Milano, oras situat in nordul Italiei, este centrul administrativ al regiunii Lombardia. Este o capitala a modei, a luxului, a afacerilor nebanuite, aici turistii sunt impresionati de palate si galerii de arta, ,,mici perle arhitecturale” imprastiate peste tot.

Milano1

Orasul a fost intemeiat la sfarsitul sec. V si inceputul sec. IV i.Hr. Din anul 196 i.Hr. se afla sub stapanirea Romei, sub numele de Mediolanum (,,incrucisare de drumuri”), iar intre anii 286-402 devine capitala Imperiului Roman de Apus. In sec. al XII-lea, s-a dezvoltat sub conducerea familiilor Visconti si Sforza, devenind capitala ducatului. Blazonul familiei Visconti care a dominat orasul (sec. al XVII-lea) era compus dintr-un sarpe (,,biscione”) care inghite un copil.

Dupa 1535, timp de 300 de ani, Milano se afla sub stapanire straina (franceza, italiana si austriaca), din 1861 devine parte a Italiei unificate. Orasul impresioneaza prin cladiri medievale, biserici vechi, manastiri, vile impunatoare, cladiri cu o arhitectura moderna. Orasul pastreaza un patrimoniu important de traditie, arta si modernitate. La Milano a trait Leonardo da Vinci (la curtea lui Ludovic al XII-lea) intre anii (1482-1499), arhitectura ecluzelor vechilor canale ce traverseaza orasul a fost opera acestuia.

Santa Maria delle Grazie
Santa Maria delle Grazie

In interiorul bisericii Santa Maria delle Grazie se afla faimoasa ,,Cina cea de taina” (1495-1497) a lui Leonardo, numita si ,,cea mai trista opera de arta din lume”. Biserica, veche din sec. al XV-lea, este opera arhitectului renascentist Donato Bramante (construita la dorinta lui Ludovic al XII-lea).

Lucrari ale marelui pictor Leonardo da Vinci se gasesc in Pinacoteca Ambrosiana – deschisa in anul 1609, fiind considerata una din cele mai bogate din Europa. Aici se gasesc opere ale unor artisti precum Botticelli, Caravaggio si Rafael, o importanta galerie ce contine manuscripte, coduri si carti foarte vechi.

Piazza del Domo
Piazza del Domo

Domul din Milano cu faimoasa Madonnina este situat in inima orasului, in Piazza del Domo, si reprezinta una dintre cele mai mari catedrale gotice din lume. Aici se afla un crucifix realizat de Leonardo da Vinci si o statuie a martirului Sfantului Bartolomeu (care a fost jupuit de viu). Domul dateaza din anul 1386 si a fost construit de Gian Galeazzo Visconti, impresioneaza prin arhitectura si sculptura italiana.

Statuia Fecioarei Maria (Madonnina de desupra Domului, are 4,16 m, situata la o inaltime de cca. 108 m) este acoperita cu aur, si a fost inaugurata la 30 dec. 1964. Are privirea si bratele ridicate spre cer, implorand pe D-zeu.

Castelul Sforza
Castelul Sforza

Castelul Sforza, un mare castel medieval, situat in Piazza Castello, a fost construit in anul 1450 la dorinta Ducelui Francesco Sforza. Castelul are o frumoasa curte, in stil gotic-renascentist, si sali proiectate de Leonardo Da Vinci. Aici se afla si Muzeul de Arta Veche, cu minunate expozitii de arta (antica si medievala), care impresioneaza prin fresce pictate de maestri precum Bramante.

Citește și:  Honoured Dead Memorial: Obiective turistice Africa de Sud - Kimberley
Parcul Sempione
Parcul Sempione

In spatele castelului se afla Parcul Sempione. Are o sprafata mare, cu lacuri, pajisti, mici poduri, si monumente precum: Arena Napoleonica, Turnul creat de Gio Ponti si Triennale di Milano.

Arco della Pace
Arco della Pace

In Piata Sempione se gaseste un urias monument Arco della Pace, inalt de 25 m, ce dateaza din perioada napoletana. Este construit in stil neoclasic, decorat cu sculpturi de marmura si columne corintice, iar in varf are o trasura trasa de 6 cai, numita Sestiga.

Opera La Scala
Opera La Scala

Opera La Scalanumita si ,,templul operei milaneze”, se afla in frumoasa piata care ii poarta numele. Pe scena acesteia (cea mai mare din Europa) au fost prezentate cele mai somptuoase productii. Scala era considerata ,,templul” lui Toscanini, Verdi si al Mariei Callas. Aici si-au facut debutul Rossini, Bellini, Donizetti, Puccini. In centrul pietei este Statuia lui Leonardo da Vinci si doscipolii sai.

Pe partea stanga a Operei La Scala se afla Palatul Marino.

In Via Manzoni Nr.12 (considerata ,,cea mai eleganta strada a orasului”), se afla Muzeo Poldi Pezzoli – al nobilului colectionar Gian Giacomo Pezzoli (1822-1879), iar in Via Manzoni Nr.29 se gaseste Grand Hotel din Milano – unde celebrul compozitor Giuseppe Verdi a trait si a murit.

Galeria Victor Emmanuel II
Galeria Victor Emmanuel II

La Galeria Victor Emmanuel II, numita si Salonul din Milano – o enorma piata interioara deschisa in sec. XIX – gazduieste magazinele cele mai scumpe din oras, cu cele mai mari branduri din lume. Galeria a fost construita intre anii (1867-1878) si dedicata regelui Vittorio Emanuele II di Savoia.

Turnul Velasca
Turnul Velasca

Orasul impresioneaza si prin constructii inalte: Turnul Velasca (realizat de un grup de arhitecti in ani ’50, inalt de cca. 100 m) – situat Piata Velasca, aici se afla birourile marilor oameni de afaceri din zona, si Turnul Pirelli (in 1955-1960 construit de Gio Ponti, un zgarie-nori, inalt de 127m) – se afla in Piata Duca D’Aosta.

La Milano, gastronomia italiana se remarca prin preparatele traditionale si celebra pizza (a fost la origini mancarea saracilor, care asezau pe coca orice fel de ingrediente) – a devenit una dintre mancarurile cele mai cunoscute in intreaga lume.

Milano pizza
Milano pizza

Peisajul provinciei Milano este bogat in zone de mare frumusete naturala, cai navigabile si zona rurala. Navigand de-a lungul raurilor si canalelor din provincia Milano, se poate admira natura inconjuratoare, descoperind un peisaj minunat (departe de zgomotul orasului) cu paduri si terenuri agricole intercalate, cu o arhitectura frumoasa si monumente de mare valoare.

Orasul are retele aeriene, feroviare si rutiere (cele mai eficiente din Italia), realizand bune legaturi la nivel national si international.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.