.

Metz11

Cel mai faimos obiectiv turistic îl reprezintă Catedrala Saint Etienne, o construcție gotică, de secol XIII, impresionantă prin jocul de lumini și culori creat atât la interior cât și la exterior. Catedrala este poreclită „lanterna lui Dumnezeu”, datorită vitraliilor de 6500 de metri dispuse pe fațadele construcției. O parte dintre vitralii sunt opera lui Chagall, care s-a inspirat din culorile nestematelor – rubine, perle, safire, topaz și aur. Turlele catedralei sunt îmbrăcate în aur.

Chiar în vecinătatea catedralei se află celebra piață D’Armes, alcătuită din patru clădiri istorice, construite în așa fel încât să reflecte raportul de forțe dintre cele patru autorități ale orașului: religioasă (catedrala), militară (sediul comandamentului), politică (primăria) și judiciară (tribunalul).

Vizavi de catedrala Saint Etienne se află un alt obiectiv turistic de valoare culturală, dar transformat în destinație comercială – o piață acoperită, sub forma unui palat. Inițial, reprezenta locuința episcopului, dar ulterior a fost transformată în piață locală, unde se vând cele mai proaspete produse ale orașului.

Metz111

Există foarte multe edificii religioase, pe lângă celebra catedrală. Cea mai veche biserică este St Pierre aux Nonains, construită pe ruinele unor vestigii romane de secol IV, în cadrul unui complex de relaxare. Biserica aparține secolului al XIII-lea și dispune de capela templierilor, unică în regiunea Lorena. Pe lângă cele menționate, în Metz se mai regăsesc alte 30 de biserici.

Cea mai veche Operă din Franța se află în Metz. Este vorba despre Casa de Operă și Teatru, ridicată începând cu 1732. Este situată în celebra piață Place de la Comedie, un exemplu de arhitectură neoclasică, dar de al cărei nume se leagă un episod deloc vesel: ghilotinarea a 63 de dușmani ai poporului, în timpul Revoluției.

Bulevardul Esplanade este străjuit de construcții grandioase, cele mai importante fiind Palatul de Justiție, în stil arhitectural neoclasic și Centrul Cultural Arsenal.

Metz1111

Cartierul imperial din orașul Metz reflectă spiritul imperial german. Este alcătuit din bulevarde și vile a căror construcție a fost comandată de ultimul împărat german Wilhelm al II-lea, pentru a marca victoria asupra orașului în 1871. Arhitectural, cartierul imperial îmbină mai multe curente: art deco, romanic și renascentist.

Piața Saint Louis, aflată în partea de est a centrului orașului Metz, reprezintă o mică mostră de arhitectură de secol XIV. Piața Saint Louis are o formă triunghiulară, este străjuită de arcade medievale și case private de secol XVI. Reprezintă unul dintre cele mai tihnite locuri istorice din Metz.

Grădina Botanică este mai mult decât îi spune numele. A fost construită în 1866 și dispune de 4500 de plante și numeroase căsuțe cu valoare istorică.

Metz11111

Centrul Pompidou face parte dintre simbolurile cele mai cunoscute ale orașului Metz. A fost inaugurat în 2010 și de atunci joacă rolul de vedetă a vieții artistice a orașului. Aici au loc cele mai importante evenimente culturale, dar Centrul Pompidou impresionează îndeosebi prin colecțiile permanente de artă modernă.

Pentru a înțelege cât mai bine istoria orașului Metz, turiștii trebuie să viziteze muzeul La Cour D’Or, unde sunt expuse artefacte de pe timpul cuceririi romane, din perioada Evului Mediu (picturi de secol XV) și chiar din timpuri ceva mai moderne, reflectând viața comunității evreilor din Metz. Cel mai interesant aspect: muzeul se înalță pe locul unor vestigii romane, putând fi ghicite urmele băilor termale.

În bucătăria locală se regăsesc feluri de mâncare deja consacrate pe plan internațional: purcelul de lapte, potee loraine (tocăniță de legume și carne), quiche lorraine (tartă cu șuncă) și prăjiturile macarons. Cele mai bune restaurante sunt și cele mai scumpe: Thierry și Pont Sant Marcel.

Metz111111

Metz este și locul în care se fabrică berea Amos. Totuși, reprezentative sunt vinurile care se beau la toate mesele, cele mai căutate fiind vinurile de Moselle. Barurile și cluburile de noapte abundă, deși distracția nu atinge, de regulă, cote maxime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.