Reprezintă cel de-al treilea mare oraș al Estoniei și se află în punctul cel mai estic al țării, la granița cu Rusia. Este traversat de râul Narva care se varsă în lacul Peipus.
De sute de ani, orașul Narva este punctul de ciocnire dintre două civilizații aflate veșnic în opoziție: cea apuseană și cea răsăriteană. Deși a fost martorul înfruntărilor dintre catolici și ortodocși, acest oraș a devenit o destinație turistică istorică și culturală care îmbină armonios influența germanică și cea rusească.
Orașul Narva dispune de un pod renumit care desparte practic Estonia de Rusia. Doar câțiva zeci de metri se află între Narva și orașul rusesc Ivangorod, opunând două obiective turistice majore, aflate față în față, pe cele două maluri ale râului Narva: fortăreața ordinului cavalerilor teutoni, fortăreața Hermann și vechea fortăreață rusească a orașului Ivangorod. Cele două, deși aflate în state diferite, par să reprezinte un singur ansamblu de construcții medievale.
Fortăreața Hermann este unul dintre cele mai bine conservate castele ale Estoniei. În prezent, adăpostește Muzeul Național al Estoniei și expune colecții foarte interesante ce evocă într-o manieră unică istoria țării. Un detaliu special este faptul că turiștii care vizitează fortăreața Hermann au posibilitatea de a-și lucra propriile suvenire, folosind unelte și tehnici ce datează din secolul al XVII-lea.
Fortăreața Hermann din orașul Narva a fost construită în secolul al XIII-lea de către danezi, cu scopul de a o transforma în reședință regală. Suprafața castelului este foarte mare, ocupând 3,2 hectare de pământ. Înălțimea turnului fortăreței Hermann atinge puțin peste 51 de metri și reprezintă mândria estonienilor din Narva. Atelierele de lucru manual au fost amenajate în curtea interioară, acolo unde se găsesc și numeroasele magazine de suvenire.
Un alt obiectiv turistic specific orașului Narva îl reprezintă fabrica Kreenholm, un complex manufacturier construit în secolul al XIX-lea și aflat în prezent în stare de degradare. A fost abandonat cu ceva timp în urmă, iar localnicii îl recomandă turiștilor mai degrabă prin prisma dimensiunilor și a aspectului decât prin prisma funcționalității sale. În cadrul fabricii Kreenholm se executau produse textile și lenjerie de o calitate excepțională. Mult timp, acest colos industrial a reprezentat cea mai mare și profitabilă fabrică din nordul Europei, iar produsele sale au fost răsplătite în anul 1900 cu marele premiu al Expoziției Mondiale de la Paris.
Din punct de vedere turistic, continuă să fie un loc fascinant: pe lângă fabrica în sine, deține numeroase ateliere, curți interioare, barăci muncitorești, magazine scoase din uz, un spital și chiar și o saună publică. Pentru că foarte mulți dintre angajații fabricii erau analfabeți, fusese înființată și o școală serală cu două clase, unde muncitorilor le erau predate cunoștințele elementare de limbă și gramatică. Fabrica Kreenholm a fost privatizată în anul 1994, apoi, abandonată. În prezent, dispune de o nouă echipă managerială care a promis să îi speculeze la maximum dimensiunea turistică.
Un alt obiectiv turistic al orașului Narva îl reprezintă clădirea cea nouă a Colegiului Universității Tartu. Clădirea se află în piața centrală a orașului Narva, lângă primărie și este una dintre cele mai îndrăgite construcții. Inițial, a funcționat ca sediu al Bursei, dar a trecut prin numeroase etape de restaurare și a fost transformată în centru universitar. Dispune de o sală denumită „sala Facebook”, unde sunt bineveniți nu doar studenții, ci toți cei dornici de conexiune gratuită la internet. Există numeroase cafenele și terase, astfel că centrul universitar a devenit și un centru de interacțiune socială. Aspectul său cu adevărat unic ține de forma acoperișului, total neobișnuită, în formă de cioc.
Cascada orașului Narva este una dintre principalele atracții naturale ale Estoniei. Poartă numele orașului și are o capacitate de deversare foarte mare, numărându-se printre cele mai importante cascade din nordul Europei. Merită văzută și din cauza peisajului ce o înconjoară.
Ar mai fi de vizitat și unele construcții foarte vechi, dar aflate în stare de degradare. Este vorba de vile înălțate în cel mai pur stil baroc, de către suedezi, cu câteva sute de ani în urmă. Din păcate, sunt foarte puține și aflate în stare de deteriorare.
Istoria orașului Narva este una pasionantă. Orașul a fost întemeiat pe timpul culturii Narva, cu o mie de ani înainte de Hristos. A devenit un soi de frontieră între est și vest încă din Evul Mediu, iar perioada de maximă înflorire a cunoscut-o sub stăpânirea danezilor și a suedezilor. Aceștia au fost cei care au construit cele mai frumoase clădiri ale orașului Narva și principalele șosele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, rușii au bombardat Narva ștergând de pe fața pământului cele mai multe dintre construcțiile baroce. Ulterior, Narva a devenit un oraș al rușilor, oraș pe care l-au reconstruit după propriul stil. În prezent, Narva lasă impresia unei localități rusești, sub aspectul mâncării, băuturii, limbii, accentului și al distracțiilor turistice. Aici se relaxează cei mai mulți dintre bogătașii Sankt Petersburgului.