Orașul Minsk este capitala și cel mai mare oraș din Belarus, situat pe malul râurilor Svislach și Nyamiha cu o populație de 2,002,600 locuitori (din anul 2013). Acesta este centrul politic, economic, științific și cultural al țării. Cele mai vechi referințe istorice ale orașului datează din secolul al XI-lea (din anul 1067). În anul 1242, Minsk a devenit o parte a Marelui Ducat al Lituaniei. În al doilea război mondial a fost bombardat și puține clădiri au rămas în picioare.
Orașul are 16 muzee, 11 teatre și 139 de biblioteci, inclusiv Biblioteca Națională din Belarus. Muzeul de Folclor, Arhitectură și Viață Rurală prezintă case, biserici construite din lemn, mobilă, unelte și reprezentări ale satelor de la începutul anilor 1900. Turiștii se pot bucura de expoziții de artă, de muzică și dans, pot cumpăra obiecte de artizanat sau servi preparate delicioase din bucătăria locală. Suburbia Trinity este o parte pitorească a orașului vechi din Minsk situată pe malul râului Svisloch.
Străzile sale mici și casele cu acoperișuri de țiglă, au devenit un simbol al orașului Minsk. Suburbia Trinity, Orașul de Sus din împrejurimile ruinelor Castelului Minsk și suburbia Rakov formează centrul istoric al orașului Minsk, cu clădirile istorice, bisericile ortodoxe și catolice. Au fost introduse măsuri speciale de protecție în ceea ce privește partea de vest a suburbiei, care a fost conservată. După renovare această parte a fost transformată într-un muzeu în aer liber, unde turiștii se pot bucura de arhitectura de piatră a secolului al XIX-lea.
Zona numită Orașul de Sus este centrul istoric al orașului Minsk unde a fost construită clădirea primăriei în anul 1499. În zilele noastre acestă clădire conține săli de expoziție și o sală de recepție. Zona istorică a orașului include multe alte clădiri ce merită vizitate cum ar fi Clădirea Filantropiei pentru Copii, un centru comercial, catedrala catolică, Muzeul de Istorie din Minsk, Catedrala Sfântului Duh, Centrul Spiritual Academia de Teologie din Minsk și reședința familiei Vankovich.
Multe clădiri din zona suburbiei funcționează ca muzee, anticariate, magazine pentru suveniruri, cafenele, restaurante și galerii de artă. Astfel această parte a orașului este ideală pentru turiștii dornici să descopere patrimonial cultural al capitalei. Dintre cele mai interesante locații se numără Muzeul Istoriei Teatrale și Centrul Cultural al Muzicii, numit Camera de zi a lui Vladislav Golubov, Muzeul Istoriei Literaturii Belarusului sau Muzeul Literaturii Maksim Bogdanovich, Muzeul Casa Naturii, Galeria de meșteșuguri Slavutast and Slavutyia Maistry, Magazinul de antichități Venok cărui interior imită decorul unei librării din secolul al XIX-lea, Farmacia Troitskaya, unde este expusă o colecție unică de ustensile farmaceutice și cărți din secolul al XIX-lea. În aproprierea suburbiei este o insulă cu un pod arcuit. Pe insulă a fost amplasat în 1996 un memorial pentru soldații din Belarus care au participat în războiul sovietic din Afganistan. Insula este numită ,,Insula Lacrimilor” sau ,,Insula curajului și a tristeții” și a devenit una dintre cele mai faimoase atracții turistice. O capelă se află în centrul memorialului.
Piața Victoriei din orașul Minsk este o atracție pentru turiști și un loc de pelerinaj pentru cei care îi comemorează pe eroii căzuți la datorie în timpul celui de al doilea război mondial. Piața este dominată de un obelisc de 40 m înălțime, ridicat în anul 1954 reprezentând memorialul dedicat celor morți în cel de al doilea război mondial. În jurul bazei obeliscului sunt sculptate diferite scene istorice dintre care una este ziua de 9 Mai, 1945, Ziua Victoriei, Partizanii Belarusului, glorie eroilor căzuți și armata sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe 3 Iulie 1961 o flacără a fost aprinsă la baza obeliscului. Sub memorial există un muzeu și în jurul pieței sunt amplasate multe clădiri de patrimoniu din anii 1950.
Una dintre renumitele atracții turistice ale orașului Minsk este Calea Independenței ce trece prin centru, către partea de nord-est a orașului. Strada are 15 km lungime, fiind cea mai lungă stradă într-un oraș din Europa. Calea Independenței este cunoscută pentru ansamblul de clădiri construite în stilul imperial al lui Stalin din anul 1950. Acest ansamblu, decorat în exterior cu lumini și flori este propus pentru a fi înscris pe lista de patrimoniu UNESCO. Calea traversează prin Piața Independenței, Piața October, Piața Victoriei și Piața Yakub Kolas.
Piața Independenței are 7 hectare și este una dintre cele mai mari din Europa. A fost proiectată de către Iosif Langbard pentru parade militare. În această piață se găsesc clădirile guvernului, Universitatea Belarus, Universitatea de Pedagogie Maxim Tank, Clădirea Primăriei din Minsk și Biserica Sf. Simon și Sf. Elena, de cărămidă roșie, cu turnul clopotniță de 50 m înălțime care este a cultului romano-catolic din Minsk. Aceasta a fost construită între anii 1908-1910 de către o familie bogată din Belarus. În curtea bisericii sunt amplasate mai multe statui de bronz. În perioada sovietică, biserica a fost folosită ca și cinema. Orașul este renumit pentru parcurile sale, dintre cele mai frumoase locații ce merită vizitate sunt Parcul Gorky Central Children, Grădina Mikhailovsky, Grădina Aleksandrovsky, Grădina Troitskaya Gora, Grădina botanică centrală și Parcul Victoriei.
Muzeul Național de Arte este considerat unul dintre cele valoroase și bogate muzee din Europa de Est. Muzeul conține mai mult de 30.000 obiecte de artă națională și internațională. În anul 2000 reședința familiei Vankovich în zona Upper Town (Orașul de Sus) a fost transformată într-un muzeu deschis publicului. Muzeul Național de Istorie conține cea mai mare colecție din țară, având 377.000 de exponate, descoperiri arheologice, obiecte de artă și icoane, manuscrise și cărți, instrumente muzicale, monede, bijuterii, arme și haine. Orașul oferă mai mult de 40 de tururi diferite, cu autobuzul sau excursii de mers pe jos. Ghizii explică turiștilor despre locurile importante ale capitalei. Unele tururi au și audio-ghizi care îi ajută pe vizitatori să exploreze orașul la pas. Un tur cu autobuzul etajat este disponibil zilnic, acesta pornește din Piața Privokzalnaya.
Biblioteca Națională a fost modernizată și astfel transformată într-un centru multi-funcțional. Turiști pot vizita clădirea în interior prin diferite tururi educaționale: turul bibliotecilor sau turul orașului Minsk ,,at a Glance”, participând la excursia Skydeck.