Se află în partea de nord – vest a Greciei, pe țărmul Mării Ionice. Orașul Parga a fost întemeiat oficial în secolul al XIII-lea, deși zona a fost populată din vremuri antice. Primul oraș Parga a fost distrus de trupele romanilor cu 200 de ani înainte de Hristos, laolaltă cu numeroase alte localități din regiunea Epir.

Parga1

Actualul oraș Parga a căzut pradă năvălitorilor turci și albanezi în primele decenii ale secolului al XIII-lea, dar din anul 1400 s-a instalat pacea și liniștea în zonă, din momentul în care locuitorii s-au supus dominației Veneției. S-a construit prima fortăreață a orașului, au fost plantate mari suprafețe cu măslini verzi și s-a dezvoltat comerțul, în special cel cu ulei de măsline. Totuși, cea mai mare parte a istoriei orașului Parga din Grecia este presărată de numeroase momente sângeroase, fiind trecut prin sabie și foc secole la rând de către otomani. Astăzi, orașul Parga din Grecia este o destinație internațională ce atrage numeroși turiști atât prin prisma plajelor tihnite, cât și a vechilor castele și fortărețe construite în perioada dominației venețiene.

Prima fortăreață a orașului este locul din care începe orice incursiune în istoria locală. Fortăreața datează din secolul al XIV-lea și a fost înălțată în stil venețian, pe o colină, împărțind practic orașul în partea centrală cu locuințe și partea de țărm, cu plaje. A fost avariată de-a lungul secolelor și restaurată de trei ori, dar acum se află în stare de ruină. Se păstrează intrarea principală, deasupra căreia este sculptat leul cu aripi, ca un simbol al Sfântului Marcu, protectorul Veneției. La un moment dat, fortăreața a fost cucerită de Ali Pasha care a construit la interiorul ei o baie turcească care se păstrează și azi în stare foarte bună.

Parga11

Pe o colină, vizavi de fortăreața grecilor, Ali Pasha a construit el însuși un castel fortificat de unde a încercat să ia cu asalt construcția aflată sub stăpânirea venețienilor. Micul castel Ali Pasha se află și el în ruină, dar merită vizitat în special datorită panoramei spectaculoase pe care o oferă asupra țărmului orașului. În jurul acestui castel există numeroase plantații de măslini verzi.

Orașul Parga din Grecia dispune de un număr impresionant de bisericuțe și mănăstiri. În centrul orașului, dar și pe colinele sale, există în jur de 100 de lăcașuri religioase, unde turiștii pot intra să aprindă o lumânare și să se roage. Cele mai importante sunt bisericile Sfântul Nicolae (protectorul orașului), Sfântul Atanasie și Sfântul Sostis. Se spune că cea mai frumoasă ar fi Capela Adormirii Maicii Domnului. Un obiectiv religios foarte interesant este mănăstirea Vlacherna, construită în secolul al XII-lea, în stil bizantin, pe o colină. Dincolo de vechimea ei deosebită, mănăstirea este vestită și datorită icoanei Panagia Vlacherna (de secol al X-lea) pe care a adăpostit-o secole la rând, până ce a fost mutată la muzeul bisericii Sfântul Nicolae din centrul orașului. Mănăstirea Vlacherna se află la capătul plajelor, dar poate fi văzută de la mare depărtare, datorită turnului său foarte înalt cu clopotniță.

Parga111

Sub aspect cultural, orașul se mândrește cu un muzeu foarte modern, dedicat industriei uleiului de măsline. Muzeul a fost inaugurat în anul 2013, chiar în incinta unei vechi fabrici de ulei de măsline, care a funcționat pe toată durata secolului al XX-lea. Este o clădire pitorească din lemn, unde sunt păstrate în perfectă stare de conservare vechile mașinării folosite încă de la începutul anilor 1900. Turiștii sunt invitați să viziteze fabrica, de-a lungul turului primind numeroase informații despre istoria fabricii și despre modul în care măslinele sunt procesate pentru a se obține tradiționalul ulei grecesc. Se fac chiar și degustări la fața locului, vizitatorii fiind invitați să guste diverse arome de ulei de măsline. Muzeul dispune și de un magazin cu vânzare.

Centrul orașului Parga este construit în stilul vesel și tihnit al orașelor grecești, însă se diferențiază printr-o arhitectură de inspirație venețiană. Străzile foarte înguste, pavate, sunt mărginite de construcții de un alb strălucitor, fie sub forma caselor private, fie sub forma magazinelor de tot felul.

Plajele orașului Parga din Grecia rămân însă principala atracție turistică. Sunt destul de numeroase și amenajate cu mare grijă pentru confortul clienților. Plaja principală se află în centrul stațiunii Parga și se adresează în mod deosebit familiilor numeroase. Este o plajă cu nisip fin, dar cu o intrare oarecum abruptă în apa mării. Atmosfera este foarte veselă, gălăgioasă, datorită numeroaselor magazine, taverne și localuri deschise chiar în jurul acestei plaje.

Parga1111

Produsul reprezentativ este mierea de Parga și poate fi cumpărată de la oricare dintre magazinele deschise în tot orașul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.