Orașul Odense este capitala neoficială și cel mai mare oraș de pe insula Funen din Danemarca. Ca al treilea cel mai mare oraș din Danemarca, oferă călătorului un amestec de facilități, peisaje frumoase naturale, cu oportunități excelente de cumpărături și un bogat patrimoniu cultural. Turiștii nu trebuie să rateze partea veche a orașului, acesta fiind locul unde se află Casa și Muzeul din orașul lui Hans Christian Andersen.

Muzeul Hans Christian Andersen
Muzeul Hans Christian Andersen

Locul de naștere al faimosului scriitor este situat în incinta veche a orașului. Muzeul Hans Christian Andersen, amplasat în casa sa natală, a fost deschis în anul 1908 ca un muzeu despre viața poetului și dedicat muncii sale, făcându-l unul dintre cele mai vechi muzee dedicate unui scriitor. Expoziția duce vizitatorii înapoi în timp să descopere lucrările lui Hans Christian Andersen. Muzeul îl prezintă pe omul Hans Christian Andersen, latura sa artistică distinctivă și mintea lui. Muzeul conține toate facilitățile moderne, iar turiștii pot explora universul lui Hans Christian Andersen, pot citi cărțile sale și pot asculta poveștile sale. Magazinul muzeului are o selecție cuprinzătoare de cărți în mai multe limbi despre sau scrise de Hans Christian Andersen.

Regele Frederik al IV-lea a dorit un grad de confort în castelele sale din provincie, cum ar fi cele din Copenhaga. Arhitectul J.C.Krieger a fost încredințat cu această muncă. În anul 1720, s-au făcut adăugiri la reședința Odensegård din orașul Odense. O nouă aripă principală a fost adăugată la cele trei foste aripi în stilul baroc olandez. La etajul superior sunt găzduite apartamentele regale, apartamentul regelui, la vest și apartamentul reginei, la est. Între ele, se află sala de mese comună cu o camere de audiență adiacentă.

Primaria Odense
Primaria Odense

Reședința Odensegård a devenit astfel Castelul Odense. Aripa nouă a fost construită din materiale recuperate de la Castelul Nyborg, care a fost grav avariat în timpul războiului împotriva suedezilor. Krieger a proiectat, de asemenea, o grădină frumoasă în stil clasic francez. Întregul complex a fost finalizat în anul 1730. Astăzi, Consiliul Local din Odense utilizează castelul și se poate vedea de către turiști numai din exterior.

Primăria Odense datorează farmecul italian-gotic celor doi arhitecți, Herholdt și Lendorf, clădirea fiind construită în anul 1880. Primăria, în forma sa actuală, are o extensie adăugată de arhitectul B. Helweg-Moller în anul 1937. Construcția acestei extensii a fost o sarcină dificilă. În anul 1942, turnul din spatele intrării principale a fost distrus în partea inferioară. După lucrările de reconstrucție, a stat mai mulți ani închis. Excursii cu ghid pot fi organizate în avans.

Citește și:  Desertul Atacama: Obiective turistice Chile - Atacama

La muzeul în aer liber, Funen, cu structurile expuse din mediul rural din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, a fost recreat un mediu sătesc cu clădiri cu traverse din lemn, garduri, o fermă de animalele, un iaz și o stradă. Tot satul este înconjurat de teren cultivat. Muzeul spune povestea vieții la țară din jurul anilor 1850. Agricultura este practicată prin metode tradiționale, aici se țin multe activități în timpul sărbătorilor.

Odense
Odense

Încă din anul 1796, Teatrul Odense a fost implicat în realizarea pieselor de teatru profesionale. În anul 1914, Teatrul Odense a fost înființat în locul actual, la Jernbanegade, în centrul orașului natal al lui Hans Christian Andersen. Fiind un teatru al provinciei Funen Odense, teatrul are obligația de a produce un repertoriu cuprinzător, format din piesele daneze, clasice, străine, piese contemporane, ce constau în spectacole pentru copii și tineri, operete și spectacole de dans. Catedrala St. Knuds, a fost construită în anii 1300, fiind numită și Catedrala Odense. Acestă catedrală este o catedrală în stil gotic, cu un luminos naos mare. Mulți consideră că aceasta este cea mai bună clădire gotică din Danemarca. Catedrala este numită după regele Canute cel Sfânt, care a fost ucis aici în anul 1086. Regele Hans Christian al II-lea este, de asemenea, îngropat în Catedrala Odense.

Magnificul altar, datând din anul 1500 și sculptat de Claus Berg, este bine pus în valoare și merită o atenție deosebită din partea vizitatorilor.

Teatrul Odense
Teatrul Odense

Biserica Maicii Domnului este cea mai veche biserică din oraș, datând de la sfârșitul secolului al XIII-lea. O biserică de lemn se afla pe sit încă din secolul al XI-lea, fiind înlocuită de biserica din granit. Alături de acestă biserică se află cea mai veche clădire laică construită în anul 1300. În prezent, clădirea este un loc de adunare pentru comunitate, deși pe vremuri a funcționat ca o școală și ca o mănăstire. Grădina Hans Christian Andersen este situată între centrul orașului și Sankt Knudsgade. La început, a fost un club de carte aici, mai apoi a fost predat primăriei, care a refăcut grădina. S-au adăugat părți noi, cum ar fi plantele medicinale monahale de la Catedrala Sf. Canute. Pergola de la intrare, inițial, conținea un model atractiv de pături de iarbă în formă de diamant. În anul 1949, statuia lui Hans Christian Andersen a fost amplasată în grădina care îi poartă numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.