Porto Alegre este capitala celui mai sudic stat al Braziliei, Rio Grande do Sul și cel mai mare oraș din același stat. Populația orașului este de 3,958,985 locuitori (din 2010), fiind al patrulea cel mai populat oraș din țară și centrul celei de-a patra cea mai mare zonă metropolitană din Brazilia, suprafața sa fiind de 497 km². Orașul a fost întemeiat în anul 1772, de către imigranții portughezi veniți din Insulele Azore. La sfârșitul secolului al XIX-lea au sosit la Porto Alegre imigranți din numeroase țări europene, germani, italieni şi polonezi, din această cauză marea majoritate a locuitorilor din Porto Alegre este de origine europeană. Comunitățile arabe şi evreiești sunt semnificative, brazilienii de origine africană fiind de asemenea prezenți într-un număr destul de numeros.

Cum Rio Grande do Sul este localizat în sudul Braziliei, locuitorii acestor zone împărtășesc multe trăsături culturale cu vecinii din Argentina şi din Uruguay, de la muzica populară şi până ceaiul chimarrao, o infuzie de ceai mate. Oraşul este centrul economic, politic şi cultural al Braziliei de Sud. Porto Algre se întinde pe malul estic al lacului Guaiba, în locul în care cinci râuri converg pentru a forma Lagoa dos Patos (Laguna Rațelor), un lagună mare de apă dulce, navigabilă. Suprafața de apă a lagunei dos Patos este un port, fiind un centru industrial şi de comerț important.

Lacul Guaiba
Lacul Guaiba

Porto Alegre are o linie de coastă lungă la Lacul Guaiba și topografia sa este evidențiată de 40 de dealuri. Pe lac există un labirint de insule vizavi de oraș care creează un arhipelag ce găzduiește un ecosistem unic. În zona orașului se găsește 28% din flora nativă din Rio Grande do Sul, cu 9288 de specii. Printre acestea, există mulți copaci care sunt rămășițe ale vechii pădurii Atlantice. Fauna este de asemenea diversificată, în special pe insule și dealuri. În împrejurimi sunt multe parcuri și zone împădurite. În Porto Alegre se găsesc 21 de universități, din acest motiv orașul a devenit citadela cercetărilor științifice în diferite domenii. Orașul dispune de posibilități dezvoltate pentru conferințe având experiență mare în domeniul organizării de evenimente.

Muzeul Fundacao Ibere Camargo
Muzeul Fundacao Ibere Camargo

Orașul este înconjurat de întinderi mari de apă dulce, este mărginit de un țărm de 73 km, unde sunt posibilități pentru practicarea sporturilor şi programe pentru petrecerea timpului liber. Porto Alegre este în adevăratul sens al cuvântului un oraş verde, unde se găsesc nenumărate grădini, rezervații naturale şi piețe. Muzeul Fundacao Ibere Camargo care se află în clădirea proiectată de arhitectul Alvaro Siza, găzduiește expoziția de artă contemporană. Alături de picturile, sculpturile şi desenele artistului modernist Iberê Camargo,din muzeu se poate privi panoramă asupra orașului şi a râului Guaiba.

Porto Alegre este capitala celui mai sudic stat al Braziliei, Rio Grande do Sul și cel mai mare oraș din același stat. În Porto Alegre se găsesc 30 de teatre şi 50 de muzee. Aici se amestecă în mod interesant atracțiile istorice şi clădirile moderne. Muzeul de Știința şi Tehnologie este un muzeu interactiv al științei şi al tehnologiei actuale. Monumentul Imigranţilor Azorieni este o statuie înaltă de 17 m care aduce un omagiu întemeietorilor orașului Porto Alegre, imigranții portughezi de pe Insulele Azore.

Citește și:  Rezervația Naturală Tsolwana: Obiective turistice Africa de Sud - Tentergate

Porto Alegre1

Casa de Cultură Maria Quintana aflată în centrul orașului Porto Alegre a funcționat inițial ca hotel, astăzi este centru cultural, aici se găsesc expoziții de artă, concerte, cinematografe şi cafenele. Se organizează tururi de vizită ale orașului, cu Linha Turismo unde la cele 11 opriri ale cursei de autobuz se prezintă principalele obiective turistice din Porto Alegre. În autobuze un ghid prezintă orașul în trei limbi străine. Portul din Porto Alegre este important pentru transportul de produselor agricole locale.

Capitala Gaúcha, așa cum mai este poreclit orașul Porto Alegre are o economie diversificată ce este bazată pe agricultură și industrie. Producția agricolă include: prunele, piersicile, orezul și cassava cultivate în fermele mici din mediul rural. Industriile de încălțăminte și din piele sunt de asemenea importante, mai ales în Novo Hamburgo, din regiunea metropolitană Porto Alegre.

Beira-Rio Stadium
Beira-Rio Stadium

Stadionul orașului, denumit Beira-Rio sau Jose Pinheiro Borda, în memoria unui inginer portughez care a supervizat construcția arenei, dar a decedat înainte de a-l vedea finalizat, este o locul unde se vor juca meciuri de Cupă Mondială. Acesta are 50.287 locuri cu 5.500 de spații de parcare, 2 ecrane video cu dimensiunea de 100 m² fiecare, o capelă, 22 baruri și restaurante și 44 magazine.

Biserica Santuário Mãe de Deus
Biserica Santuário Mãe de Deus

Biserica Santuário Mãe de Deus construită în anul 1992 într-un loc mai îndepărtat de centrul orașului este încă o atracție pentru turiști.

Usina do Gasometro
Usina do Gasometro

O veche uzină scoasă din funcțiune, Usina do Gasômetro construită în anul 1928 a fost reamenajată recent pentru a fi gazda expozițiilor de artă și a spectacolelor de teatru, de aici se admiră apusul soarelui în râul Guaiba. Muzeul de Artă Contemporană, Fundação Iberê Camargo este găzduit într-o clădire a arhitectului Alvaro Siza. Colecția permanentă MARGS, care mai are un bistro, un magazin de artă, suveniruri și cărți, prezintă artă contemporană.

Parcurile sunt numeroase și fiecare diferit în felul său: Parque Moinhos de Vento (Moinhos de Vento Park) care este cunoscut de localnici cu numele de Parcão, este plăcut datorită pistelor de jogging și a lacului, Parque Farroupilha (Farroupilha Park) cunoscut de localnici ca Redenção, adăpostește clădirea Araujo Viana Auditorium, unde au avut loc concerte muzicale și evenimente politice. În fiecare noiembrie, anual se desfășoară târgul cărților, Feira do Livro, o ocazie pentru cei interesați de a cumpăra cărți rare și ieftine.

Porto Alegre11

Cumpărături de toate felurile și pentru toate gusturile se pot face la numeroasele mall-urile din oraș: Barra Shopping Sul unde sunt 8 cinema-uri, restaurante și o priveliște incredibilă spre lacul Guaiba, Shopping Iguatemi din nordul orașului, cel mai mare mall din oraș, Shopping Praia de Belas, Shopping Total, construit într-o fostă fabrică de bere, Shopping Moinhos de Vento care a avut odată un hotel Sheraton în interior, Bourbon Shopping Country, Ipiranga și Shopping Wallig, unul dintre cele mai noi și mai mari din toată America Latină. Pentru cei ce vizitează Porto Alegre se recomandă a se gusta din grătarul din coaste de miel, preparat în stil tradițional gaucho.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.