Se găsește chiar pe linia Ecuatorului, în insula Borneo și reprezintă unul dintre cele mai mari orașe port ale Indoneziei. Orașul Pontianak a fost întemeiat în anul 1771 și a îndeplinit rolul de capitală a Sultanatului Pontianak, fondat de către descendenții Imam-ului Ali, din Peninsula Arabică. Sultanatul a funcționat pe coasta insulei Borneo, chiar pe malurile râului Kapuas, unul dintre cele mai lungi râuri din lume. De construcția palatului din Pontianak se leagă o legendă interesantă care spune că locul a fost ales în urma luptelor cu spiritele rele.

Pontianak1

Regiunea este foarte bogată în aur; chinezii au deschis încă din secolul XVIII numeroase mine din care extrăgeau aur; exemplul lor a fost urmat și de exploratorii olandezi, ajunși în zonă ceva mai târziu. Chiar și în prezent, orașul Pontianak și regiunile vecine dispun de minereuri de aur.

Turiștii sunt atrași în acest oraș prin prisma vegetației și peisajelor naturale de vis. Râul Kapuas străbate orașul Pontianak chiar pe mijloc, iar pe malurile lui au fost înălțate foarte multe case private. Vizitatorii sunt invitați la plimbări de-a lungul râului, pentru a putea admira frumusețea naturii și a pătrunde în atmosfera liniștită a localității. Cele mai potrivite sunt orele de amurg.

Taman Alun Kapuas este cunoscut drept un parc amenajat pe malurile râului Kapuas și unde turiștii sunt întâmpinați de tarabe din spatele cărora se vând preparate culinare cu specific local. Aici își vând mărfurile cele mai multe dintre familiile care trăiesc de-a lungul râului. Este un parc recreațional și reprezintă locul din care pornesc feriboturile ce transportă vizitatorii de-a lungul apei.

Pontianak11

Palatul Sultanatului Kadariah se numără printre cele mai vechi și reprezentative construcții ale orașului Pontianak din Indonezia. Se găsește în partea de răsărit a orașului și reflectă stilul arhitectural tipic malaiezian. Are o formă circulară, cu 4 cupole înălțate una peste alta, iar construcția este realizată integral din lemn. Datează din anul 1771, dar de-a lungul timpului a suferit unele modificări. Palatul Kadariah din Pontianak este înconjurat la exterior de mai multe tunuri militare de proveniență franceză și olandeză. Înăuntru este recreată atmosfera oficială, regală, printr-o serie de colecții de fotografie și veșminte ce au aparținut familiei regale de-a lungul sutelor de ani. În vecinătatea palatului a fost construită tot la acea dată și o moschee, acolo unde liderul obișnuia să se roage contra spiritelor rele ce populaseră împrejurimile.

Citește și:  Biserica Kawaiahao: Obiective turistice SUA - Honolulu

Cel mai vechi edificiu religios din orașul Pontianak a fost construit în anul 1679 și reprezintă un templu înălțat de către chinezi. Acest loc se activează pe timpul festivalurilor, atunci când și la interior și la exterior templul este împodobit cu aranjamente florale extrem de colorate, urne și vase pentru ritualuri religioase. Templul este cunoscut sub denumirea de Vihara Bodhisatva Karaniya Metta.

Principalul centru cultural al orașului Pontianak din Indonezia este reprezentat de Muzeul Provincial, unul dintre cele mai importante 5 muzee ale Indoneziei. Muzeul este amenajat pe mai multe secțiuni și expoziții ce reflectă într-o manieră ordonată istoria și cultura locală. Sunt expuse obiecte de artă (în special ceramică), dar și artefacte cu valoare istorică. Muzeul asigură turiștilor un restaurant cu specific local și un magazin de suvenire.

Pontianak111

Obeliscul Ecuatorului este cel mai modern obiectiv turistic, dar și cel mai cunoscut, în orașul Pontianak. Este vorba despre un monument plasat la kilometrul zero al liniei Ecuatorului, monument înălțat de către exploratorii olandezi, în anul 1928. De-a lungul timpului, obeliscului i s-au adus mai multe modificări, astfel că suprafața s-a mărit de cinci ori până în prezent. Ultima adăugire e reprezentată de o cupolă care apără monumentul original de intemperiile naturii. În vecinătatea obeliscului au fost deschise mai multe magazine cu suvenire.

Grădina Zoologică a orașului Pontianak este un loc fascinant, din punct de vedere al viețuitoarelor. La interior sunt protejate mai multe specii de animale reprezentative pentru insula Borneo și Indonezia. Câteva dintre exemplarele cele mai cunoscute au fost aduse la această grădină zoologică direct din casele oamenilor, fiind preluate de la bogătași care le dețineau ilegal, spre propriul amuzament.

Pentru o incursiune culinară completă în orașul Pontianak, turiștii sunt sfătuiți să viziteze strada Gajah Mada, unde se află cele mai multe tarabe și localuri, servind o multitudine de preparate culinare tradiționale.

Pontianak1111

Cartierul chinezesc se află în partea de nord a orașului și aici trăiesc urmașii primilor chinezi veniți să se îmbogățească prin exploatarea minelor de aur din Pontianak. Cartierul este renumit pentru câteva temple budiste, arta ceramicii și numeroase tarabe cu mâncare chinezească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.