Orașul croat Rijeka, situat pe coasta de nord a Golfului Kvarner, este cel mai mare port și nod de transport comercial al țării și al treilea cel mai mare oraș din Croația. Fiind amplasat în golful Rijeka, tradiția maritimă și sectorul industrial au prosperat de la sfârșitul celui de al doilea război mondial încoace. Cu toate acestea, Rijeka nu are fabrici, construcții navale și rafinării de petrol, dar este un centru cultural și artistic înfloritor având dintre cele mai bune obiective turistice din țară.

Rijeka1

Turismul, precum agricultura și pescuitul, stimulează economic orașul, fiind dintre principalele destinații pentru vacanțe în Marea Adriatică. Orașul Rijeka conține, o zonă veche atractivă, sit-ul orașului original, iar frumusețea naturală nespectaculoasă oferă un fundal peisajului.

Există mai multe plaje frumoase în oraș cum ar fi Bivio și Pećine. Deosebit de populare sunt plajele din apropiere de Icici, Klenovica, Lovran, Opatija și Volosko, oferind multe facilități, restaurante cu fructe de mare și sporturi nautice. Situate pe insulele Riviera Crikvenica, plajele Dramalj sunt deosebit de potrivite pentru familii și înot. Odată ajunși în oraș turiști pot începe explorarea prin a lua un tur pe traseul de mers pe jos numit Turisticka Magistrala, sau prin a se plimba de-a lungul copacilor aliniați în zona Korzo unde se pot bucura de vederi ale portului. După aceea,vizitatori ar trebui să ia fiecare atracție la rând, cum ar fi dealul Castelului Trsat și Grădina Trsat datând din timpurile triburilor ilire.

Rijeka11

Castelul Trsat reprezintă un punct de veghe în relieful strategic de pe un deal, la altitudinea de 138 de metri deasupra nivelului mării. Acesta a fost menționat ca un centru parohial pentru prima dată în anul 1288. Locația a servit bine pe romanii ce au stabilit sistemul de apărare, așa-numitele linii Liburnian, ale cărui punct de plecare a fost vechiul oraș cetate Rijeka.

Platoul oferă o vedere magnifică a ruinelor acestor fortificații-limes situate pe dealurile opuse, Katarina și Kalvarija, precum și întregii zone. Castelul Trsat este una dintre cele mai vechi fortificații de pe coasta croată, care păstrează caracteristicile orașului medieval. În afară de magazinul de suveniruri Bazilisk, turiștii se pot bucura de noile facilități și evenimente: galeria de arte vizuale, concerte de vara în aer liber și spectacole de teatru, precum și spectacole de modă sau seri literare.

Un alt obiectiv turistic este Biserica Maicii Domnului din Trsat ridicată în picioare chiar sub castel, fiind mult timp o destinație majoră pentru pelerini. Alături de terminalul de autobuze și pe partea de vest din centrul Rijeka, Biserica Maicii Domnului de la Lourdes este un punct de atracție religioasă suplimentară de mare interes.

Citește și:  Muzeul Hanover: Obiective turistice Africa de Sud - Hanover

Rijeka111

Unul dintre reperele cele mai reprezentative încă rămase după daunele serioase ale cutremurului din mijlocul secolului al XVIII-lea este Turnul cu Ceas. Acest turn a fost construit ca o poarta de acces între oraș și malul mării. O mână de clădiri din această perioadă se găsesc în jurul orașului, complet restaurate, deși o mare parte a orașului a fost reconstruit și renovat prin adoptarea unui stil distinctiv din perioada austriacă de Habsburg.

Catedrala Sf. Vitus (Katedrala Svetog Vida) este una dintre cele mai vechi repere ale orașului ce a supraviețuit timpului, fiind construită de iezuiți în anul 1638 pentru a onora patronul spiritual al orașului, cu stâlpi de marmură gigantici ce susțin domul central. Palatul guvernatorului și Palatul Municipal se adaugă la lista monumentelor regale ce trebuie vizitate de turiști. Zidul vechi și Poarta Veche a orașului indică cât de grandioase erau fortificațiile din trecut ale orașului.

Pentru a afla mai multe despre trecutul interesant a orașului Rijeka, turiștii pot vizita Muzeul Maritim și Istoric al coastei Croate.

Rijeka1111

Familiile nu trebuie să rateze ocazia de a efectua o vizită la Muzeul de Istorie Naturală și la Muzeul Orașului Rijeka. Cei dornici de a vedea unele opere de artă croată ar trebui să aibă suficient timp pentru a vedea Muzeul de Artă Modernă și Contemporană, ce conține piese și exponate din perioada sfârșitului anilor 40. Excursiile cu barca la scurtă distanță de orașul Rijeka oferă o perspectivă asupra atmosferei țărmului croat, cu orașele sale moderne, parcurile naționale și siturile arheologice antice. De exemplu, în apropiere este situat parcul Risnjak Narodni, orașele istorice Buzet și Novi Vinodolski și fermecătorul sat pescăresc Volosko. Sunt recomandate excursii cu barca la insulele din Golful Rijeka, excursii la Parcul Național Lacurile Plitvice sau excursii la Peninsula Istria.

În apropierea imediată se găsește stațiunea Opatija situată la doar 14 km la est de Rijeka. Opatija este un loc minunat pentru înot și stațiunea oferă o alegere bună pentru hoteluri de lux, magazine butic și restaurante cu fructe de mare și vederi la port. Turiști pot vizita principala atracție din Opatija, Muzeul croat al Turismului, care se află în cadrul vilei Angiolina, construită în stil neo-clasic, decorată cu fresce impresionante și mozaicuri pe podea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.