Frumusețea naturală ce înconjoară peisajul rural și apele turcoaz, au făcut din acest oraș o destinație de vacanța de vară populară pe plan internațional. Perla orașului este Parcul National Brijuni vizitat de numeroși lideri mondiali, deoarece a fost reședința de vara a lui Josip Broz Tito. Vile romane și temple încă zac îngropate între câmpurile agricole și de-a lungul țărmului în cele de zeci de sate de pescuit din jur. Zona de coastă oferă plaje, locuri de pescuit, scufundări la epave, siturile galeriilor antice romane și navele de război din al doilea război mondial, locuri pentru scufundări de pe stâncă și excursii la golfurile din jur.

Pula Croatia1

Orașul este cel mai bine cunoscut pentru conservarea mai multor clădiri antice romane, dintre care cel mai renumit fiind amfiteatrul Arena, din secolul I e.n considerat printre cele mai mari șase arene romane din lume. Aceasta este una dintre cele mai bine conservate amfiteatre din antichitate și este încă în uz în timpul festivalurilor de film de vară. În timpul administrației fasciste italiene au existat încercări de a demonta Arena și a o muta în Italia.

Două alte structuri antice romane bine păstrate ce pot fi observate de turiști sunt Arcul Triumfal, Arcul Sergi și templul Romei și a lui Augustus, construit în secolul I e.n în timpul domniei împăratului roman Augustus.

Poarta Twin Gates este una dintre puținele porți rămase din zidurile orașului vechi care au fost distruse la începutul secolului al XIX-lea. Poarta datează din mijlocul secolului al II-lea. Se compune din doua arcade, câteva coloane, o arhitravă simplă și o friză decorată. În apropiere se pot vedea alte ruine din vechiul zid al orașului.

Pula Croatia11

Poarta lui Hercules datează din secolul I e.n. În partea de sus a arcului vizitatorii pot observa capul bărbos a lui Hercules, sculptat în relief înalt. O inscripție deteriorată, în apropiere de turn, conține numele Lucius Calpurnius Piso și Gaius Cassius Longinus, care au avut misiunea de a înființa o colonie în orașul Pula. Astfel, se poate deduce că orașul a fost fondat între 47 și 44 î.e.n. Forumul Augustin a fost construit în secolul I e.n aproape de mare. În epoca romană a fost înconjurat de templele lui Jupiter, Juno și Minerva. Acest centru comercial și administrativ roman al orașului a rămas în piața principală și încă este principalul centru administrativ și legislativ al orașului. O parte din peretele din spate al templului lui Juno a fost integrat în Palatul Comunal, în secolul al XIII-lea.

Citește și:  Inchisoarea Chateau d’If: Obiective turistice Franta - Golful Marsilia

Capela bizantină Sf. Maria Formosa a fost construită în secolul al VI-lea, în formă de cruce grecească, asemănătoare cu bisericile din Ravenna. Pardoselile și pereții sunt decorați cu mozaicuri din secolul al VI-lea. Decorul are unele asemănări cu Mausoleul Galla Placidia din Ravenna. Peretele de deasupra ușii conține un panou de piatră cioplită bizantină. Picturile murale din secolul al XV-lea ar putea fi restaurări timpurii de picturi creștine. Biserica Sf. Francisc datează de la sfârșitul secolului al XIII-lea. A fost construită în anul 1314 în stil romanic târziu, cu adăugiri gotice, cum ar fi fereastra în formă de trandafir. Biserica constă dintr-un singur naos cu trei abside. Un poliptic din lemn din secolul al XV-lea construit de către artistul Emilian împodobește altarul.

Pula Croatia111

Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost construită în secolul al VI-lea. Ea a primit forma sa actuală, atunci când o fațadă în stil renascentist a fost adăugată în secolul al XVI-lea. Biserica păstrează încă multe caractere romanice și bizantine, cum ar fi unele părți ale pereților (datând din secolul al IV-lea), câteva dintre capitele, coloanele originale și ferestrele superioare ale navei. În zona altarului și în sala sudică se pot vedea în continuare fragmente de mozaic cu inscripții memoriale.

Turiștii sunt mereu surprinși de castelul în formă de stea cu patru bastioane situat pe partea de sus a dealului central, locația orașului vechi. A fost construit peste rămășițele Capitoliul roman, de venețieni în secolul al XIV-lea, după planurile arhitectului militar francez Antoine de Ville. Din anul 1961 găzduiește Muzeul de Istorie din Istria. Pe pantele de nord-est, se pot vedea ruinele unui teatru din secolul al II-lea. Muzeul Istria de Arheologie este situat în parcul din apropierea porții Gates Twin. Colecția sa a fost adunată de către Marshall Marmont în anul 1802, aceasta expune comori din orașul Pula și împrejurimile sale, din preistorie până în Evul Mediu.

Pula Croatia1111

Acvariul din Pula este cel mai mare acvariu din Croația, situat în fosta cetate austro-ungară Verudela, a construită în anul 1886. Pe o suprafață de aproximativ 2000 m², vizitatorii pot vedea pești din Marea Nordică și din Marea Adriatică, animale marine tropicale și de apă dulce, machete ale râurilor și lacurilor din Europa. De pe acoperișul acvariului, se poate vedea întregul oraș și se poate vizita primul centru de salvare a broaștelor țestoase din Croația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.