Primorsko este un oraș-stațiune, situat în sudul litoralului bulgăresc, pe o mică peninsulă a coastei Mării Negre, având de-o parte Golful Stampolo și de cealaltă parte Golful Diavolului. Dacă ar fi să pornim de la o traducere mot-a-mot, cred că cel mai bine s-ar traduce prin la mare. Primorsko este o stațiune sudică, plină de farmec. Orașul mai are munții Strandja care îi conferă un statut mai diferit fata de alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc. Aici se întâlnește combinația între pădurile bogate, plaja largă și o vegetație exotică de o mare frumusețe și diversitate. Oraşul Primorsko este relativ mic, deoarece are o populație de aproximativ 2.500 de oameni. Situat la 52 km sud de Burgas,orașul are două plaje, de nord şi de sud.

Primorsko1

Prima este mai deschisă şi oferă o mare agitată, ceea ce îl face iubit de către surferi, în timp ce aceasta din urmă este mai mică şi mai calmă, fiind preferată de familii. În mod tradițional, plaja de sud devine suprapopulata în timpul sezonului de vârf, odată cu sosirea turiștilor tineri de la plajele din apropiere, aici înființându-se Centrul Internațional al Tineretului. Acesta este situat la numai 1-2 km la sud de oraș şi reprezintă un oraș de vacanta tipic pentru tineri cu o mulțime de vile, bungalouri, hoteluri, baruri, discoteci, şi diferite zone în care se poate practica sport. Zona este împădurită cu foioase şi este amenajată ca un parc. Centrul a fost construit în perioada comunistă în încercarea de a promova interacțiunea în rândul tinerilor din țările blocului sovietic.

Cea mai interesantă parte a istoriei şi culturii din Primorsko are legătura cu tracii antici, care au locuit în această regiune. Dovadă a prezenței lor aici sunt cele 4 sanctuare, 12 dolmene şi 10 necropole care au fost descoperite. Cele mai interesante dintre ele este Sanctuarul Beglik Tash care dezvăluie cultul anticilor pentru soare. Un sanctuar descoperit în anul 2003 este declarat a fi cel mai vechi sanctuar trac din Tracia Europei de Sud-Est şi coasta Mării Negre cunoscut în acest moment. Ustensilele ceramice descoperite, arată că nu a existat nici un fel de comunicare între populațiile din zonă cum ar fi Creta, Troia şi Egipt mai devreme de secolul al III-lea î.e.n. Un alt sanctuar se referă la cultul Maicii Domnului.

Pietre mari şi pietre mai mici sunt parțial săpate şi aranjate în forme unice. Rezervația naturală Ropotamo, cunoscută pentru stâncile sale fenomenale, Lavska Glava (sau cap de leu) şi Kashta Zmeiska (sau casa dragonului) este situată pe teritoriul orașului. Râului Ropotamo și râul Diavolska traversează orașul şi la aproximativ 6 kilometri se remarca capul Maslen. Vizitatorii pot admira faimoasa rezervație cu nuferi Vodni Lilii și ariile protejate, cum ar fi mlaștinile Arkoutino, Stamopolo și dunele de nisip Perla.

Citește și:  Moscheea Al Rifa’i: Obiective turistice Egipt - Cairo

Primorsko11

Clubul de vacanță Primorsko este situat la sud de orasul Burgas, unde peisajul este surprinzător cu spatii întinse de plaje cu nisip și coline pitorești, cu vegetație tropicală în delta fluviului Ropotamo. Clubul se afla în golful dintre cele două orașe Primorsko și Kiten. Situat pe un teritoriu de 120 ha, cu o microclimă unică, îmbinând răcoarea pădurii seculare de stejar cu marea, Primorsko, oferă un concediu liniștit și sănătos. Microclimatul este de tranziție, de la clima moderată spre sub-tropicală uscată cu ploi minime în perioada de vară. Temperatura medie în luna iulie este de 27ºC, însa foarte des atinge 30-33ºC. Linia plajei este de 2 km, acoperită cu nisip moale și auriu, durata zilei este de 13 -15 ore, soarele fiind activ 8 -11 ore pe zi.

Cel mai popular loc de vizitat în apropiere de Primorsko este râul Ropotamo. Acesta este interesant în principal datorită pădurii foarte dese din apropiere, specifică în general climatului tropical. Mlaștina Arkutino se afla și ea în această rezervație naturală. Pe lângă formațiunile stâncoase din regiune care oferă atractivitate zonei, aici se mai găsesc și rezerve importante de plante rare și foarte apreciate. Din păcate turismul care tinde sa se dezvolte tot mai puternic în zona și pe întreaga coastă a Mării Negre, amenință tot mai mult flora și fauna acestei rezervații naturale.

Orașul Primorsko are aproximativ 75.000 de moteluri, pensiuni de familie, campinguri, case de vacanță, vile, case și camere individuale. Acestea sunt construite în complexe hoteliere, inclusiv restaurante, piscine, săli de sport, locuri de parcare, locuri de joacă pentru copii și altele. Bucătăria locale este de influență bulgară și internațională.

Primorsko111

Primorsko dispune de un centru de sport și un parc acvatic, întins pe 30 de hectare. Perla complexului sportive din Primorsko este sala de sport. Acesta este un spațiu multifuncțional în care se poate juca și inclusiv fotbal, baschet, volei, are locuri de joacă, un centru spa, un centru de fitness, solar, terenuri de tenis, un restaurant și o cafenea cu cofetărie. Toate aceste facilități fac din stațiunea Primorsko o stațiune preferată atât de bulgari cât și de străini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.