Este cel mai nordic oraș al Finlandei și capitala tehnologiei finlandeze. Oulu a fost întemeiat în anul 1600 de către regele Charles al IX-lea al Suediei. În privința numelui, există mai multe variante. Termenul Oulu ar putea însemna, în egală măsură „zăpadă topită”, „canalul râului”, „loc inundat” sau „albie”. Singurul lucru cert este că numele Oulu i-a fost dat din pricina râului Oulujoki ale cărui ape îl înconjoară.

Oulu1

Orașul Oulu este un oraș modern, al tehnologiei, mulți considerându-l un adevărat laborator de experimente. Majoritatea locuitorilor sunt pasionați de industria IT și dispuși să experimenteze orice nouă tehnologie. În Oulu, se folosește la scară socială sistemul de internet wireless Panoulu, un sistem municipal. Acoperă întreaga zonă a centrului vechi, principalele instituții administrative, aeroportul și campusurile universitare. Este gratuit și nu presupune niciun fel de parolă. Din acest oraș provin și cei mai mulți absolvenți de IT.

Un alt punct forte al orașului Oulu îl reprezintă pistele pentru bicicliști. Acestea sunt unele dintre cele mai performante din Europa, permițând celor pe două roți să circule fără probleme și fără riscuri pe o suprafață foarte mare a orașului. Inclusiv centrul vechi al orașului Oulu, aflat de-a lungul câtorva insulițe legate între ele prin poduri, poate fi vizitat din șaua bicicletei.

Deși pare un oraș foarte modern, Oulu dispune de numeroase obiective turistice de ordin istoric. Nu totul se învârte în jurul tehnologiei, există și viață culturală, reflectată prin numeroasele muzee și centre de știință, unde turiștii își pot delecta sufletele însetate de cunoaștere.

Oulu11

Castelul Oulu se numără printre atracțiile cele mai cunoscute și este un exemplu de cum poate fi speculată orice filă de istorie. Paradoxul constă în faptul că adevăratul castel Oulu nu mai există. A fost construit imediat după întemeierea orașului, sub forma unui castel din lemn și a trecut prin mai multe distrugeri. Cea din urmă i-a fost fatală. În secolul al XVIII-lea, explozia unui depozit de muniție a aruncat în aer castelul Oulu. Ulterior, pe suprafața lui a fost clădită o mică construcție cu rol de observator, înăuntrul căreia s-a amenajat o cafenea. În prezent, așa – zisul castel Oulu reprezintă de fapt un parc dispus în jurul observatorului, nicidecum un palat, după cum îi sugerează numele.

O construcție medievală reală este catedrala Oulu, construită din lemn, începând cu 1777 ca lăcaș al Diocezei bisericii luterane, în onoarea regelui Suediei Gustav al III-lea. I s-a dat numele reginei Sofia Magdalena. În 1822, catedrala a fost parțial distrusă în timpul unui incendiu, iar de restaurarea ei s-a ocupat Carl Ludwig Engel. Stilul arhitectural a fost cel imperial. Cu această ocazie i s-a adăugat clopotnița actuală și cripta în stil renascentist.

Citește și:  Orasul Pontianak: Obiective turistice Indonezia - Pontianak

Privind prin prisma celor mai numeroase obiective de vizitat, orașul Oulu pare patria muzeelor și spațiilor verzi.

Oulu111

Muzeul de Artă al orașului Oulu (OMA) este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite. Se află într-o clădire construită pe două nivele și organizează 8 expoziții pe an, toate având drept subiect arta modernă. Aici pot fi admirate creațiile artiștilor finlandezi, dar și unele opere artistice internaționale. Înăuntru se află și o cafenea.

Muzeul de știință Tietomaa a fost deschis spre deliciul copiilor. Expozițiile se pot admira de către cei mici pe ecranul IMAX, principalele exponate concentrându-se în jurul planetelor și al corpului uman.

Dintr-un oraș finlandez nu putea lipsi tocmai Muzeul Pescarilor. Este găzduit în cea mai veche clădire istorică a orașului Oulu, o clădire datând din anul 1737 și care a fost construită în centrul orașului, dar în secolul al XX-lea autoritățile au decis să o mute în cartierul Pikisaari. Muzeul dispune de câteva piese de mobilier de secol XIX, folosite de pescarii finlandezi.

Oulu1111

Cât privește spațiile în aer liber, orașul Oulu este la fel de generos ca și în privința muzeelor. Cea mai cunoscută stradă pentru plimbări pe jos este Rotuaari, în prelungirea căreia se află piața principală a orașului, Oulu Market Square, un loc extrem de aglomerat și plin de viață. Este centrul orașului și centru istoric, fiind străjuită de clădiri cu vârste de peste o sută de ani. Aici se află cele mai bune centre comerciale pentru produse alimentare și cele mai grozave restaurante și localuri de luat masa.

Pentru a te servi cu o cafea, locul ideal este parcul Hupisaaret, înconjurat de poduri și plin de atracții turistice: muzee, magazine, spații verzi. Cea mai cunoscută este cafeneaua de vară a parcului, datorită atmosferei tihnite și a peisajului natural.

Oulu11111

Bucătăria locală este dominată de pizza și mâncarea fast – food. Somon se mănâncă doar pe timpul verii. Un restaurant inedit este Pannukakkutalo Renesans, unde se servesc specialități culinare după rețete olandeze. Bucătăria scandinavă, cu unele accente franțuzești, se poate gusta în restaurante precum Sassi și Fransmanni. În general, prețurile la mâncare sunt mai mult decât rezonabile, meniurile fast – food fiind cele mai ieftine. Alcoolul se servește sub formă de cocteiluri delicioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.