Reprezintă prefectura departamentului Allier, din regiunea Auvergne, din partea sudică a Franței. Orașul Moulins este întemeiat pe malurile râului Allier și prima lui atestare documentară datează din secolul al IX-lea al erei noastre. De numele orașului se leagă istoria ducilor de Bourbon. În secolul al XIII-lea, localitatea Moulins primea privilegii economice și ecleziastice din partea ducelui de Bourbon, iar un secol mai târziu, devenea capitală a Ducatului.

Moulins1

Pe plan turistic, orașul Moulins din Franța se caracterizează prin atracții culturale și artistice, în mod deosebit. Există însă și obiective religioase sau istorice.

Catedrala Notre Dame din Moulins reprezintă Episcopia Romano – Catolică Moulins și este construită în două etape. O primă etapă datează din secolul al XV-lea și stilul arhitectural este cel gotic flamboiant; a doua etapă s-a desfășurat în secolul al XIX-lea și a marcat adăugarea unui naos realizat în stil neogotic. Biserica a fost ridicată la rang de catedrală între cele două faze de construcție. Este considerată monument național al Franței și la interior dispune de adevărate comori prețioase – tripticul realizat de geniul din Moulins, cum a rămas cunoscut în istorie pictorul Jean Hey.

Biserica Saint Pierre din Moulins este încă și mai veche decât catedrala. A fost atașată unei mănăstiri benedictine de secol al IX-lea, iar construcția ei s-a întins pe mai multe secole. În principiu, piatra de temelie a fost pusă în secolul al XII-lea, iar stilul este unul romanic, cu numeroase sculpturi decorative inspirate de lumea antică.

Moulins11

Muzeele sunt nenumărate în orașul Moulins. Printre cele mai importante și interesante sunt:
– Muzeul Anne de Beaujeu. Reprezintă un muzeu de arte frumoase, deschis în anul 1910, într-unul dintre pavilioanele castelului regal al ducilor de Bourbon. Principalele colecții provin din trecutul ducilor de Bourbon; Anne de Beaujeu s-a înconjurat de-a lungul vieții ei de o serie de sculptori, pictori și arhitecți dintre cei mai renumiți ai timpului ei. Creațiile lor au rămas în patrimoniul casei de Bourbon și fac astăzi obiectul unor expoziții spectaculoase. Chiar pavilionul care găzduiește muzeul a fost decorat în secolul al XV-lea, în stil renascentist, la solicitarea Annei de Beaujeu. Colecții la fel de interesante constau în sculpturi antice, relicve religioase și artefacte de ordin arheologic.

Citește și:  Insula Diavolului: Obiective turistice Guiana Franceza - Insula Diavolului

Muzeul Casa Mantin. Reprezintă o pagină din istoria locuitorilor orașului Moulins, evocând fidel stilul de viață al secolului al XIX-lea. Proprietarul, Louis Mantin, a fost un prosper om de afaceri francez, colecționar de artă și care a construit actuala casă – muzeu sub forma unui loc adecvat în care să își poată expune colecțiile. El a trăit în această casă, înconjurat de sculpturi, picturi și alte obiecte de artă, în timp ce propriile piese de mobilier, colecții de haine și obiecte casnice le-a folosit în asemenea manieră încât să poată fi lăsate posterității. Louis Mantin a donat casa cu toate bunurile dinăuntru primăriei orașului Moulins cu condiția de a fi transformată într-un muzeu local și conservată în starea ei naturală. În prezent, turiștii care vizitează Casa Mantin pot descoperi ce a însemnat stilul de viață burghez până în cele mai intime detalii.

Moulins111

Muzeul Centrului Național de Costume și Scenografie. A fost inaugurat în anul 2006, într-un loc cu încărcătură istorică. Este vorba despre o construcție de secol al XVIII-lea, aflată pe malul râului Allier, parțial distrusă în timpul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial, apoi restaurată și chiar extinsă. Înăuntru sunt adăpostite colecții impresionante de costume din arta teatrului, baletului și operei franceze. Este un adevărat centru de artă, cu săli expoziționale pe cât de mari, pe atât de elegante. Centrul dispune de o librărie, un restaurant decorat de Christian Lacroix, sălile de expoziție și un centru de pregătire.

În cadrul hotelului Demoret, turiștii pot trăi experiența unei expoziții deosebite. Este vorba despre o colecție de machete ce redau arhitectura, dar și relieful orașului Moulins care devine astfel foarte ușor de cunoscut de-a lungul mai multor secole de existență și dezvoltare.

Moulins1111

O altă experiență deosebită o constituie călătoria pe urmele lui Coco Chanel. Celebra creatoare de modă și-a petrecut o parte a copilăriei în orașul Moulins. Timp de mai mulți ani a studiat în centrul orașului, la Institutul Notre Dame. Călătoria turistică presupune descoperirea locurilor în care Coco Chanel a petrecut cel mai mult timp în orașul Moulins.

Cafeneaua Americană este cea mai renumită cafenea din Moulins, unde aroma proaspătă a băuturii se împletește cu decorurile istorice ale unei clădiri construite în perioada Belle Epoque.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.