Reprezintă capitala Groenlandei, ținut autonom al Danemarcei, iar numele său înseamnă „Bună speranță”. Orașul Nuuk este locuit din timpuri antice, însă momentul fondării sale oficiale a avut loc în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe vremea când Groenlanda se constituia într-una dintre coloniile Danemarcei; misionarul Hans Egede este cel care a dat orașului numele actual. Din punctul de vedere al populației, Nuuk este cel mai mare oraș din Groenlanda, dar și una dintre cele mai mici capitale ale lumii. Se găsește la gura de vărsare a râului Baal, în partea de vest a țării.

Nuuk1

Nuuk este cu precădere un oraș al culturii. Turiștii sunt atrași în zonă nu doar de frumusețea fiordurilor, ci și de numeroasele muzee și centre culturale ale orașului. Viața este tihnită, turiștii având la dispoziție nenumărate cafenele, localuri ce permit conexiuni Wi-Fi, monumente și o arhitectură foarte interesantă. Există posibilitatea activităților sportive, dar și a tururilor de recunoaștere a celor mai importante obiective turistice din Nuuk, Groenlanda.

O călătorie pe care orice turist trebuie să o facă în acest oraș este călătoria prin istoria localității. Se organizează tururi speciale, în acest sens. Trecutul cel mai îndepărtat și important se poate cunoaște vizitând portul orașului Nuuk, locul în care Hans Egede a pus piciorul la începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat și centrul vechi al orașului Nuuk. De altfel, portul pare supravegheat și acum de întemeietorul orașului. A fost construită o statuie foarte mare, impresionantă, reprezentându-l pe Hans Egede, în ipostaza lui de Apostol al Groenlandei.

El este cel care a creștinat populația inuită, existentă pe acest teritoriu, vorbindu-le de Dumnezeu și botezând primii copii inuiți în religia creștină. Hans Egede a convins populația inuită să devină o comunitate orășenească. Statuia este impresionantă, prin dimensiuni și amplasament, fiind realizată în anul 1921, după o altă statuie din Copenhaga. Apostolul Groenlandei este înălțat pe un piedestal, pe cea mai înaltă culme a fiordului și are o înfățișare destoinică.

Nuuk11

Tot în centrul vechi al orașului Nuuk poate fi vizitată Catedrala Răscumpărătorului, cel mai important edificiu religios al capitalei. Catedrala a fost construită în anul 1848, sub forma unei clădiri destul de impozante. Din momentul construirii, a preluat responsabilitățile religioase ale altor biserici din apropiere, ceva mai mici și foarte vechi. Catedrala aparține Bisericii Luterane; înfățișarea actuală nu este cea originală. Inițial, clădirea reprezenta o construcție cu fațadă îmbrăcată în bârne de lemn.

După o perioadă de timp, s-a decis schimbarea radicală a aspectului exterior, astfel că pereții catedralei au fost îmbrăcați în lambriuri de lemn, vopsite în culoare roșie. La interior s-au realizat aceleași modificări, pereții fiind acoperiți cu lambriuri de culoare albă. Turnul cu ceas al catedralei din Nuuk, Groenlanda, a fost construit 80 de ani mai târziu. În prezent, catedrala are un aspect modern. Chiar în fața intrării poate fi admirat un bust în bronz, dedicat memoriei celui mai faimos organist al catedralei, Jonathan Petersen.

Citește și:  Orasul Sofia: Obiective turistice Bulgaria - Sofia

Un alt monument de valoare istorică din centrul vechi al orașului Nuuk din Groenlanda îl reprezintă casa misiunii moravilor Brethren, construită în anul 1747, cu lambriuri de lemn aduse tocmai din Olanda. Sute de ani la rând, această construcție a reprezentat locul din care misiunea moravilor a acționat în regiune. Se află pe malurile sudice ale orașului Nuuk și dispune de un cimitir unde își dorm somnul de veci enoriașii.

Nuuk111

În cartierul vechi al orașului se găsesc câteva locuințe de familie, destul de noi și moderne care separă acest cartier de centrul capitalei. Datorită modificărilor operate la nivelul catedralei, monumentelor istorice și locuințelor personale, aspectul cartierului nu duce cu gândul la un centru vechi specific secolului al XVIII-lea.

Centrul orașului Nuuk este un cartier ceva mai nou și colorat. Aici se pot vedea cele mai multe blocuri ale Groenlandei, în jur de 50 de construcții contemporane și pline de veselie, sub aspectul culorilor. Cartierul Qinngorput este cel mai nou construit, cu o arhitectură foarte modernă, case private elegante, centre comerciale și cafenele.

Merită vizitat în centrul capitalei Nuuk din Groenlanda cel mai mare monument al țării, și anume Centrul Cultural Katuaq, cu o arhitectură deosebită. Construcția este inspirată de atmosfera glaciară, sub formă de ghețari, zăpadă și luminile nordice; fațada are forma unui val enorm, din lemn, ce îmbracă clădirea, pe o structură de sticlă. În fața intrării pot fi admirate mai multe sculpturi decorative sub formă de caiac. Întreaga arhitectură reprezintă opera unei firme cunoscute din Danemarca.

Nuuk1111

Orașul Nuuk din Groenlanda are două muzee foarte importante: Muzeul de Artă Nuuk și Muzeul Național al Groenlandei. Muzeul de Artă impresionează prin colecțiile numeroase, compuse din picturi, desene, grafică, acuarelă și sculpturi din fildeș sau lemn, semnate de autori locali. Muzeul este găzduit într-o fostă biserică adventistă. Muzeul Național dispune de expoziții fascinante, menite să reflecte o istorie de 4500 de ani a populației inuite și a ținuturilor Groenlandei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.