Se găsește în nordul Finlandei și reprezintă capitala provinciei Laponia. De numele orașului Rovaniemi se leagă Aurora Boreală, ziua polară și satul lui Moș Crăciun. Centrul orașului este străbătut de cel mai lung râu al Finlandei, Kemijoki.
Conform descoperirilor arheologice, orașul Rovaniemi era populat încă din epoca de piatră. Cu 500 de ani înainte de Hristos, pe aceste plaiuri, oamenii se ocupau cu agricultura. Populația indigenă purta numele Sami, iar astăzi urmașii acestora continuă să trăiască în Scandinavia. Prima atestare documentară a localității Rovaniemi vine din secolul al XV-lea și menționează o comunitate formată din mai multe sate unite, în care principalele ocupații erau pescuitul și vânătoarea. Începând cu secolul al XIX-lea, Rovaniemi devine centrul provinciei Laponia, pe fondul descoperirii zăcămintelor de aur din regiune.
În urma raidurilor aeriene din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, orașul este însă aproape șters de pe fața pământului; rămân în picioare doar câteva clădiri dispersate, astfel că oamenii se văd nevoiți să reclădească orașul din temelie. Așa se face că turismul zonal nu include monumente istorice sau clădiri cu trecut îndepărtat. Majoritatea construcțiilor sunt foarte moderne, constând în special în blocuri.
Turiștii din întreaga lume vin să viziteze orașul Rovaniemi din Finlanda datorită lui Moș Crăciun și satului său de vacanță. Activitățile sportive de iarnă, spectacolul Aurorei Boreale și descoperirea unui stil de viață tihnit sunt principalele experiențe propuse turiștilor în acest loc.
Arhitectural, orașul Rovaniemi a fost proiectat de celebrul finlandez Alvar Aalto care a dorit să imprime localității un aer cât mai specific provinciei Laponia. Astfel că planurile sale au avut ca sursă de inspirație supremă forma capului de ren cu coarne.
Cea mai reprezentativă clădire a lui Aalto este Centrul Cultural și Administrativ al orașului, format din trei corpuri distincte: Biblioteca Regională, Primăria și Teatrul Casa Laponia.
Arktikum a fost proiectată tot de către Alvar Aalto și a devenit, în timp, un adevărat obiectiv turistic, datorită formei sale arhitecturale și a numeroaselor evenimente artistice și culturale pe care le găzduiește. La origine, Arktikum este însă muzeu și centru de știință, cu expoziții inspirate de cercetările privind istoria și specificul cercului polar de nord (arctic).
Casa de Cultură Korundi reprezintă și ea tot o creație a finlandezului Alvar Aalto și găzduiește două instituții culturale: Orchestra de cameră a Laponiei și Muzeul de Artă Rovaniemi.
Un obiectiv cu totul deosebit al orașului Rovaniemi din Finlanda este Muzeul Forestier al Laponiei, unic prin colecțiile sale și modul de expunere. Este evocat stilul de viață al oamenilor din Laponia de-a lungul anilor 1870 – 1950, într-o perioadă în care exploatarea pădurilor reprezenta principala activitate a comunității. Se pot vizita nouă construcții de lemn, fiecare spunând povestea celor care au locuit-o în secolul al XIX-lea.
Orașul Rovaniemi din Finlanda este sinonim cu tărâmul lui Moș Crăciun, astfel că o mare parte a atracțiilor turistice este reprezentată de clădiri cu rezonanță de poveste:
– satul lui Moș Crăciun, aflat la câțiva kilometri distanță de centrul orașului Rovaniemi, cu oficiul poștal unde ajung scrisorile copiilor, biroul de lucru al lui Moș Crăciun, magazine de suvenire, restaurante, cafenele și apartamentele private ale Moșului.
– Joulukka reprezintă tot un sat de vacanță, dar al spiridușilor care îl ajută pe Moș Crăciun să organizeze sărbătoarea bradului și a darurilor. Este construit în adâncurile unei păduri de la marginea orașului Rovaniemi și dispune de restaurante, magazine și localuri cu atmosferă de poveste.
– Parcul de distracții SantaPark, construit sub forma unui tărâm de basm, la capătul unui tunel de gheață. Turiștii au la dispoziție nenumărate modalități de distracție – restaurante, magazine, galerii, săli de teatru, atelierele elfilor și garajul lui Moș Crăciun unde se află sania zburătoare.
Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Rovaniemi este hotelul de Gheață. Nu se găsesc turiști dispuși să înnopteze înăuntru, dar de-a lungul zilei, camerele, coridoarele, restaurantul și barul de gheață din incinta hotelului sunt pline de oameni curioși.
Parcul de distracții pentru adulți se cheamă Santasport Sauna and Spa și aici se poate înota în bazinul principal al centrului sau relaxa în piscina cu apă fierbinte și jacuzzi. Marea provocare este reprezentată de cada cu apă rece, ce imită băile tradiționale ale finlandezilor în aer liber, în găurile de gheață ale lacurilor. Bineînțeles, se poate face și saună finlandeză.
Biserica orașului Rovaniemi a fost construită în 1950, respectându-se întocmai modelul fostei biserici distruse în Al Doilea Război Mondial. Interiorul este dominat de o frescă foarte mare, amplasată în spatele altarului și care Îl reprezintă pe Iisus în mijlocul unei peisaj lapon. Sunt disponibile 850 de locuri în biserică.
Adevărata experiență laponă poate fi însă trăită abia în cadrul parcului Husky Safari, unde turiștii sunt invitați să intre în atmosfera întrecerilor cu sănii, să mângâie cățeii și chiar să se plimbe cu sania trasă de mai mulți husky energici.