Amplasat în estul Cehiei, în Moravia, oraşul Olomouc are o populație de peste 100.000 de locuitori. Orașul e străbatut de râul Morava și este centrul ecleziastic al Moraviei. Oraşul a fost întotdeauna interesant pentru turiştii din întreaga lume datorită istoriei bogate, a universităţilor vechi, a culturii, a tradiţiilor de meşteşugărit, dar şi datorită amplasării central.

Olomouc1

Oraşul datează din secolul al X-lea şi are câteva exemple arhitecturale frumoase şi vechi. Un punct de atracţie pentru turiştii care ajung aici este Primăria. Clădirea a fost construită în anul 1444, iar în 1474 a fost decorată după stilul gotic târziu. În jurul anului 1539 a fost completată cu o uşă şi niste scări realizate în stil renanscentist. În ceea ce priveşte vizitarea clădirii, aceasta nu este deschisă publicului decât petnru a vizita turnul.

În prezent, Olomouc este un oraş industrial care păstrează mult din caracterul său istoric. Bulevardele, pieţele largi şi parcurile verzi fac din acest oraşul locul ideal unde te poţi plimba în aer liber.

Olomouc11

Un oraș curaț și îngrijit, cu multe atracții turistice, o istorie bogată și plin de clădiri colorate, care înseninează fiecare zi. Orășelul de vis Olomouc reprezintă pe una dintre cele mai importante orașe din cadrul țării. Orașul este renumit datorită clădirilor istorice, monumentelor turistice, care au trecut prin multe greutăți, împreună cu oraș, în decursul războaielor, precum Războiul de Treizeci de ani și Cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de acestea însă, Olomouc atrage zeci de turiști și din cauza lucrărilor aparte, realizate de către meșteșugări.

Orașul situat în Moravia, are o suprafața totală de 10.336 hectare și o populație estimată la 101.000 de locuitori. În oraș regăsim zeci de obiective turistice, printre care regăsim și Parohia din Olomuc și Universitatea Palacky. Teritoriul orașului este locuit de circa 6000 de ani, deoarece pe bază atestărilor documentare s-a constată prezența locuitorilor încă din anii 4000 ani înaintea lui Hristos. În cel de-al doilea secol, teritoriul orașului a fost ocupat de către populația română, după care, peste 4 secole, au sosit sclavii.

Olomouc111

Prima cale ferată în oraș a fost construită în anul 1841 ruta fiind între orașele Prerov a și Olomouc, iar între anii 1842 și1845, a fost realizată și calea ferată între capitală țării și Olomouc. În cadrul anului 1850 au împărțit teritoriul Moraviei în două părți.

Pe baza recensământului efectuat în cadrul anului 1921, populația întreagă al orașului era de 57.300 de locuitori. Orașul în afară de greutățile cauzate de către razboiae, era nevoit să se confrunte și cu cele cauzate de inundațiile care au avut loc în anul 1930, 1997 și 2006. În anul 1939 orașul a fost asaltat de către armată germană. Înainte de Cel De-al Doilea Război Mondial, orașul era locuit de evrei. Circa 2.500 de locuitori dintre cei circa 60.000 aparțineau acestei națiuni, însă cei 800 de bărbați dintre ei au fost luați și duși în lagărul de concentrare de către soldații nemți. În anul 1944 în oraș au locuit doar circa 12 evrei, alături de cei 30.000 de soldați nemți, care se aflau pe teritoriul orașului. Însă locuitorii în anul 1945 au fost alungați din Olomouc.

Citește și:  Orasul Haifa din Israel, un oras multicultural: Obiective turistice Israel - Haifa
Piața Horni
Piața Horni

În oraș, prima dată a fost realizată Piața Horni, care reprezintă cea mai importantă piață dintre cele trei din oraș. Piață a fost fondată în prima jumătate al secolului al XIII-lea. După acesta, în anul 1444 au fost acceptate proiectele pentru construirea unei primării. Acesta prima dată era singura construcție non-religioasă, care avea o funcție publică, alături de acestea având o importanță majoră, Palatul Arhiepiscopal și cele 6 biserici din oraș.

Primăria Olomouc
Primăria Olomouc

Primăria după circa 30 de ani, a fost renovată, timp în care au fost adăugate elemente tipice stilului gotic. După trecerea prin mai multe renovări, clădirii i-a fost adăugată în 1539 o ușă și o scară în stil renascentist. De-a lungul anilor nu numai forma, dar și mărimea primăriei s-a schimbat. Din punct de vedere economic, primăria din oraș, a fost cea mai importantă clădire, timp de aproape 6 secole. Piața Zerotinovo a fost înființată în secolul al 17-lea, după 4 secole de la inființarea Pieței Horni. În cadrul acesteia, regăsim diferite atracții turistice și muzee, alături de restaurante, pentru o zi plină de relaxare. Printre cele mai semnificative obiective turistice din piață se enumeră și Biserică Sf. Mihail
Atracții turistice

În cadrul orașului cehslovac, veți găsi diferite atracții turistice și locuri cu adevărat atrăgătoare, pentru orice vârstă. În oraș, anual sunt organizate mai multe petreceri și festivaluri, precum AFO, care este un festival de filme documentare.

Orașul avea un preot, pe numele de Jan Sarkander. Acesta însă, nefiind de acord să depună o mărturire falsă, a fost chinuit, torturat și omorât, în închisoarea care se află în locul capelei. Capela Sf. Jan Sarkander a fost construită în stil neo-baroc. Construcția dispune în total de 3 etaje și este acoperită cu o cupolă. Statuile lui Jan Sarkander pot fi observate în partea exterioară al capelei, acestea putând fi regăsite și pe scări.

Grădină Botanică
Grădină Botanică

Grădină Botanică: poate fi regăsită în partea sud –estic din centru. Grădină Botanică și cea a trandafirilor, sunt înconjurate de frumoasele grădini Bezruc. În cadrul unei vizite, puteți admira câteva specii rare de flori exotice și plante rare. În jurul acestuia, puteți să va relaxați în parc, într-o ambianță plăcută și relaxantă.

Palatul Premysl
Palatul Premysl

Palatul Premysl a fost construit în 1204 și poate fi regăsit aproape de centru. În decursul anului 1406, pe baza vorbelor, în partea de jos a turnului, la Capela Sf. Barbară l-au omorât pe ultimul rege Premysl. Dacă va aflați în oraș, puteți vizita palatul între orele 10 și 18, în fiecare zi, din aprilie până în septembrie.

În orașul Olomouc regăsim în total 3 piețe, dintre care cea mai semnificativă este piața Horni, după cum am menționat și anterior. Piața Horni a trecut prin cele mai importante modificări între anii 1998 și 2001. Alături de Piața Horni, în oraș regăsim Piață Zerotinovo și Piață Dolni. Dacă sunteți în oraș sau urmează să mergeți prin orașul Olomouc , este important, să cunoașteți câteva informații despre aceste piețe, astfel încât să vă bucurați cu adevărat de ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.