Portul Royal din Jamaica este situat la sud de Cuba, pe coasta de sud a Jamaicai. Initial a fost colonizat de catre spanioli, pentru ca mai tarziu, mai exact in 1655, sa fie luat in stapanire de catre englezi. Pana in anul 1692, Portul Royal era cel mai important oras al Jamaicai, dar in acel an a fost devastat de un cutremur, urmat de un tsunami, in care au murit aproximativ 3000 de persoane, ceea ce inseamna aproape jumatate din intreaga sa populatie. De atunci orasul nu si-a mai putut reveni la adevarata capacitate.

Portul Royal era unul dintre cele mai bogate orase din lume, dar si unul dintre cele mai desfranate, fapt pentru care era locul favorit de catre pirati. Acestia erau bine primiti deoarece orasul avea nevoie de aparatori.

Istoria Portului Royal

port royal jamaica

Jamaica a fost descoperita in 1492 de catre Christofer Columb, fiind colonizata de catre spanioli. In anul 1655 englezii au inceput sa construiasca un oras care a devenit treptat unul dintre cele mai importante din insulele Caraibe. La inceput se numea Point Cagway, dupa care a fost numit Port Royal, in 1660. Fiind atat de prosper si neavand suficienta forta militara pentru a-l apara, conducatorii orasului au decis ca singura solutie era sa apeleze la ajutorul piratilor. Piratii la randul lor au considerat ca Portul Royal este un loc potrivit necesitatilor lor, deoarece era foarte aprope de rutele de negot, fapt pentru care portul le oferea accesul imediat catre prada; era perfect pentru rutele spre asezarile spaniole, din Portul Royal, Henry Morgan (unul dintre cei mai temuti pirati din Marea Caraibelor), a atacat Panama, Portobello si Maracaibo. Mai mult decat atat, portul era suficient de mare, incat piratii sa isi poata tine corabiile.

Economia orasului era in continua crestere, fiind unul dintre cele mai bogate orase din lume. A fost numit “un oras desfranat” (Sodom of the New World), deoarece persoanele care locuiau aici erau piratii, infractorii si femeile usoare. Petrecerile erau nelipsite, orasul avand o carciuma pentru fiecare 10 locuitori. Portul Royal a devenit cel mai important si cel mai prosper port din toate coloniile englezesti. Nu doar infractori, pirati si femei usoare traiau in acest port, ci si persoane care aveau diferite afaceri. Bunastarea orasului era in crestere, in anul 1688 prin port trecand 200 de vase.

port royal jamaica1

Actiunile piratilor si ale negustorilor au facut ca portul sa devina locul ideal pentru negot, pentru afaceri cu zahar si lemn, fiind deschis strainilor. Orasul se dezvolta vazand cu ochii, insa prosperitatea acestuia a fost secata intr-o zi de iunie, in anul 1692, cand a fost lovit de un tsunami in urma unui seism puternic. Multi au considerat acest nefericit eveniment drept o pedeapsa din partea lui Dumnezeu pentru pacatele oamenilor desfranati care locuiau in Portul Royal. Aproximativ jumatate din intreaga populatie a portului a murit, portul fiind devastat aproape in totalitate. Incercarea de a construi orasul a fost naruita in 1703 de un incendiu, Kingston devenind cel mai important oras. Calamitatile naturale nu au incetat, un cutremur devastator lovind din nou Portul Royal in 1907.

Citește și:  Cascada Niagara: Obiective turistice Canada - Niagara Falls

Portul Royal astazi

port royal jamaica11

Din orasul prosper de altadata a mai ramas doar o umbra. In prezent, Portul Royal are o foarte mica activitate economica, bazata in general pe pescuit. Populatia orasului este de aproximativ 2000 de locuitori. Portul este cunsocut astazi cu numele de “Orasul care s-a scufundat” (“The city that sank”) si este considerat de catre arheologii marini drept cel mai important sit arheologic subacvatic din emisfera vestica. Multe dintre corabiile piratilor au fost scoase de pe fundul apelor si sunt conservate in Kingston, capitala actuala a Jamaicai. Portul Royal face parte din Kington.

Portul Royal este o importanta atractie turistica pentru vizitatori deoarece multe dintre cladirile care au rezistat calamitatilor sunt intacte, oferind turistilor imagini unice, portul fiind considerat si “o comoara scufundata”. Vizitatorii se pot delecta cu bauturi si mancaruri, in stilul piratilor.

Portul Royal si piratii

port royal jamaica111

Portul Royal a fost denumit “Capitala piratilor din intreaga lume”. Piratii care au venit la inceput in Portul Royal au fost condusi de unul dintre cei mai temuti si iscusiti pirati, Henry Morgan. Piratii au avut un rol deosebit de important pentru dezvoltarea si prosperitatea orasului. In anul 1687, Jamaica a elaborat legi serioase impotriva lor.

Portul Royal a inspirat faimoasa productie cinematografica “Piratii din Caraibe”, si ar fi fost imposibil sa nu o inspire, avand in vedere insemnatatea portului in viata piratilor de pretutindeni. In lumea fictionala a filmului, in seria din anul 2003 – “The Curse of the Black Pearl” (Blestemul Perlei Negre), Portul Royal a fost atacat de faimoasa corabie Black Pearl (Perla Neagra), iar in timpul atacului, fiica guvernatorului, Elizabeth Swann, este rapita si dusa la Isla de Muerta. Mai tarziu, portul ar fi trebuit sa fie locul de executie al faimosului pirat Jack Sparrow, insa acesta a reusit sa evadeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.